Μια πολύ γεμάτη εβδομάδα ξεκινάει σε κινηματογραφικό επίπεδο, αφού αυτή η εβδομάδα έρχεται και μας φέρνει ταινίες που ελκύουν. Κάποιες έχουν μπει στη συζήτηση για τα Όσκαρ. Άλλες καταπιάνονται με σοβαρά ζητήματα της ανθρωπότητας. Έχουμε επίσης την επιστροφή ενός επιτυχημένου animation και την πρεμιέρα μιας ελληνικής παραγωγής βγαλμένης από τις πασοκικές εποχές των μπουζουκιών.

Φαντασία (2019)

Σκηνοθεσία: Αλέξης Καρδάρας

Σενάριο: Αλέξης Καρδάρας

Με τους: Ρένα Μόρφη, Στέλιος Μάινας, Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Νταλιάνης, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Ανδρέας Νάτσιος, Κώστας Ανταλόπουλος, Αντίνοος Αλμπάνης, Βασίλης Βασιλάκης, Μαριάννα Δημητρίου,  Γιώργος Καφετζόπουλος, και πολλοί άλλοι

Φιλική συμμετοχή: Δημήτρης Μοθωναίος, Mανώλης Καραντίνης, Ελένη Πετρουλά, Αντώνης Καρπετόπουλος, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Γιώργος Μπράμος

Διάρκεια: 96′

Είδος: Κοινωνική, Εποχής, Κωμωδία

Διανομή: Feelgood

Τοποθετημένη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, και με τον συμβολικό τίτλο «Φαντασία», η ταινία φέρνει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη την ανεμελιά, την αφθονία, τους μοιραίους έρωτες και τα ξέφρενα πάρτι της αθηναϊκής νύχτας των ‘90s.

Τσιγάρα, ποτά, ξενύχτια, αγάπες και λουλούδια… με αυτές τις πέντε λέξεις μπορεί κανείς να περιγράψει την ατμόσφαιρα της εποχής και της ταινίας. Στο επίκεντρο της πλοκής, το μοιραίο ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε μια νεαρή τραγουδίστρια, τον μπουζουξή-μέντορα της και το λαϊκό-ποπ αστέρι της εποχής, καθώς το πάθος των πρωταγωνιστών κλιμακώνεται μέσα από επανεκτελέσεις τραγουδιών του Χιώτη, του Μητσάκη και του Μανίσαλη, αλλά και καινούριων κομματιών συνυφασμένα με το ύφος της διασκέδασης εκείνης της εποχής.

Μιας εποχής που αποτέλεσε σημείο καμπής της ελληνικής λαϊκής μουσικής κουλτούρας, αλλά και ενός ολόκληρου lifestyle.

Iuventa (2019)

Σκηνοθεσία: Μισέλ Σενκ

Σενάριο: Μισέλ Σενκ, Μάρκο Σάουρα

Διάρκεια: 86΄

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Διανομή: New Star

Μέσα από μια εκστρατεία crowdfunding μια ομάδα νέων αγοράζει ένα σκάφος, το lUVENTA, και τον Ιούλιο του 2016 ξεκινά το πρόγραμμα έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.  Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας (στην οποία περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί), το πλοίο έχει κατασχεθεί από τις ιταλικές αρχές στην Lampedusa και η ΜΚΟ βρίσκεται υπό διερεύνηση. Το ντοκιμαντέρ lUVENTA ακολουθεί τη ζωή των πρωταγωνιστών από την πρώτη αποστολή του σκάφους για περισσότερο από ένα χρόνο, μέχρι το ουτοπικό και ανθρωπιστικό τους όνειρο να συγκρουστεί με την πραγματικότητα

Το lUVENTA αφηγείται τα γεγονότα ενός κρίσιμου έτους στη ζωή μιας ομάδας νέων Ευρωπαίων, με διαφορετικούς ρόλους που συμμετέχουν στο ανθρωπιστικό έργο της ΜΚΟ Jugend Rettet: από το πρώτο ταξίδι του πλοίου lUVENTA στη Μεσόγειο μέχρι τις βαριές κατηγορίες που οδήγησαν ένα χρόνο μετά την προληπτική κατάσχεση του πλοίου στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με την παράνομη μετανάστευση. Ο στόχος της ΜΚΟ από τη σύστασή της ήταν πάντα να αποδείξει ότι ένα πρόγραμμα διάσωσης στη Μεσόγειο δεν είναι μόνο απαραίτητο, αλλά και ηθικό καθήκον της Ευρώπης: οι νέοι του Jugend Rettet  δεν σκέφτηκαν ποτέ να αντιπροσωπεύουν  τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή λύση στο κενό που άφησε η Ευρώπη μετά το κλείσιμο του Mare Nostrum.

