Με τις οσκαρικές ταινίες να έχουν ήδη περάσει από τις κινηματογραφικές αίθουσες, είναι λογικό να υπάρχει ένα άδεισμα του θεατή κι αυτό αποτυπώνεται στις επιλογές των εταιρειών διανομής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις ταινίες της εβδομάδας που θα κυκλοφορήσουν από σήμερα, εκείνη που πραγματικά δημιουργεί ανάγκη και θέληση, είναι το Μια Κρυφή Ζωή του Τέρενς Μάλικ.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Σκηνοθεσία: Νίκος Παπακώστας

Διάρκεια:

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Διανομή: New Star

Ενα ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπακώστα υπό την αιγίδα της Α.Ε, του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, που αναφέρεται στο σπουδαιότερο αρχαιολογικό εύρημα όλων των εποχών: Τον Μηχανισμό των Ατικυθήρων, το αρχαιότερο μηχανισμό σύμπαν. Συμμετέχουν είκοσι περίπου διάσημοι Ελληνες και ξένοι επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων όπως αστρονόμοι, φυσικοί, μαθηματικοί, παλαιογράφοι, ιστορικοί των επιστημών, αρχαιολόγοι κ.ά.

Τον Οκτώβριο του 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη με το μηχανοκάικο «Καλλιόπη» και καπετάνιο τον Φώτη Λινδιακό, το ντεπόζιτο ή δίστηλο καΐκι «Ευτέρπη» με καπετάνιο τον Δημήτρη Κοντό και ένας «αχραρμάς» δηλαδή μια φορτηγίδα συνοδείας, αποφάσισαν να προφυλαχθούν, από δυνατή καταιγίδα, στον απάνεμο όρμο «Ποταμός» του νησιού των Αντικυθήρων.

Αυτό συνέβη στη διάρκεια του ετήσιου ταξιδιού τους με τα σφουγγαράδικα τους προς την Τυνησία. Εκεί στα παράλια του νησιού των Αντικυθήρων άρχισαν καταδύσεις, τόσο για να μαζέψουν σφουγγάρια, όσο και, όπως πολλοί ισχυρίζονται, για να συγκεντρώσουν θαλασσινά για τη διατροφή τους.

Στη διάρκεια των καταδύσεων αυτών ο δύτης Ηλίας Σταδιάτης ή Λυκοπάντης, αντελήφθη, όταν έφτασε στα 45 μέτρα βάθος, ότι βρισκόταν πάνω από ένα αρχαίο ναυάγιο. Αναδύθηκε αμέσως για να το αναφέρει στους άλλους συντρόφους του λέγοντας τους ότι βρήκε «μια χέρα».

Αμέσως και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία καταδύθηκε και ίδιος ο καπετάν Δημήτρης Κοντός, ο οποίος και επέστρεψε κρατώντας ένα χέρι από μπρούντζινο άγαλμα, που όπως διαπιστώθηκε προέρχεται από το άγαλμα ενός νέου που ονομάστηκε αργότερα « Έφηβος των Αντικυθήρων».

Συνέχισαν το εξάμηνο ταξίδι τους στην Τυνησία και όταν επέστρεψαν στην τουρκοκρατούμενη τότε Σύμη, ανέφεραν το γεγονός στις Ελληνικές αρχές με την βοήθεια του συντοπίτη τους καθηγητή της αρχαιολογίας Αντωνίου Οικονόμου. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που ήταν υπεύθυνο για τις αρχαιότητες, έδειξε αμέσως μεγάλη σημασία και  ενδιαφέρον για την πληροφορία και με τη βοήθεια του βασιλικού, τότε, πολεμικού ναυτικού οργάνωσε μια μεγάλη επιχείρηση εναλίων ανασκαφών στο ναυάγιο  καλώντας τους ίδιους σφουγγαράδες να συνεργαστούν στις οργανωμένες πλέον έρευνες.

