Το μέσα-έξω φαίνεται να έχει φέρει ο αντικαπνιστικός νόμος σε καφετέριες και μπαρ, αφού πελάτες βγαίνουν έξω για να καπνίσουν, ενώ οι καταστηματάρχες ανησυχούν ότι θα μειωθεί ο τζίρος τους. Βέβαια, δεν λείπουν και εκείνοι οι οποίοι, με αρκετό χιούμορ, σπεύδουν να επινοήσουν διαφόρων ειδών πατέντες, προκειμένου να μην αλλάξουν συνήθειες.

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ξεκίνησε, αλλά οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Στο άκουσμα των νέων μέτρων, οι καταστηματάρχες προσπαθούν να βρουν λύσεις, αφού ο τζίρος τους έχει αρχίσει να πέφτει. Ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή του Open Tv, «Ώρα Ελλάδος 7», υποστήριξε ότι με συλλογική προσπάθεια ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ υποστήριξε πως «ο νόμος είναι για όλους». Στη Βόρεια Ελλάδα έγιναν viral οι προσπάθειες κάποιων καπνιστών να βρουν τρόπους για να μπορέσουν να καπνίσουν σε καφετέριες και μπαρ, χωρίς να χρειαστεί να βγουν έξω.

Πρώτο πρόστιμο στη Λαμία

Το πρώτο πρόστιμο για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου έπεσε και στη Λαμία. Το μεσημέρι της Τετάρτης, έπειτα από τηλεφωνική καταγγελία που έγινε στο τετραψήφιο νούμερο, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας και αστυνομικοί έπιασαν «επ’ αυτοφώρω» πελάτη καφετέριας να καπνίζει. Ο πελάτης πλήρωσε… ακριβά τον καφέ του, καθώς του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ το ποσό του προστίμου που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης της καφετέριας ανέρχεται σε 500 ευρώ, σύμφωνα με το lamiareport.gr. Τα πρώτα μικτά κλιμάκια, που ελέγχουν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, έχουν βγει πλέον στους δρόμους για να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους.

Αυτά είναι τα πρόστιμα

Τσουχτερά προβλέπονται τα πρόστιμα για όσους παραβαίνουν τον αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού οι παραβάτες θα καλούνται να καταβάλλουν από 100 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΎΑ, το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ αυξάνεται σε 100 ευρώ και ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους χώρους οι οποίοι έχουν υγειονομικό ενδιαφέρον, στους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μεταφοράς, τους σταθμούς των μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας, καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, παραμένει το πρόστιμο των 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή τον προϊστάμενο, εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ.

Δείτε τη συνέχεια στο ethnos.gr