Από την Άρτεμη Χάλαρη

Pesto ονομάζεται μια ολόκληρη ομάδα ωμών σαλτσών, που, παρά τα εντελώς διαφορετικά υλικά τους, φέρουν το ίδιο όνομα λόγω του κοινού τρόπου παρασκευής τους. Το pesto παρασκευάζεται μέσα σε ένα μαρμάρινο γουδί, όπου τα υλικά του πολτοποιούνται, συνήθως με ξύλινο γουδοχέρι, μέχρι να σχηματιστεί μία κρεμώδης σάλτσα. Το πράσινο pesto με βασιλικό από τη Γένοβα είναι αναμφίβολα η πιο δημοφιλής σάλτσα αυτής της ομάδας.

Χρόνος: 25 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

400 γρ. ζυμαρικά trofie

1 σκελίδα σκόρδο

1 κ.σ. κουκουνάρι

40 γρ. φύλλα φρέσκου βασιλικού, χωρίς κλωνάρια

1 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

3 κ.σ. pecorino

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Για τη σάλτσα πέστο βάζουμε τα κουκουνάρια με το σκόρδο και λίγο αλάτι στο γουδί* και τα αλέθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια αλοιφή. Προσθέτουμε σε δόσεις τα φύλλα του βασιλικού και συνεχίζουμε να αλέθουμε με κυκλικές κινήσεις. Ρίχνουμε αργά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το άλεσμα. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε και τα τυριά και ανακατεύουμε.

Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα σουρώνουμε, διατηρώντας λίγο από το νερό τους, και τα ανακατεύουμε καλά με το pesto. Προσθέτουμε –αν χρειάζεται– λίγο από το νερό όπου έβρασαν, έτσι ώστε να έχουμε μια σχετικά ρευστή σάλτσα.

Σημείωση: Το pesto, θεωρητικά, θα πρέπει να γίνεται πάντα σε γουδί. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ, επιλέγουμε τις πλαστικές του λεπίδες και προσέχουμε να μην ανεβάσει θερμοκρασία. Αν περισσέψει pesto, καλύπτουμε την επιφάνειά του με ελαιόλαδο για να μην οξειδωθεί και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Πηγή: Ethnos.gr