Αγάπησα για πρώτη φορά τον εαυτό μου πριν από περίπου μια δεκαετία. Τότε, αποφάσισα να αλλάξω τη ζωή μου. Οι πρώτοι 6-8 μήνες ήταν οι ωραιότεροι που μπορώ να θυμηθώ.
Σε αυτό το διάστημα δεν φοβήθηκα τους ανθρώπους, δεν αγχώθηκα να εκφράσω τη γνώμη μου, δεν δίστασα να πω σ’ αγαπώ και συγγνώμη σε όσους ήταν χρόνια δίπλα μου, στις οικογένειες που δημιούργησα, στα παιδιά μου. Έκανα βήματα μπροστά, έκανα όνειρα και πάλι, κυνήγησα την τύχη μου, έχασα, κέρδισα, γέλασα με την καρδιά μου…
Από τότε,  κυνηγάω και πάλι αυτό το συναίσθημα καθημερινά.
Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν βρέθηκα σε ένα
θεραπευτικό κέντρο στην Αριζόνα λόγω ασθένειας. Μια υπέροχη
γυναίκα από την Κίνα, που μας έκανε art therapy, μου ζήτησε να
ζωγραφίσω κάτι. Είχα μανία με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και έτσι
ζωγράφισα ένα.
«Τι είναι αυτό που έκανες;» με ρώτησε.
«Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο», απάντησα. «Θα ήθελα να είμαι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, να έρχονται οι άνθρωποι γύρω μου και να παίρνουν δώρα», είπα περήφανα.
«Να το κόψεις αμέσως», μου είπε. «Να το κόψεις τώρα» και με κοίταζε μέσα στα μάτια. Τρόμαξα και δεν ήξερα τι να κάνω. Θύμωσα.
«Δεν χρειάζεται να έχεις δώρα για να έρθουν οι άλλοι γύρω σου.
Να αγαπήσεις τον εαυτό σου όσο πιο πολύ μπορείς και τότε, όλα θα γίνουν μαγικά», ήρθε η απάντησή της.
«Μα δεν ξέρω να το κάνω αυτό», είπα και πάλι.
«Κάν’ το στα ψέματα στην αρχή. Μίλα στον εαυτό σου, φτιάξε τη σχέση σου μαζί του, βρες τα θετικά του στοιχεία και δείξ’ του πόσο τον αγαπάς για αυτά. Δες τα κακά του και γέλα. Κανείς δεν είναι τέλειος! Αγάπησε τις κακές σου μέρες, χαμογέλα με τις καλές, αγάπησέ τον όπως θα αγαπούσες έναν δικό σου άνθρωπο, όχι εγωιστικά, αλλά χωρίς όρους. Δούλεψε με τον εαυτό σου. Είναι ό,τι καλύτερο έχεις.
Τότε, ό,τι δώσεις στους άλλους θα είναι από την καρδιά σου, ακόμα και αν αυτό είναι μια καλημέρα», αυτά είπε και πήγε στον επόμενο.
Έμεινα πικραμένος, με πληγωμένο εγωισμό. Πόσο δίκιο είχε, το κατάλαβα χρόνια μετά. Ακούμε συνέχεια τη φράση: «Να τα βρεις με τον εαυτό σου». Στην πραγματικότητα, όμως, φοβόμαστε τη λέξη «αγάπη».
Σήμερα ξεκινάω με αυτή την μικρή παραδοχή την νέα μου στήλη Love YourSelf εδώ στο peoplegreece.com, και γράφω για όσους προσπαθούν κάθε μέρα να αγαπήσουν τον εαυτό τους, να φροντίσουν το σώμα, το μυαλό και την ψυχή τους, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να φροντίσουν τους γύρω τους.
PeopleGreece Instafeed