Σε μια κινηματογραφική βιομηχανία που βοά την τελευταία τριετία για το λεγόμενο inclusivity, δηλαδή την συμπερίληψη, και σε μια εποχή που οι μεγάλες βιομηχανίες του κόσμου οφείλουν να δείξουν το δρόμο, στη Γαλλία έκαναν πολλά βήματα εμπρός και αγνόησαν παντελώς τους συμβολισμούς πίσω από τις υποψηφιότητες στα βραβεία Σεζάρ που θα δοθούν στις 28 Φεβρουαρίου.

Εκεί θα βρεθεί ο Ρομάν Πολάνσκι μέσω της ταινίας του «Κατηγορώ» και μάλιστα με 12 υποψηφιότητες. Το περίεργο στην γαλλική ακαδημία κινηματογράφου είναι πως τα 4.700 και πλέον μέλη της δεν έχουν ισάξιο δικαίωμα ψήφου με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου όπως συμβαίνει στην Αμερική, την Αγγλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο λόγος του συμβουλίου υπερισχύει έναντι όλων και σίγουρα οι τόσες υποψηφιότητες σε έναν αμφιλεγόμενο σκηνοθέτη δε μπορούσαν να περάσουν έτσι.

Όχι μόνο γιατί ο Πολάνσκι έχει καταδικαστεί για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικου κι έχει αποκλειστεί από την Ακαδημία της Αμερικής, αλλά και γιατί η δική του υποψηφιότητα σημαίνει αποκλεισμό άλλων σκηνοθετών. Την ίδια στιγμή, στην τελετή εορτασμού των Σεζάρ, η Ακαδημία άφησε εκτός καλεσμένων καλλιτέχνιδες όπως η Κλαιρ Ντενί και η Βιρζινί Ντεπέντ, επειδή είναι φεμινίστριες.

Η αντίδραση ήταν μεγάλη και με μπροστάρηδες δυνατά ονόματα της βιομηχανίας της Γαλλίας, όπως ο σκηνοθέτης Μισέλ Χαζαναβίσιους και η Λέα Σεϊντού, υπέγραψαν ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες, όπου ζητούσαν να υπάρξει διαφάνεια στα κριτήρια επιλογής των ταινιών για τα βραβεία Σεζάρ.

Κάπως έτσι, τα 21 μέλη της Ακαδημίας ανακοίνωσαν πως θα υποβάλλουν την παραίτησή τους μετά το πέρας της φετινής απονομής. Το πολύ παράξενο είναι πως μεταξύ των 21 μελών του συμβουλίου βρίσκονται και οι Λόρα Ντερν-Γούπι Γκόλντμπεργκ, η θέση και η γνώση των οποίων για αυτά τα γεγονότα είναι ασαφής.

«Για να τιμήσουμε αυτούς που έκαναν σινεμά το 2019, να ξανακερδίσουμε τη γαλήνη και σιγουρέψουμε πως αυτή η γιορτή του κινηματογράφου θα παραμείνει γιορτή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Γαλλικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας αποφάσισε ομόφωνα να παραιτηθεί μετά το τέλος της φετινής τελετής».