Η αφήγηση της ταινίας ξεκινά  από την πρώτη αποστολή του luventa: από την αναχώρηση από το λιμάνι της Μάλτας, μέχρι την επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι της Βαλέτας μετά από 15 ημέρες στη θάλασσα, στην οποία σώθηκαν πάνω από 2000 άνθρωποι. Μετά την πρώτη αποστολή η ταινία μας οδηγεί στο Βερολίνο και την Ιταλία, όπου αμφισβητείται το μέλλον του Jugend Rettet.

Λόγω της νεαρής ηλικίας των πρωταγωνιστών, η ταινία είναι ένα είδος εκπαιδευτικής ιστορίας: είναι μπροστά στη φρίκη της τραγωδίας που συμβαίνει καθημερινά στη Μεσόγειο και η σταδιακή συνειδητοποίηση της πολυπλοκότητας των κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων που συνδέονται με το μεγάλο θέμα της μετανάστευσης. Κάτι  που οδηγεί  τους νέους πρωταγωνιστές ν’ αναθεωρήσουν πολλά από όσα αρχικά πίστευαν , σε μία πορεία απώλειας της αθωότητας.

Την 1η Αυγούστου 2016, 118 άνθρωποι διασώθηκαν από μια σχεδία στη Μεσόγειο, 40 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης. Άλλη μία από τις εκατοντάδες των πλοιαρίων που έχουν διασωθεί σε αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2016, υπερβαίνοντας τα ιστορικά αρχεία, διασώθηκαν 181.436 μετανάστες, ενώ 4.576 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Ποιος κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς; Ποια είναι η ταυτότητα των θυμάτων και των επιζώντων αυτών των ταξιδιών ελπίδας;

Σε μια προσπάθεια να δοθεί ένα πρόσωπο και ένα όνομα σε αυτήν την πραγματικότητα, να εξανθρωπιστεί αυτή η τραγωδία, δημιουργήθηκε ένα έργο τεκμηρίωσης αποτελούμενο από 118 πορτρέτα όλων των ανθρώπων που ταξίδευαν με την ίδια σχεδία. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν λίγα λεπτά μετά τη διάσωση, μόλις επιβιβάστηκαν στο σκάφος διάσωσης του luventa της ομάδας ONG Jugend Rettet.

Τα πρόσωπά τους, τα βλέμματά τους, τα σημάδια στο δέρμα τους, τα κουρελιασμένα  ρούχα τους, δείχνουν την ψυχολογική και φυσική τους κατάσταση και τις στιγμές  που έχουν στιγματίσει και θα σηματοδοτήσουν για πάντα τη ζωή τους.

Αυτή η τεκμηρίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση της μεταναστευτικής πραγματικότητας για όσους παρατηρούν αυτό το φαινόμενο μόνο από μακριά. Αυτά είναι μερικά από τα πρόσωπα των επιβατών της διάσωσης που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου 2016 στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ψυχρά κι Ανάποδα 2 (Frozen 2) 2019

Σκηνοθεσία: Κρις Μπακ – Τζένιφερ Λι

Σενάριο: Τζένιφερ Λι

Ακούγονται οι φωνές: Κρίστεν Μπελ, Ιντίνα Μενζέλ, Τζος Γκαντ, Τζόναθαν Γκρόφ, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, Στέρλινγκ Κ. Μπράουν

Διάρκεια: 103′

Είδος: Animation Περιπέτεια

Διανομή: Feelgood

Το αριστουργηματικό Ψυχρά κι Ανάποδα κυκλοφόρησε το 2013 και μας σύστησε δύο αξιαγάπητες αδελφές, ένα γοητευτικό βουνίσιο τύπο και έναν αξέχαστο χιονάνθρωπο που αγαπούσε το καλοκαίρι. Έγινε η πιο επικερδής ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και το εμβληματικό τραγούδι Let It Go, με τη μουσική και τους στίχους των Κρίστεν Άντερσον-Λόπεζ και Ρόμπερτ Λόπεζ, απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού.

