Ανακοινώθηκαν τα φετινά βραβεία Pulitzer, τα οποία όπως κάθε χρόνο επιλέχθηκαν από μια ανεξάρτητη επιτροπή που επισήμως διοικείται από τη Μεταπτυχιακή Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Τα βραβεία περιλαμβάνουν 14 δημοσιογραφικές κατηγορίες και 7 βραβεία που αφορούν τις τέχνες, τα γράμματα και τη μουσική.

Ανάμεσα στους φετινούς νικητές των βραβείων ήταν και ένας Έλληνας. Ο λόγος για τον  Άλκη Κωνσταντινίδη ο οποίος βραβεύτηκε για τη φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Η κατηγορία στην οποία βρέθηκε ως υποψήφιος και κατάφερε να κερδίσει ονομάζεται «Breaking News Photography».

Μάλιστα αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Έλληνας φωτογράφος τιμήθηκε με το συγκεκριμένο βραβείο, είχε τιμηθεί και το 2016 μαζί με τον Γιάννη Μπεχράκη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 3 Μαρτίου, και τον Αλέξανδρο Αβραμίδη.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος (ΕΑΞΤ), συγχαίρει τον Άλκη Κωνσταντινίδη για την επιτυχία του αναφέροντας: «Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι το μέλος της Άλκης Κωνσταντινίδης κέρδισε για δεύτερη φορά το βραβείο Pulitzer, ως μέλος της φωτογραφικής ομάδας του Reuters που κάλυψε την προσφυγική κρίση στα σύνορα Μεξικού — ΗΠΑ».

Στον επίσημο λογαριασμό των Βραβείων Pulitzer στο Instagram, η διοργάνωση ανήρτησε συγχαρητήριο μήνυμα για τους νικητές από το προσωπικό του Reuters, κατονομάζοντας τα μέλη της ομάδας.  Όπως αναφέρεται, το βραβείο απονεμήθηκε «για τη ζωντανή και εντυπωσιακή οπτική αφήγηση του επείγοντος, της απελπισίας και της θλίψης των μεταναστών, ενώ ταξίδευαν προς τις ΗΠΑ από την Κεντρική και Νότια Αμερική».

Και ο Άλκης Κωνσταντινίδης, όμως, μέσα από τον δικό του προσωπικό λογαριασμό έκανε μια δημοσίευση εκφράζοντας την τιμή που νιώθει για αυτή τη βράβευση.

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως τα πρώτα Βραβεία Pulitzer είχαν απονεμηθεί στις 4 Ιουνίου του 1917 και πλέον ανακοινώνονται κάθε χρόνο, τον μήνα Απρίλιο.   Το βραβείο θεσπίστηκε σύμφωνα με τη διαθήκη του Josef Pulitzer, του Ουγγρο-Αμερικανού δημοσιογράφου και εκδότη εφημερίδας στα τέλη του 19ου αιώνα.