Από το 2015 έχουν καθιερωθεί από το ίδρυμα Varkey του Ντουμπάι  τα «Νόμπελ των Εκπαιδευτικών ή αλλιώς το Global Teacher Prize. Το συγκεκριμένο βραβείο έχει χρηματικό έπαθλο ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων το οποίο καταβάλλεται στον νικητή σε δόσεις. Ωστόσο ο νικητής πρέπει να παραμείνει δάσκαλος για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Στόχος των συγκεκριμένων βραβείων είναι να βραβεύει κάθε χρόνο εκπαιδευτικούς των οποίων το έργο κάνει σημαντική διαφορά στη ζωή των παιδιών του κόσμου.

Ο φετινός νικητής ονομάζεται Peter Tabichi. Πρόκειται για έναν 36χρονο εκπαιδευτικό από την Κένυα που εργάζεται στο γυμνάσιο του αγροτικού χωριού Pwani, που πλήττεται από πείνα και ξηρασία. Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός. Ορίστηκε ως ο δάσκαλος της χρονιάς καθώς προσφέρει το 80% του μισθού του προκειμένου να βοηθήσει τους φτωχότερους μαθητές.

Το 95% των μαθητών του Tabichi  ζουν σε συνθήκες φτώχειας και σχεδόν το 1/3 από αυτούς είναι είτε ορφανοί, είτε από μονογονεϊκές οικογένειες που δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έχουν καν να φάνε πρωινό, γεγονός  που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη συγκέντρωση τους μέσα στην τάξη.

Και μπορεί οι μαθητές του Tabichi να αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα προβλήματα ωστόσο έχουν καταφέρει να προχωρήσουν  μπροστά και μάλιστα να κερδίσουν σε εθνικούς διαγωνισμούς επιστήμης της χώρας τους απέναντι σε μερικά από τα καλύτερα σχολεία.

Μάλιστα ο κύριος Tabichi σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από το έπαθλο για να ταΐσει τους φτωχούς και να βελτιώσει το σχολείο του, το οποίο δεν διαθέτει βιβλιοθήκη ή εργαστήριο, μόνο έναν υπολογιστή και περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως κατά την περσινή χρονιά νικήτρια ανακηρύχθηκε η Ελληνοκύπρια Άντρια Ζαφειράκου, η οποία εργάζεται σε ένα από τα φτωχότερα μέρη της Αγγλίας, και προσπαθεί να προσεγγίσει τους πιο απομονωμένους μαθητές και να τους βοηθήσει να συμμετάσχουν στη σχολική ζωή αλλά και να λειτουργούν καλύτερα με βάση τις ικανότητες και τις συνθήκες ζωής τους.