Φέτος, έχει έρθει η ώρα να ανακαλύψουμε την πραγματική αποστολή της Έλσας, και σύσσωμη η ομάδα της πρώτης ταινίας αναλαμβάνει να συνεχίσει την κλασική πια ιστορία της πρώτης ταινίας. Η απίθανη παρέα επιστρέφει σε μια επική, μυστηριώδη ιστορία που θα ταξιδέψει τους θεατές σε ένα σκοτεινό, μαγικό δάσος, ένα περιτριγυρισμένο από ομίχλη μέρος, όπου τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (γη, άνεμος, νερό, φωτιά) έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Εκεί, θα αποκαλυφθούν πολλά μυστικά και όλοι, μα όλοι, οι αγαπημένοι ήρωες θα αλλάξουν για πάντα.

Η Disney επιστρέφει με μια εντυπωσιακή ταινία κινουμένων σχεδίων, μία φιλόδοξη παραγωγή με τους γνωστούς, αλλά και πολλούς καινούριους χαρακτήρες, νέα τραγούδια, θεαματικά εφέ, πολλή συγκίνηση και ξεκαρδιστικές σκηνές.

Γιατί γεννήθηκε η Έλσα με μαγικές δυνάμεις; Μαζί με την Άννα, τον Κρίστοφ, τον Όλαφ και τον Σβεν, θα ξεκινήσει ένα επικίνδυνο και συναρπαστικό ταξίδι για να βρει την καταγωγή της και να σώσει για μια ακόμα φορά το βασίλειο της.

Motherless Brooklyn (2019)

Σκηνοθεσία: Έντουαρντ Νόρτον

Σενάριο: Έντουαρντ Νόρτον

Με τους: Έντουαρτ Νόρτον, Μπρους Γουίλις, Γουίλεμ Νταφόε, Άλεκ Μπάλντουιν, Γκούγκου Μπάτα-Ρο, Μπόμπι Καναβάλε, Λέσλι Μαν, Φίσερ Στίβενς, Τσέρι Τζόουνς

Διάρκεια: 144′

Είδος: Δράμα, Μυστήριο, Έγκλημα

Διανομή: Tanweer

Νέα Υόρκη, 1957. Ο Λάιονελ Έσρογκ (Έντουαρντ Νόρτον), ένας μοναχικός ιδιωτικός ντετέκτιβ με σύνδρομο Τουρέτ, αναλαμβάνει να διαλευκάνει τον φόνο του μέντορα και μοναδικού φίλου του, Φρανκ Μίνα (Μπρους Γουίλις). Έχοντας λιγοστά στοιχεία και ένα ψυχαναγκαστικό μυαλό στη διάθεση του, ο Λάιονελ ανακαλύπτει τα καλά φυλαγμένα μυστικά που κρατούν σε ισορροπία τη μοίρα ολόκληρης της πόλης.

Σε μία μυστηριώδη διαδρομή από τα ποτισμένα με τζιν τζαζ κλαμπ του Χάρλεμ ως τις σκληρές φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν και τα πολυτελή σαλόνια των εμπόρων εξουσίας, ο Λάιονελ έρχεται αντιμέτωπος με κακοποιούς, διαφθορά και τον πιο επικίνδυνο άνδρα της πόλης για να τιμήσει τη μνήμη του φίλου του και να σώσει τη γυναίκα που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρας του.

Ο τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Έντουαρτ Νόρτον (American History X) σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί σε μία συναρπαστική ταινία βασισμένη στο διάσημο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Λέθεμ.

Το ταξίδι άρχισε το 1996, όταν ο δημιουργός διέκρινε την κινηματογραφική δυναμική του βιβλίου με τον αξέχαστο κεντρικό χαρακτήρα. Από την αρχή, ο Νόρτον θέλησε να μεταφέρει τους σύγχρονους χαρακτήρες του βιβλίου σε μία διαφορετική περίοδο και πλοκή για να δώσει μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην ταινία, τοποθετώντας το δράμα τη δεκαετία του 1950, μία περίοδο μεγάλων αλλαγών στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Με φόντο τη νουάρ ατμόσφαιρα του 1957 και με μουσική επένδυση τα τζαζ ακούσματα της εποχής, ο Έντουαρτ Νόρτον δίνει σάρκα και οστά σε έναν ανορθόδοξο ντετέκτιβ με σύνδρομο Τουρέτ

Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά (2019)

Σκηνοθεσία: Ανιές Βάρντα, Ντιντιέ Ρουγκέ

Διάρκεια: 115′

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Διανομή: Seven Films

Λίγους μήνες μετά τον θάνατό της Ανιές Βάρντα, έχουμε την τύχη να δούμε αυτό το ντοκιμαντέρ που είχε φτιάξει η ίδια η Γαλλίδα κινημτογραφίστρια και αφηγήτρια, με σκοπό να αποτελέσει το δικό της au revoir στον κόσμο. Λίγο μετά το τρομερό ντοκιμαντέρ της Vissages Villages με τον JR, η Βάρντα μας δείχνει την περιπλάνησή της σε αυτές τις τελευταίες της ημέρας επί γης. Σε αυτές τις τελευταίες τις στιγμές ο χώρος καταλαμβάνεται από την περιγραφή της για το πώς έδωσε τη δική της οπτική στο σινεμά, στο storytelling μέσα από το ντοκιμαντέρ. Είναι αναμφίβολα μια συγκινητική δημιουργία αυτό το ντοκιμαντέρ και αφήνει με σαφή ορισμό την παρακαταθήκη της Βάρντα.