Έτσι το καλοκαίρι του 1901 επανήλθαν στο χώρο του ναυαγίου και ανέλκυσαν ένα μεγάλο αριθμό έργων τέχνης και μάλιστα χωρίς να πάρουν καμιά αμοιβή. Ούτε καν τα τα μεροκάματα τους. Στις ενάλιες αυτές ανασκαφές πήραν μέρος το οπλιταγωγό «Μυκάλη», αρκετά άλλα πλοία και φορτηγίδες, είκοσι δύο Σημειακοί δύτες και ένα Ιταλός που πραγματοποιούσαν αρκετές καθημερινές καταδύσεις.

Στη διάρκεια των ενάλιων ανασκαφών, με πρωτόγονα μέσα φυσικά, συνέβη ο ξαφνικός θάνατος ενός δύτη και η παράλυση από τη νόσο των δυτών δύο άλλων σφουγγαράδων. Αυτό ανάγκασε τους υπεύθυνους να σταματήσουν την επιχείρηση ανέλκυσης των υπολοίπων αρχαιολογικών  θησαυρών, που μετέφερε το ναυαγισμένο πλοίο. Ένα πλοίο πολύ μεγάλων διαστάσεων (πενήντα περίπου μέτρων) και εξαιρετικής κατασκευής, αφού όπως διαπιστώθηκε ήταν επενδεδυμένο με πλάκες μολύβδου. Έτσι για πάνω από εβδομήντα χρόνια δεν έγινε άλλη προσπάθεια ενάλιων ανασκαφών.

Στις 17 Μαΐου 1902, ο πρώην υπουργός παιδείας και μαθηματικός Σπυρίδων Στάης έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αθήνα. Εξετάζοντας τα έργα που ανελκύθηκαν, παρατήρησε ένα σκουριασμένο μπρούντζινο αντικείμενο ήταν ενεπίγραφο και έφερε ενσωματωμένο γρανάζι. Ήταν το αντικείμενο που έγινε γνωστό ως «μηχανισμός ή αστρολάβος των Αντικυθήρων», ο οποίος αρχικά θεωρήθηκε  ότι ήταν κάποιο παλιό ρολόι. Οι αρχαιολόγοι όμως και οι μηχανικοί που το εξέτασαν κατάλαβαν ότι πρόκειται για κάποιο διαφορετικό και μοναδικό αρχαίο αστρονομικό όργανο μεγάλης αξίας, πράγμα που διαπιστώθηκε πολλά χρόνια αργότερα.

Μετά από 75 χρόνια ο Γάλλος αξιωματικός Ζακ Υβ Κουστό και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 1976, με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό  του προσπάθησε και κατάφερε και να ανελκύσει ακόμα περισσότερα έργα τέχνης. Αυτή ήταν και η δεύτερη επίσκεψη του Κουστό στο χώρο του ναυαγίου με το σκάφος «Καλυψώ», αφού η πρώτη έγινε το 1958.

Οι ενάλιες ανασκαφές ξεκίνησαν και πάλι το 2005 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα με την ενίσχυση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδου. Στους χώρους του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικές εκθέσεις με θέμα τον μηχανισμό.

To τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκαν τα νέα συγκλονιστικά ευρήματα από τον χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων και είχαμε την τύχη να διαθέτουμε σπουδαία και μοναδικά πλάνα καθώς και μια εξαιρετική συνέντευξη της προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων ανασκαφών κ. Αγγελικής Σίμωσι που θα ενταχθεί στο ντοκιμαντέρ μας «Μηχανισμός των Αντικυθήρων».

Like A Boss

Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Αρτέτα

Σενάριο: Σαμ Πίτμαν, Άνταμ Κόουλ-Κέλι

Με τους: Τίφανι Χάντις, Σάλμα Χάγιεκ, Ρόουζ Μπερν, Μπίλι Πόρτερ, Τζένιφερ Κούλιτζ,  Άρι Γκρέινορ, Νατάσα Ρόθγουελ, Τζέσικα Στ. Κλερ, Κάραν Σόνι

Διάρκεια: 83′

Είδος: Κωμωδία

Διανομή: Odeon

Οι καλύτερες φίλες Μία και Μελ (Τίφανι Χάντις και Ρόουζ Μπερν) ζουν την καλύτερη στιγμή της ζωής τους έχοντας τη δική τους εταιρία καλλυντικών που έχουν χτίσει από το μηδέν. Δυστυχώς, τα οικονομικά τους βρίσκονται σε αρκετά άσχημη θέση. H προοπτική μιας προσφοράς εξαγοράς από την Κλερ Λούνα (Σάλμα Χάγιεκ), περιβόητη τιτάνα της βιομηχανίας καλλυντικών, αποδεικνύεται πολύ δελεαστική για να την απορρίψουν, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη μακρόχρονη φιλία της Μελ και της Μία. Ο κόσμος της ομορφιάς θα γίνει άσχημος.

Οι Σκανταλιάρηδες (The Elfkins)

Σκηνοθεσία: Ούτε φον Μούνχοβ-Πολ

Σενάριο: Γιαν Στράτχμαν

Ακούγονται στα ελληνικά οι: Βασίλης Μήλιος, Ζωή Ρηγοπούλου, Γιώργος Σκουφής, Στεφανία Φιλιάδη, Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Γιάννης Στεφόπουλος, Χρήστος Θάνος, Μελίνα Κατσακούλη, Βίνα Παπαδοπούλου

Διάρκεια: 78′

Είδος: Κινούμενα σχέδια

Διανομή: Tanweer

Σύμφωνα με έναν διάσημο γερμανικό θρύλο, τα σκανταλιάρικα ξωτικά της Κολονίας ήταν πλάσματα που βοηθούσαν τους τεχνίτες κρυφά τη νύχτα. Πριν από 200 χρόνια όμως, η κακόβουλη σύζυγος ενός ράφτη τα έδιωξε και αυτά έφυγαν για πάντα. Από τότε, οι Σκανταλιάρηδες κρύβονται στις μυστικές υπόγειες κατοικίες τους, όπου απαγορεύεται κάθε επαφή με τον κόσμο από πάνω, ειδικά με τους ανθρώπους.

Μία μέρα, όμως, η ζωηρούλα Έλφι αποφασίζει να μην ανεχτεί άλλο αυτούς τους περιορισμούς. Μαζί με δύο φίλους της, τον Κιπ και τον Μπακ, σκαρφαλώνει στην επιφάνεια της γης, αποφασισμένη να βρει τον πραγματικό της προορισμό στη ζωή. Μετά από ξεκαρδιστικές περιπέτειες, η Έλφι πιάνει φιλίες με τον γκρινιάρη ζαχαροπλάστη Θίο και όλοι μαζί οι Σκανταλιάρηδες καταλαβαίνουν ποιος είναι ο σκοπός τους στη ζωή: να βοηθάνε τους άλλους!

Mr. Jones

Σκηνοθεσία: Ανιέσκα Χόλαντ

Σενάριο: Αντρέα Τσαλούπα

Με τους: Τζέιμς Νόρτον, Βανέσα Κίρμπι, Πίτερ Σάρσγκαρντ

Διάρκεια: 141′

Είδος: Δράμα, θρίλερ

Διανομή: Spentzos Film

1933. Ο Γκάρεθ Τζόουνς είναι ένα φιλόδοξος Ουαλός ρεπόρτερ που έγινε διάσημος όταν έγινε γνωστό ότι ήταν ο πρώτος ξένος δημοσιογράφος που συνομίλησε με τον Χίτλερ. Ψάχνοντας να βρει το επόμενο μεγάλο θέμα του , εργάζεται ώς πολιτικός σύμβουλος. Η Σοβιετική «Ουτοπία» είναι το κύριο θέμα των ειδήσεων και ο Τζόουνς αναρωτιέται πως ο Στάλιν χρηματοδοτεί την τόσο ταχεία ανάπτυξη της Σοβιετική Ένωσης. Αποφασίσει να ταξιδέψει στην Μόσχα και να επιχειρήσει μια προσωπική συνέντευξη από τον Στάλιν, Εκεί θα γνωρίσει την Άντα Μπρουκς μια βρετανίδα δημοσιογράφο που αποκαλύπτει ότι η αλήθεια πίσω από το καθεστώς πνίγεται βίαια.

