Στους 11 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών στην Αυστραλία που ζει το πιο καταστροφικό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών. Από τις αρχές του αυστραλιανού καλοκαιριού στα τέλη του Νοεμβρίου, η χώρα έχει χάσει ένα τεράστιο μέγεθος της χλωρίδας της, με την πόλη Βικτόρια μόνο να έχει δει πάνω από 200.000 στρέμματα να καίγονται. Είναι ανάμεσα στις πιο πληγείσες περιοχές, με όλη την ανατολική ακτή να ζει την πύρινη λαίλαπα για πάνω από 4 εβδομάδες.

Τη Δευτέρα προστέθηκαν δύο ακόμα νεκροί στη συνολική λίστα. Πρόκειται για έναν πατέρα με τον γιο του που ζούσαν στο χωριό Κομπάργκο στη Νέα Νότια Ουαλία. Σε αυτό το χωριό μάλιστα η φωτιά εξαφάνισε το οδόστρωμα.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και ζουν σε σκηνές στην παραλία, με την πυροσβεστική να είναι σε ετοιμότητα ώστε να εκκενώσει τις παραλίες ανά πάσα στιγμή εφόσον η φωτιά γίνει ανεξέλεγκτη. Είναι χαρακτηριστικό πως οι 4.000 κάτοικοι της περιοχής Μαλακούτα έχουν εκκενώσει την πόλη.

Τα άσχημα δεν τελειώνουν εδώ. Με περίπου 120 εστίες φωτιάς να παραμένουν ενεργές και όλο το δυναμικό να είναι σε επιφυλακή, στην περιοχή του East Gippsland αγνοούνται 4 άνθρωποι και στη Ναρούμα άλλος ένας.

Οι πολιτικές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή επίσης, με την αντιπολίτευση να ζητά από τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον συνάντηση για να συστρατευθούν στην προσπάθεια του κράτους.

Σε λίγες ώρες οι Αυστραλοί θα υποδεχτούν πρώτοι απ΄όλους το νέο έτος, όμως κανείς δεν θα το γιορτάσει κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες…