Νέες «αφίξεις», αλλά και πόλεις που παραμένουν σταθερές στις αξίες τους, βρίσκονται στη λίστα με τις δέκα φιλικότερες πόλεις για ποδήλατο. Τις πιο οργανωμένες ποδηλατουπόλεις κατατάσσει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο «Δείκτης Κοπεγχάγης», ο οποίος περιλαμβάνει 14 παραμέτρους σύγκρισης, ώστε να δημιουργείται μία λίστα μόνο με τις 20 καλύτερες, από τις 115 πόλεις που διαγωνίζονται στις υποδομές για ποδηλασία.

Η πόλη που βρίσκεται στην πρώτη θέση έχει πάρει τα ηνία από το διάσημο Αμστερνταμ από το 2015, αν και στην ολλανδική πόλη είναι μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις μετακινήσεις του.

Η Ελλάδα δεν υπάρχει στη λίστα, όμως τα Τρίκαλα με τα 17 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και η Κως με τα δικά της 13 χιλιόμετρα ίσως διεκδικήσουν τα επόμενα χρόνια μία θέση.

10. Ελσίνκι

Με στόχο να μετατραπεί στην παγκόσμια πρωτεύουσα βιώσιμης μεταφοράς, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, έχει θέσει στόχο μέχρι το 2020 το 15% των συνολικών μετακινήσεων να γίνονται με ποδήλατο. Σήμερα και με 1.300 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, το 11% των μετακινήσεων πραγματοποιείται στο Ελσίνκι με ποδήλατο.

9. Βιέννη

Στη Βιέννη δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες υποδομές τα τελευταία χρόνια, όμως οι υπάρχουσες είναι ικανοποιητικές για να τη φέρουν στην ένατη θέση. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ποδηλάτες χρησιμοποιούν τις λωρίδες λεωφορείων και ταξί, αλλά η κίνηση είναι τόσο έντονη τις περισσότερες ώρες στο κέντρο, που ο πιο καλός τρόπος να μετακινηθεί κάποιος γρήγορα είναι με τα πόδια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο fortunegreece.com