Η ταινία της εβδομάδας: Μία Κρυφή Ζωή (A Hidden Live)

Σκηνοθεσία: Τέρενς Μάλικ

Σενάριο:  Τέρενς Μάλικ

Με τους: Όγκαστ Ντιλ, Βάλερι Πάχνερ, Ματίας Σένερτς, Μπρούνο Γκαντς, Μαρία Σιμόν, Μάικλ Νίκβιστ, Τομπίας Μορέτι, Ούλριχ Μάτες, Καρίν Νοϊχάουζερ, Γιούργκεν Πρόχνοφ

Διάρκεια: 174′

Είδος: Βιογράφικο δράμα

Διανομή: Odeon

Ο Φραντς και η Φάνι είναι γεωργοί στις αυστριακές άλπεις και η ζωή τους κυλά όμορφα ανάμεσα στα βουνά με τα τρία τους παιδιά. Ζουν μακριά από τον όλεθρο που έχει προκαλέσει ο ναζισμός στην Ευρώπη, όμως δε θα μπορούν να κρύβονται για πολύ από το κακό. Κι αυτό γιατί ο Φραντς είναι αντιρρησίας συνείδησης, ή για να είμαστε πιο σωστοί, είναι άνθρωπος κι όχι μια μηχανή πολέμου. Έχει συνείδηση και κατανοεί πως ο Χίτλερ δεν έχει κανένα δίκιο στον πόλεμο του.

Γι’ αυτό και προσπαθεί όσο μπορεί να μην πάει να καταταγεί, ώστε να αποφύγει τη φρίκη του πολέμου. Όμως οι υπόλοιποι στο χωριό το μαθαίνουν και κάποια στιγμή βάζουν στο στόχαστρο τον ίδιο και τη γυναίκα του. «Δεν μπορούμε να καλλιεργούμε εμείς για τους άντρες μας που σκοτώνονται στον πόλεμο και ο άντρας σου να κάθεται εδώ» περιγράφει η Φάνι ότι της λένε.

Ο Φραντς το παίρνει απόφαση να πάει στον στρατό, αλλά να μην υποταχτεί. Αυτό επισύρει αντίποινα και καταλήγει στη φυλακή μαζί με άλλους. Η μοίρα του οδηγεί στον θάνατο. Έναν ένδοξο θάνατο για εκείνον και τους δικούς του, αλλά το καθεστώς θα φροντίσει να τον «σβήσει» και να μην αναφέρεται πουθενά.

Ο Τέρενς Μάλικ μας δίνει μια ακόμα δυνατή νατουραλιστική απεικόνιση της ανθρώπινης ύπαρξης και μετά το Δέντρο της Ζωής που η θέαση του σου αλλάζει την κοσμοθεωρία διαρρήδην, έχουμε την Κρυφή Ζωή που μας φέρνει ενώπιον του σκληρού παρελθόντος της ανθρώποτητας. Επιλέγει όμως σε αυτό το σκληρό παρελθόν να δείξει μια ιστορία αντίστασης. Δεν έγιναν όλοι πειθήνια όργανα του Γ΄Ράιχ. Υπήρξαν κι αυτοί που είπαν Όχι στην κτηνωδία.

Το A Hidden Life προχωράει με κάπως αργό τέμπο, όμως σε αποζημιώνει με το δεύτερο μισό του και με τη μετάβαση από το κενό βλέμμα του Φραντς στη φυλακή, στην ήρεμη ζωή που ζουν η γυναίκα και τα παιδιά του.