Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε ονειρευτεί ένα καλλίγραμμο σώμα με σφιχτούς κοιλιακούς. Για να το πετύχουμε αυτό όμως χρειάζεται σωστή διατροφή, ώρες προπονήσεων και πολλά πολλά ροκανίσματα. Αυτά τα τελευταία είναι που μας κάνουν μερικές φορές να λέμε «ας το αφήσω  καλά είμαι κι έτσι» αφού πρόκειται για μια από τις πιο βαρετές ασκήσεις.

Ο Άγγελος Βασιλείου όμως, προπονητής υγείας και μεγιστοποίησης αθλητικής απόδοσης έχει τη λύση αφού μας δείχνει μερικές λιγότερο βαρετές ασκήσεις που μπορούν να βελτιώσουν την κακή στάση του σώματός μας που εκτός από ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης θα μας προσφέρουν και τους γραμμωμένους κοιλιακούς που ονειρευόμαστε.

Σύμφωνα με έρευνες  η κακή στάση του σώματος  θέτει  ένα τεράστιο φορτίο στην σπονδυλική στήλη γιατί περιλαμβάνουν υπερβολική κάμψη της σπονδυλικής στήλης  και μπορεί να οδηγήσει  σε προβλήματα στους δίσκους σε βάθος  χρόνου.Ο σύγχρονος  τρόπος  ζωής  μας επιτάσσει  στην ακινητοποίηση.Οι μυϊκές ομάδες δεν δέχονται τα ερεθίσματα για ενδυνάμωση ,ενώ οι καθιστικές εργασίες επιβάλλουν μια λανθασμένη στάση.

Δες  παρακάτω εναλλακτικούς τρόπους  για ενδυνάμωση του ‘’πυρήνα’’ σίγουρα πιο ενδιαφέρον και  αποτελεσματικούς για το σώμα σου.

·         Advanced plank positions.

Η σανίδα, σε αντίθεση με άλλες ασκήσεις για κοιλιακούς (ροκανίσματα, άρσεις ποδιών στο δίζυγο κλπ) , ενεργοποιεί ολόκληρο τον κορμό με μια απλή κίνηση. Πρόκειται για ισομετρική άσκηση ενδυνάμωσης του κορμού η οποία απαιτεί πλήρη σταθεροποίηση ολόκληρου του σώματος. Δεν είναι μόνο οι κοιλιακοί αλλά και οι ώμοι, οι τετρακέφαλοι και οι γλουτιαίοι που συστέλλονται για να κρατήσουν το σώμα σε ευθεία.

·         Stability  ball  rollouts.

Ενεργοποιείτε όλος ο κορμός του σώματος.Χρειάζεσαι ισορροπία ,δύναμη και συντονισμό στους σταθεροποιητές μύες.

·         Core rows.

Είναι μια παραλλαγή της σανίδας  λίγο πιο προχωρημένη. Για αρχή θα χρειαστείς δύο αλτήρες (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και kettlebells, αλλά καλύτερα σε επόμενο στάδιο αφού απαιτούν ακόμα περισσότερη δύναμη και σταθερότητα).

·         Medicine balls slams.

Το πιστεύεις η όχι είναι μια πολύ καλή άσκηση για τους κοιλιακόυς.Είναι μια ολοκληρωτική άσκηση που όχι μόνο αναπτύσσει την δύναμη σου αλλά αυξάνει  και τους καρδιακούς παλμούς.

·         Standing barbell anti-rotation exercises.

Η ιδέα είναι  η σταθερότητα του  πυρήνα ενάντια στην στροφή( αποφυγή ρώσικες στροφές,ροκανίσματα με στροφή).Με τις συγκεκριμένες ασκήσεις  το σώμα σας θα είναι ικανό να αντισταθεί  σε ‘δυνάμεις που προσπαθούν να το  μετακινήσουν σε μη ασφαλή θέση.Αν δεν έχεις  μπάρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις  medicine ball.

·         Turkish get ups.

Αποσκοπεί στην ενεργοποίηση των μυών του πυρήνα αν και είναι δύσκολο να μην εμπλακούν οι καμπτήρες του ισχίου.Είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες  ασκήσεις αφού συνδυάζει και προάγει σταθερότητα ,κινητικότητα  και ισορροπία σε ολόκληρο το σώμα.