Δεκαεννέα χρόνια μετά τη μετανάστευσή του, ο Aνδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα, με υποτροφία από τα Iδρύματα Γκουγκενχάιμ και Φουλμπράιτ, με σκοπό την πραγματοποίηση ερευνών πάνω στην ελληνική οικονομία και την αξιολόγηση των προοπτικών της. Ο τότε πρωθυπουργός, Kωνσταντίνος Kαραμανλής, του προτείνει τη θέση του οικονομικού συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και την οργάνωση ενός Kέντρου Οικονομικών Eρευνών στην Eλλάδα. Πώς, όμως, το αντίπαλο πολιτικό δέος του πατέρα του –και μετέπειτα δικό του– προχώρησε σε αυτή την κίνηση; «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανταποκρίθηκε ανθρώπινα στο αίτημα του πολιτικού του αντιπάλου, Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος ήθελε να επιστρέψει ο Ανδρέας με τα παιδιά του» αποκαλύπτει στον Παύλο Τσίμα και στην κάμερα της εκπομπής Έρευνα ο πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, το 2006. Ο Ανδρέας δεν απαντά αμέσως. Δεν είναι σίγουρος εάν θέλει να επιστρέψει μόνιμα στην Αθήνα. «Δεν είχα πάρει την απόφασή μου, έως την ώρα που ξεκινούσε το πλοίο. Τότε ταξιδεύαμε με πλοία και όχι με αεροπλάνα» εξιστορεί ο Ανδρέας και συνεχίζει: «Όπως το πλοίο απομακρυνόταν και είδα τον πατέρα μου να χάνεται, είπα μέσα μου “Γυρίζω”. Όταν φτάσαμε στη Νάπολι, βγήκα, πήρα τηλέφωνο και είπα “Γυρίζω”. Δεν έφτασα καν στην Αμερική».

Κι ενώ το εγχείρημα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών στέφεται με επιτυχία, εκείνος είναι έτοιμος να φύγει μετά τις εκλογές «της βίας και νοθείας» όπως κατήγγειλε ο «Γέρος της Δημοκρατίας». Η ανταπόκριση του κόσμου στον «ανένδοτο» αγώνα που κήρυξε ο πατέρας του κάνει τον Ανδρέα να αλλάξει για άλλη μία φορά –και τελευταία– γνώμη.

Στις συζητήσεις με τους φίλους του επιμένει να μην αναμειχθεί με την πολιτική. Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, με τον οποίο εργάζονται μαζί στο ΚΟΕ, εξιστορεί πως ένα ωραίο πρωί ο Ανδρέας τού ανακοίνωσε την απόφασή του να πολιτευτεί, έπειτα από προτροπή του –μετέπειτα μεγάλου πολιτικού αντιπάλου του– Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που ήταν τότε βουλευτής του κόμματος του πατέρα του: «Ήμουν στο γραφείο και ήρθε ο Ανδρέας φουριόζος. Ήταν κι εκείνος πρωινός. Και μου λέει “αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στις εκλογές που έρχονται”. “Μα τι συνέβη” του απαντώ, “δεν θυμάσαι που τα λέγαμε πως δεν πρέπει;”. Η κουβέντα που είχε κάνει το προηγούμενο βράδυ με τον Μητσοτάκη και τον Κόκκα τον έκανε να πάρει την απόφαση αυτή» εξηγεί ο Αδαμάντιος Πεπελάσης. Το 1964 κατεβαίνει υποψήφιος στην Αχαΐα. Ο πατέρας του δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προεκλογική του εκστρατεία, αφού δεν θέλει απλώς να εκλεγεί, αλλά και να βγει πρώτος σε σταυρούς. Ο Ανδρέας, όμως, δεν αγωνιά, όπως ο πατέρας του. Είναι χαλαρός, δεν διαβάζει καν τα ραβασάκια του πατέρα του. «Θυμάμαι την πρώτη μου προεκλογική περιοδεία στην Πάτρα (…) Εξεφώνησα πολλούς λόγους, μέχρι δεκαπέντε την ημέρα. Το μήνυμα που μετέφερα ήταν απλό: Η Ένωση Κέντρου είχε σκοπό να κάμει την Ελλάδα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με ουσιαστική δημοκρατία, χωρίς να δεχόμαστε το ρόλο του “δορυφόρου” και τις συνεχείς επεμβάσεις των ξένων στην πολιτική μας ζωή» περιγράφει ο ίδιος. H Ένωση Κέντρου θριαμβεύει στις εκλογές συγκεντρώνοντας το γιγαντιαίο 52,7%. Ο άλλος θριαμβευτής των εκλογών είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, που καταφέρνει να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς στην Αχαΐα. Είναι 45 ετών.

Αναλαμβάνει το υπουργείο Προεδρίας και δείχνει από την αρχή τις διαθέσεις του, συγκρουόμενος με το Παλάτι και την αμερικανική πρεσβεία. Αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Συντονισμού. Συνοδεύει τον πατέρα του στο κρίσιμο ταξίδι στην Ουάσινγκτον, εκεί όπου οι συνομιλίες της ελληνικής αντιπροσωπίας με τον Lindon Johnson για την επίλυση του Κυπριακού οδηγούνται σε ναυάγιο. Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα ξεκινά μια πολιτική κρίση, με τον πόλεμο μεταξύ Παλατιού και Γεωργίου Παπανδρέου να κορυφώνεται. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Γεωργίου Παπανδρέου τον χτυπούν και μέσω του Ανδρέα, τον οποίο κατηγορούν για εμπλοκή στην «υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ». Αποτέλεσμα του τεταμένου πολιτικού κλίματος ήταν η Χούντα των Συνταγματαρχών, που ξεσπά στις 21 Απριλίου 1967. Ο Ανδρέας είναι από τους πρώτους που συλλαμβάνεται στο σπίτι του, στο Ψυχικό.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.