Για να παραμείνει κανείς πρώτος, θα πρέπει να αρχίσει να επενδύει κάτι. Δε μπορεί να περιμένει να πάρει πίσω χωρίς να έχει δώσει. Σε οποιονδήποτε τομέα κι αν μιλάμε, απαιτείται να βάλεις πρώτα κάτι δικό σου και να πιστεύεις ότι είναι τόσο καλό που θα σου επιστραφεί μεγαλύτερο. Έτσι, το Netflix γνωρίζει ότι δε μπορεί να διατηρήσει τους 150 εκατομμύρια συνδρομητές χωρίς να ξοδευτεί.

Στο πρόσφατο συνέδριο που έγινε με τους ιθύνοντες της πλατφόρμας, μια από τις ερωτήσεις που τους απηύθυναν αφορούσε στα έξοδα παραγωγής για τις σειρές και ταινίες το 2019. Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια χρονιά που το Netflix έχει αυξήσει την παραγωγή ταινιών που θα διεκδικήσουν βραβεία με το Marriage Story και το The Irishman να είναι τα πιο ενδεικτικά, ενώ έχει ήδη κυκλοφορήσει το El Camino και το Laundromat. Ταινίες πολυδάπανες με λίγα λόγια.

Επιπλέον, έχει συνάψει συμφωνίες με μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας της παραγωγής περιεχομένου, όπως το δίδυμο Μπενιόφ και Βάις του Game of Thrones.

Όλα αυτά μεγαλώνουν αρκετά το ποσό που έπρεπε να ξοδευτεί τη φετινή χρονιά. Πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί από το Netflix για να φτιάξει παραγωγές ή να αγοράσει δικαιώματα με έργα και ανθρώπους. Είναι ένα τρομακτικό ποσό, ακόμα κι αν συνυπολογίσουμε ότι η πλατφόρμα είχε περίπου 7 εκατομμύρια νέους συνδρομητές μέσα στο 2019.

Θα γίνει ακόμα πιο τρομακτικό αν σκεφτούμε πως αυτή η επένδυση έγινε με βάση τον υπάρχοντα ανταγωνισμό και με εκτιμήσεις για τον ανταγωνισμό που θα έρθει. Όταν κάτσει η σκόνη από τον ερχομό της πλατφόρμας της Disney, που στο Netflix θεωρούν ως μόνο ισάξιο ανταγωνιστή, ίσως να δούμε αυτό το ποσό να αυξάνεται πολύ περισσότερο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η πλατφόρμα θα δανειστεί ένα ποσό 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκινήσει κάποιες παραγωγές της επόμενης χρονιάς. Εξίσου τεράστιο κι αυτό το ποσό για να το δανειστεί μια επιχείρηση. Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι είναι μια σωστή κίνηση, αφού θα επιταχύνει την προσπάθεια του Netflix να σταθεί πρώτο στον υψηλότατο ανταγωνισμό.