Με τη φράση «ο πολίτης είναι γένους αρσενικού, αλλά η δημοκρατία είναι γένους θηλυκού» προλόγισε την επιλογή του για να τεθεί γυναίκα στην ανώτατη θεσμική θέση της Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αποκάλυψε ότι πρόκειται για την δικαστή Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Η απόφαση που κλήθηκα να πάρω, δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να έχει αίσθηση του εθνικού καθήκοντος. Πρέπει να διαθέτει γνώσεις, κύρος και παιδεία, ώστε να συνδράμει στη θέση της χώρας εσωτερικά, αλλά και στο εξωτερικό. Σε μια εποχή που ο τόπος αφήνει πίσω του την εποχή της κρίσης, έκρινα ότι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να το ενσαρκώνει αυτό.

Θεωρώ ότι είναι ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μια άξια Ελληνίδα στην κορυφαία της θέση. Γι΄αυτό εισηγούμαι ως ένα τολμηρό βήμα την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η κυρία Σακελλαροπούλου, νομίζω συμφωνούν όλοι, δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο. Είναι υπερκομματική, προοδευτική κι έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών. Η παρούσα Βουλή έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία κι ελπίζω πως θα το κάνει».

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Γεννήθηκε το 1956 στη Σταυρούπολη Ξάνθης. Ολοκλήρωσε το πτυχίο της στα νομικά και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.  Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000). Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Από το 1985 και μετά έχει περάσει απ΄όλα τα κλιμάκια της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣΤΕ, πρώτα ως γραμματέας, στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος και εν τέλει ως πρόεδρος.

Ως προς τον χαρακτήρα και τις ανησυχίες της, η κυρία Σακελλαροπούλου χαρακτηρίζεται από όσους τη γνωρίζουν ως μεθοδική, δυναμική, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες και λάτρης του πολιτισμού και των τεχνών.

Ποια η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με το Open, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζεται αρνητικό ως προς την επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου. Πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε να στηρίξει δύο επιλογές που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μήνες νωρίτερα. Η μία αφορά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ η άλλη αφορά το πρόσωπο που μόλις πρότεινε ο πρωθυπουργός».