Η έκθεση στον ήλιο, η θάλασσα και ο αέρας έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην επιδερμίδα μας, ακόμα κι αν δεν είναι πολύ ορατά. Η άμεση επανόρθωση είναι απαραίτητη για να καταπολεμήσετε την πρόωρη γήρανση.

Η Θεανώ Μπέλλα είναι η αγαπημένη αισθητικός των διάσημων Ελληνίδων. Η Φαίη Σκορδά, η Ζέτα Μακρυπούλια, η Ντορέττα Παπαδημητρίου, η Πέγκυ Ζήνα, η Κατερίνα Γκαγκάκη είναι μερικές από της αγαπημένες κυρίες της σόου μπιζ που εμπιστεύονται την ομορφιά τους στα χέρια της. Λίγο μετά το καλοκαίρι, η Θεανώ μας εξηγεί πώς θα ξαναγίνουμε πιο λαμπερές από ποτέ. Ακολουθούν οι πολύτιμες συμβουλές της…

Επανόρθωση από τη φωτογήρανση

«Αμέσως μετά το καλοκαίρι πρέπει να ακολουθήσουμε μια πορεία ειδικής επανόρθωσης από τη φωτογήρανση (δηλαδή την πρόωρη γήρανση) που προκαλείται από την παρατεταμένη και χωρίς επαρκή προστασία έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Η συγκεκριμένη πορεία περιλαμβάνει ειδικό peeling με AHAs, ειδικές μάσκες επαναφοράς, έντονα βιταμινούχα προϊόντα και επιλεγμένα ανάλογα με τις ανάγκες τις επιδερμίδας αιθέρια έλαια», μας λέει η Θεανώ.

«Κάποια ειδικά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη μόνιμη αντιστροφή της φωτογήρανσης είναι μια 24ωρη ενυδατική κρέμα, αργίλου επανόρθωσης και κρεμοζελέ βιταμίνης Α», προτείνει.

«Αν και ορισμένα σημάδια της φωτογήρανσης φαίνονται, όπως η τραχύτητα, οι λεπτές ρυτίδες που αυξάνονται λόγω της αφυδάτωσης του δέρματος, οι δυσχρωμίες και οι ηλιακοί φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) ή η ελάστωση (μπιμπικάκια –το λεγόμενο δέρμα ζήνας- που μπορεί να παρατηρηθούν στο λαιμό και τον θώρακα) είναι άμεσα ορατά, τα πιο σημαντικά όπως η έντονη ρυτίδωση εμφανίζονται μετά από χρόνια, οπότε δύσκολα διορθώνονται», λέει.

«Το κυριότερο άμεσο σημάδι της φωτογήρανσης είναι οι λεπτές ρυτίδες και η πάχυνση της επιδερμίδας. Οι λεπτές ρυτίδες, παρόλο που είναι αναστρέψιμες, γίνονται όλο και βαθύτερες άρα μόνιμες, αν το δέρμα δεν φροντιστεί άμεσα. Η καλύτερη πρόληψη της αντιγήρανσης είναι η συνεχής χρήση αντηλιακού, όλο το χρόνο, καθώς δεν υπάρχει άλλο μέσο που να μειώνει την απευθείας επίδραση των υπεριωδών. Ακόμα και με χρήση αντηλιακού όμως, η επιδερμίδα μετά το καλοκαίρι είναι πάντα παχύτερη, καθώς αυτό είναι μια φυσιολογική άμυνα του δέρματος στον ήλιο. Με την πάχυνση, τα βαθύτερα κύτταρα του δέρματος προστατεύονται, αφοί οι πιο επικίνδυνες υπεριώδεις –Β δεν έχουν μεγάλο βάθος διείσδυσης», εξηγεί η Θεανώ.

«Η καλύτερη μέθοδος επανόρθωσης της επιδερμίδας μετά το καλοκαίρι είναι τα ειδικά peelings με AHAs τα οποία επαναφέρουν την επιδερμίδα στο σωστό πάχος. Επίσης, παλμικό φως και ραδιοκύματα από ειδική συσκευή. Ταυτόχρονο συνιστάται συστηματική χρήση καλλυντικών επαναφοράς, που βασίζονται σε επανορθωτικές και αναγεννητικές ουσίες, όπως βιταμίνες Α,Ε και C και κάποια αιθέρια έλαια. Με τα παραπάνω η αρχόμενη φωτογήρανση μετά το καλοκαίρι, δεν εξελίσσεται σε μόνιμη, αλλά το δέρμα επανέρχεται στη λεία και λαμπερή του εκδοχή».

Η σωστή καθημερινή περιποίηση.

Είναι το Α και το Ω για λαμπερή επιδερμίδα. «Αρχίζουμε με έναν πολύ καλό καθαρισμό, καθώς αν δεν προηγηθεί αυτό με τη χρήση κατάλληλων προϊόντων έχει αποδειχθεί από έρευνες πως το 50% της περιποίησης που θα ακολουθήσει (ακόμα κι αν έχουν χρησιμοποιηθεί τα καλύτερα προϊόντα) πάει χαμένη», λέει.

«Ο καλός καθαρισμός είναι ακόμα πιο σημαντικός για το λιπαρό δέρμα που εμφανίζει τάση για ακμή, καθώς μόνο αν αφαιρεθεί η επιφανειακή λιπαρότητα, θα μπορέσουν να διεισδύσουν και να δράσουν τα συστατικά των προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν μετά». Η Θεανώ εξηγεί πως ένα καλό γαλάκτωμα είναι απαραίτητο. «Τα γαλάκτωμα καθαρισμού πρέπει να είναι λεπτόρευστο και να εφαρμόζεται με απαλές κυκλικές κινήσεις, ώστε να μην ερεθίζει το δέρμα. Αφαιρεί τους ρύπους, το σμήγμα (το φυσικό λίπος του δέρματος), τον ιδρώτα και το ελαφρύ μακιγιάζ». Στη συνέχεια τονίζει τη σημασία της λοσιόν. « Το επόμενο απαραίτητο βήμα είναι μια λοσιόν που επαναφέρει το φυσιολογικό, ελαφρώς όξινο PH στο δέρμα (5,5-6,5) το οποίο διαταράσσεται με το γαλάκτωμα (που έχει αλκαλικό PH, συνήθως 9-10. Αν δεν βάλουμε λοσιόν το PH της επιδερμίδας παραμένει αλκαλικό και αυτό την βάζει σε κίνδυνο γιατί σε αλκαλικό PH βακτήρια και μύκητες πολλαπλασιάζονται, ενώ σε όξινο εξουδετερώνονται. Η λοσιόν λοιπόν μετά το γαλάκτωμα προστατεύει την επιδερμίδα από μολύνσεις και σπυράκια. Παράλληλα, κλείνει και συσφίγγει ήπια τους πόρους που έχουν ανοίξει κατά τον καθαρισμό –κάτι πιο σημαντικό σε λιπαρά δέρματα που έχουν μεγαλύτερους πόρους». Το επόμενο βήμα είναι η κρέμα ενυδάτωσης, κατάλληλη για τον κάθε τύπο δέρματος, ενώ η ίδια διαδικασία (γαλάκτωμα, λοσιόν, κρέμα) πρέπει να ακολουθείται πρωί-βράδυ (ακόμα κι αν η επιδερμίδα είναι χωρίς μακιγιάζ), όπως λέει η Θεανώ συμπληρώνοντας πως «Καλό είναι δύο φορές την εβδομάδα να γίνεται και χρήση μάσκας κατάλληλη για τον κάθε τύπο δέρματος».

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.