Οι ταινίες της Marvel είναι η παγκόσμια σταθερά του κινηματογράφου την τελευταία 5ετία και έχουν τέτοια εμπορική δύναμη, ώστε ακόμα και οι λιγότερο δυνατές ταινίες ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα. Κάθε τέτοια καθολική επιτυχία που εξαλείφει τον ανταγωνισμό, είναι λογικό να δημιουργεί αρκετούς εχθρούς. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε είναι ένας τέτοιος.

Η στάση του απέναντι στο MCU δεν ξαφνιάζει, αλλά ξαφνιάζει ο τρόπος που την εξέφρασε πριν μερικές μέρες στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης. Εκεί ο σκηνοθέτης του The Irishman είπε με στόμφο ότι η Marvel δεν κάνει σινεμά και το εννοούσε με υποτιμητικό τρόπο.

Από τότε έχουν βγει δημόσια να σχολιάσουν τη δήλωση του αρκετοί που βρίσκονται στη Marvel, όπως ο Σάμιουελ Τζάκσον και ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γκαν. Όλοι τους βέβαια απάντησαν με διακριτικότητα τονίζοντας πως ο Σκορτσέζε είναι αγαπημένος τους δημιουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Ο προσφάτως αποχωρήσας από το MCU, είναι αρκετά πιθανό να βρει για πρώτη φορά υποψηφιότητα στα Όσκαρ για τον ρόλο του Iron Man. Κατά την παρουσία του στο ραδιοφωνικό σόου του Χάουαρντ Στερν και με αφορμή αυτή τη συζήτηση, ανέφερε την άποψη του Μάρτιν Σκορτσέζε.

Ο Ντάουνι ήταν αρκετά συγκαταβατικός και με διάθεση κατανόησης ως προς την άποψη του Σκορτσέζε.

«Εκτιμώ την άποψη του. Πρέπει να έχεις πάντοτε όλο το φάσμα απόψεων. Δεν βγάζει νόημα να πεις ότι οι ταινίες της Marvel δεν είναι σινεμά. Υπάρχουν πολλά να πει κανείς γι΄αυτό το είδος ταινιών κι είμαι χαρούμενος που υπήρξα μέρος αυτού του «προβλήματος». Όταν εμφανίζεται μια ταινία σαν ένα τέρας που ποδοπατά τον ανταγωνισμό, είναι λογικό να δεχτεί κριτική. Δεν πιστεύω ότι όντως είναι ενοχλημένος ο Σκορτσέζε με τις ταινίες της Marvel».