Η σκέψη και η αλληλεγγύη για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη άγγιξε πολλούς, αν όχι τους περισσότερους από εμάς, όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα της χώρας μας, του διπλανού σπιτιού ή και των δικών μας ανθρώπων. Για τη Νατάσα Αθανασιάδου η ανάγκη να κάνει κάτι καλό και να προσφέρει ήρθε σαν μια ασχημάτιστη ιδέα πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, φεύγοντας από μια δουλειά, αλλά και από την Αθήνα, για να βρεθεί στη γενέτειρά της, το Λονδίνο, και να κυνηγήσει ένα όνειρο που ακόμη δεν είχε πάρει μορφή. Η ως τότε επαφή της με το χώρο της μόδας δεν περιλάμβανε μόνο λαμπερά fashion shows και πολυτελείς βιτρίνες. «Για πολλά χρόνια σχεδίαζα και κατασκεύαζα αξεσουάρ και ταξίδευα στην Ασία για δουλειά. Η εικόνα ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά της ζωής, που δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του fast fashion, αλλά και ο τρόπος που αυτό επιδρά στο περιβάλλον κάθε φορά, σε κάθε μου ταξίδι, με έβαζε σε περισσότερες σκέψεις».

Διαβάστε ακόμα:Το διαδίκτυο ως εργαλείο βελτίωσης της ζωής μας

Η αφορμή δόθηκε σε ένα ταξίδι ζωής, στην Ινδία. «Θυμάμαι πως βρέθηκα σε ένα οκταώροφο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής ρούχων στη Μουμπάι, με αμέτρητους εργάτες να δουλεύουν αδιάκοπα διπλές βάρδιες, σε κακές συνθήκες, με πενιχρούς μισθούς, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της βιομηχανίας της μόδας, της εικόνας. Οι εικόνες ήταν δυνατές και έγιναν πιο σοκαριστικές, όταν, σε δύο μόλις ημέρες, προσγειώθηκα σε ένα Λονδίνο λαμπερό, λίγο πριν τις γιορτές, με τον κόσμο να κρατά χάρτινες σακούλες στους δρόμους. Αυτή η αντιπαραβολή των εικόνων με έκανε να αισθανθώ τη “δύναμη” που έχουμε ως καταναλωτές και τόλμησα να φανταστώ πώς θα ήταν ο κόσμος αν τη χρησιμοποιούσαμε γενναιόδωρα, για να κάνουμε καλό».

Και η ιδέα άρχισε να παίρνει μορφή. Τη μορφή μιας τσάντας με το σχήμα μιας απλής χαρτοσακούλας, που όμως κάθε βήμα για την παραγωγή της σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον και ενισχύει διαφορετικούς σκοπούς. «Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της κατανάλωσης, αποφάσισα να σχεδιάσω μια τσάντα για τη γενναιόδωρη γενιά μας. Μια τσάντα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αλλά και να μας δώσει το “βήμα” να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για να βελτιώσουμε τις εργασιακές συνθήκες, να φροντίσουμε το περιβάλλον, αλλά και να δώσουμε πρόσβαση σε βασικά αγαθά σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους. Αυτή ήταν η ιδέα της Generation Generous*, μιας τσάντας-αντικειμένου μόδας, που συμβολίζει την ανάγκη της γενιάς που θέλει να κάνει κάτι καλό για το περιβάλλον και το συνάνθρωπο». Την αρχική σύλληψη της ιδέας ακολούθησε ενάμισης χρόνος δουλειάς, μέχρι να πάρει την τελική της μορφή και να κυκλοφορήσει.

Διαβάστε ακόμα:Τα ελληνικά αφεψήματα που «κόβουν την ανάσα»

Όπως εξηγεί η Νατάσα Αθανασιάδου, «με συμβολικό σχήμα χαρτοσακούλας, το “ύφασμα” της τσάντας κατασκευάζεται 100% από πλαστικά πεταμένα μπουκάλια σε μια μονάδα εγκεκριμένη τόσο για την ενέργεια και το νερό που καταναλώνει όσο και για τις συνθήκες εργασίας. Τις πρώτες μας limited edition τσάντες τις έχουν φτιάξει πέντε τεχνίτριες, που δεν έχουν δουλέψει πάνω από οκτώ ώρες ημερησίως. Επιπλέον, με κάθε τσάντα που κάποιος αγοράζει, ανάλογα με το χρώμα της ραφής της, βοηθά ένα συνάνθρωπό μας να ζήσει ευκολότερα παρέχοντάς του πρόσβαση σε κάποιες από τις βασικότερες ανάγκες της ζωής, όπως πόσιμο νερό, τη γνώση για να παράγει τη δική του τροφή, ασφαλή στέγη, καλύτερη υγεία, αλλά και χειραφέτηση».
Όσο για τις δυσκολίες του project; «Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να πείσω τον εαυτό μου ότι η ιδέα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα! Στη συνέχεια, βρήκα όλες τις πληροφορίες και τους ανθρώπους που χρειάστηκα για να με στηρίξουν. Σκοπός μου είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να δημιουργηθεί μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση και τη γενναιοδωρία. Ας μην ξεχνάμε πως εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ακόμα και σήμερα ζουν με λιγότερα από 2,5 δολάρια την ημέρα και δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, τα οποία, πριν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα θεωρούσαμε δεδομένα».