Είναι Πάσχα και εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού πάντα υπάρχουν λύσεις για μικρές αποδράσεις (έστω και μιας μέρας) μακριά από το καυσαέριο της πόλης.

Λίμνη Δόξα

Μόλις δυο ώρες μακριά από την Αθήνα, η Λίμνη Δόξα βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων. Η λίμνη Δόξας είναι τεχνητή και εξυπηρετεί την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής. Μέσα της βρίσκεται το «Ποντικονήσι της Κορινθίας», μια λωρίδα γης που καταλήγει στο Παλαιομονάστηρο, το ναό του Αγίου Φανουρίου. Εκεί βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων. H θέα είναι υπέροχη και τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει την ησυχία και ηρεμία που προσφέρει το συγκεκριμένο μέρος. Πάνω από τη λίμνη βρίσκεται το υπέροχο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου «του Φονιά», το οποίο φημίζεται για την φρουριακή αρχιτεκτονική του, τις εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του και το χώρο του «Κρυφού Σχολειού».

Λεωνίδιο

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το βράδυ της Ανάστασης. Απέχει μόλις 3 ώρες από την Αθήνα. Η εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για τις γιορτινές ημέρες είναι πολλές. Αν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε την Κυριακή του Πάσχα, φτάνοντας θα δείτε τις σούβλες στον κήπο του Δημαρχείου να γυρίζουν πυρετωδώς αλλά μέχρι να έρθει η ώρα να ξεφορτώσουν τον οβελία και τα κοκορέτσια, εσείς μπορείτε να ξεγελάτε την όρεξή σας με ντόπια μεζεδάκια και κόκκινα αβγά που, όπως και το κρασί, θα κερνιούνται σε αφθονία. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε μια βόλτα στις παραδοσιακές γειτονιές, εκεί όπου ανάμεσα σε παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες στέγες ξεπροβάλλουν κομψά αρχοντικά του 1800 με περίτεχνες εξώπορτες. Μια τέτοια περίπτωση γειτονιάς είναι η Αγία Κυριακή.

Ύδρα

Απέχει 1.5 ώρα από τον Πειραιά και αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά νησιά αφού απαλλαγμένη από αυτοκίνητα και ενδείκνυται για ατελείωτους περίπατους στα σοκάκια της. Αξίζει να παρακολουθήσετε την περιφορά του επιταφίου αλλά και τον πόλεμο των βεγγαλικών το βράδυ της Ανάστασης. Αν όμως έχετε χρόνο μόνο για την Κυριακή του Πάσχα, τότε μπορείτε να βρεθείτε στο νησί και να παρακολουθήσετε το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα πίνοντας καφέ και τρώγοντας παραδοσιακά αμυγδαλωτά.

Ρούμελη

Αν αγαπάτε το παραδοσιακό Πάσχα τότε η Ρούμελη (2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα) είναι η ιδανική επιλογή. Ανήμερα της Λαμπρής πυκνοί καπνοί τυλίγουν από νωρίς ολόκληρη τη Ρούμελη. Από τη Βοιωτία και τη Φωκίδα μέχρι τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, οι γεροντότεροι φωνάζουν τους πάντες στο «λάκκο». Ο λάκκος είναι  το προκαθορισμένο σημείο σε κάθε γειτονιά, όπου οι κληματόβεργες γίνονται η καλύτερη θράκα για να ψηθούν δεκάδες αρνιά σε παράταξη. Τριγύρω βέβαια στήνονται φαγοπότια, χοροί και τραγούδια. Οι  νοικοκυρές από κάθε σπίτι φέρνουν ένα σωρό καλούδια, από τηγανητές συκωταριές μέχρι χειροποίητες πίτες, τρατάροντας τους πάντες.