Η ταινία της εβδομάδας: Ιστορία Γάμου (Marriage Story) 2019

Σκηνοθεσία: Νόα Μπάουμπακ

Σενάριο: Νόα Μπάουμπακ

Με τους: Άνταμ Ντράιβερ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Λόρα Ντερν, Άλαν Άλντα, Ρέι Λιόττα, Τζούλι Χάγκερτι, Μέριτ Γουίβερ, Έιζι Ρόμπερτσον, Γουάλας Σον, Μάρθα Κέλι, Μαρκ Ο’ Μπράιεν

Διάρκεια: 136′

Είδος: Οικογενειακό δράμα, Δραματική κωμωδία, Ρομαντική κομεντί

Διανομή: Odeon

Ο Τσάρλι (Άνταμ Ντράιβερ), ένας θεατρικός σκηνοθέτης στην εναλλακτική σκηνή της Νέας Υόρκης και η Νικόλ (Σκάρλετ Γιόχανσον), μια υποσχόμενη ηθοποιός που δεν έχει ξεδιπλώσει το ταλέντο της, περιγράφουν εναλλάξ το τι αγαπούν ο ένας στον άλλο, μετά από δέκα χρόνια γάμου. Τα λεγόμενά τους συνοδεύονται από ένα μοντάζ των προσωπικών τους στιγμών, που αποπνέουν μια αίσθηση απόλυτης φυσικότητας: σαν μια γλυκιά αδιάκριτη ματιά στη ζωή που βρίσκει πάντα τον τρόπο να διαβρώσει τα ανθρώπινα αισθήματα. Ένα πολυεπίπεδο «δράμα διαζυγίου» που ισορροπεί ανάμεσα στο δάκρυ και το χαμόγελο και βυθίζεται στα άδυτα ενός ακατανόητου λαβύρινθου: ο χωρισμός είναι κάτι πολύ πιο βαθύ από το απλό τέλος μιας ιστορίας.

Το Marriage Story κερδίζει πολύ γιατί δεν επιλέγει τον εύκολο δρόμο του happy ending. Ο Νόα Μπάουμπακ στήνει μια δυνατή ιστορία χωρίς να πιέζει καταστάσεις ή να φορτώνει τις σκηνές με εκφραστικά μέσα. Επιτρέπει στους ηθοποιούς να πάρουν τον δρόμο τους με έναν πολύ ουσιαστικό και λιτό τρόπο.

Και γι΄αυτό βλέπουμε τον Άνταμ Ντράιβερ και, πολύ περισσότερο, τη Σκάρλετ Γιοχάνσον να έχουν δύο άψογες ερμηνείες. Ιδίως η Σκάρλετ έχει να παρουσιαστεί τόσο βαθιά από το Match Point.

«Υπάρχουν στοιχεία από πολλά και διαφορετικά είδη ταινιών κρυμμένα σε αυτό το έργο: από το θρίλερ, το δικαστικό δράμα, τη ρομαντική κωμωδία, την τραγική ιστορία αγάπης, ακόμα και από μιούζικαλ», ισχυρίζεται ο Μπάουμπακ. «Παρατήρησα ότι πολλές συνηθισμένες απροσεξίες που κάνουν οι άνθρωποι και περνούν απαρατήρητες μπορεί να πάρουν ξαφνικά τρομερές διαστάσεις σε μια υπόθεση διαζυγίου. Έτσι γίνεται και στην ταινία. Αυτό το ατελές ζευγάρι πήρε την απόφαση να χωρίσει και αντιμετωπίζει στη συνέχεια όλα τα εξουθενωτικά στάδια της διαδικασίας αυτής».

Με το Marriage Story ο Μπάουμπακ ίσως κάνει και την δική του κριτική σε αυτή την αρπακτική κατάσταση που είναι το διαζύγιο όταν οι άνθρωποι που χωρίζουν βλέπουν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη σύγκρουση.