Όταν η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου μιλά για την Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα», την οποία ίδρυσε το 2008, έτσι ώστε οι σκύλοι οδηγοί τυφλών να αποκτήσουν δωρεάν κοινωνική μέριμνα, νιώθεις ότι η αγάπη για το δημιούργημά της ξεχειλίζει. Ο αγώνας της δεν αποδείχθηκε… άγονος και σήμερα με την άοκνη προσπάθεια της κατόρθωσε να βοηθήσει δεκάδες συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης. Με πρόβλημα εκ γενετής και αυτή στην όραση της, γνώριζε καλύτερα από τον καθένα την βοήθεια που θα μπορούσε να δοθεί με την ίδρυση μιας σχολής, που θα είχε ως σκοπό, να εκπαιδεύσει σκυλάκια ως οδηγούς τυφλών συμπολιτών μας. Η Ιωάννα θα βρίσκεται το τριήμερο 10 – 12 Οκτωβρίου στο φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει 2014», που θα φιλοξενηθεί στο Hall 2 του «MetropolitanExpo» προσπαθώντας να ενημερώσει για το έργο της σχολής Λάρα και να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας, να βρει περισσότερους συμμάχους στον καθημερινό της αγώνα, που άρχισε το όχι και τόσο μακρινό 2008. «Η σχολή ιδρύθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2008 σε μια καφετέρια της οποίας αδυνατώ να ανακαλέσω το όνομα» αναπλάθει τα γεγονότα στο «People Greece» η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου. «Η σχολή «Λάρα» δεν ιδρύθηκε με τηλεμαραθώνιους, τυμπανοκρουσίες και δακρύζουσες κυρίες της φιλανθρωπίας. Τα έξι ιδρυτικά μέλη, δίχως μεγάλο κεφάλαιο κι εξειδικευμένες γνώσεις, υπογράψαμε ένα καταστατικό που μας σύνταξε αφιλοκερδώς μια φίλη δικηγόρος. Ανεπίσημα, οι διεργασίες, ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν. Έχοντας τον σκύλο-οδηγό και το όραμα, αλλά ουδεμία ιδέα για το πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, στόχευσα να βρω τους κατάλληλους ανθρώπους. Κανένας από αυτούς δεν ήταν κολλητός μου και κάποιους δεν τους γνώριζα καν. Διαισθανόμουν όμως πως είχαν ήθος κι αντοχή. Τους έβρισκα έναν-έναν και τους έλεγα: «Θέλω να δημιουργήσω μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση για σκύλους-οδηγούς τυφλών. Είσαι μέσα; Δεν θα σε εξαπατήσω. Ο λόγος μου θα ισχύει πάντα. Ό,τι λέω θα το κάνω». Έτσι μαζευτήκαμε. Τότε,  εγώ και ο Ιωάννης Μπασδέκης ένα από τα ιδρυτικά μέλη, μέναμε στην Κρήτη. Οι υπόλοιποι στην Αθήνα και η Λία Σταβοράβδη που είναι εκπαιδεύτρια σκύλων-οδηγών και η μόνη που είχε ουσιαστικές γνώσεις επί του θέματος στην Ελβετία» θυμάται η Ιωάννα Μαρία.

 Οι αντιξοότητες, τα ταμπού της κοινωνίας και το αστεράκι στο κεφάλι

Η φυσική ζωτικότητα της αποτέλεσε το όπλο για να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο κυκεώνα προβλημάτων, που παραδόξως αντιμετώπισε όταν προσπάθησε να βάλει σε τροχιά το όνειρο της δημιουργίας της σχολής Λάρα. Όπως λέει στο «PeopleGreece»: «οι συνθήκες ήταν τελείως αντίξοες. Πήγαμε κόντρα στο κατεστημένο των τυφλών συνδικαλιστών, που δεν ήθελαν να ασχοληθούν ιδιώτες με τους τυφλούς. Είχαμε καταγγελίες από τυφλούς πως τους απειλούσαν ότι θα τους διαγράψουν από τους συλλόγους τους εάν έκαναν αίτηση για σκύλο-οδηγό στη «Λάρα». Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα στερεότυπα περί επικινδυνότητας των σκύλων για τη δημόσια υγεία. Τα ταμπού για την συνθήκη της απώλειας όρασης. Την παντελή έλλειψη παιδείας, σχετικής με τους σκύλους-οδηγούς. Όλοι έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε και παρέθεταν επιχειρήματα, που δεν έστεκαν, όπως ότι σε μια χώρα με τόσο κακή ρυμοτομία και τόσα πολλά εμπόδια, οι σκύλοι-οδηγοί δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν. Εγώ όμως, ήξερα πως είχα αστεράκι πάνω απ’ το κεφάλι μου και τα έπαιξα όλα για τη «Λάρα»: τη δουλειά μου, τη ζωή μου, τα χρήματά μου. Όλοι είχαν την πεποίθηση πως εγώ είχα τον σκύλο-οδηγό, επειδή ήμουν η εξαίρεση και η Πρόεδρος του ΜΚΟ. Έπρεπε να τους διαψεύσω και να γίνω η αφορμή για να τολμήσουν και οι υπόλοιποι. Αρχικά, ο δισταγμός των τυφλών ήταν τέτοιος που δεν είχαμε ενδιαφέρον από την Αθήνα. Οι πρώτες μας δυο χειρίστριες, ήταν από τη Θεσσαλονίκη, οπότε και διευρύνθηκε το γεωγραφικό εύρος της «Λάρα».  Και ίσως η μεγαλύτερή μας έννοια, η χρηματοδότηση: πως βρίσκεις έναν χορηγό και πως τον πείθεις να σου δώσει χιλιάδες ευρώ για έναν σκύλο-οδηγό; Στην αρχή, βάζαμε χρήματα απ’ τις τσέπες μας. Μετά, άρχισαν να μας χρηματοδοτούν κάποιοι φίλοι. Και στο τέλος, ήρθαν οι δύο πρώτοι μεγάλοι χορηγοί που επένδυσαν στα όνειρά μας τα πρώτα σημαντικά ποσά. Σήμερα, είμαστε σε σταθερά ανοδική τροχιά. Πέντε ομάδες σκύλων-οδηγών της «Λάρα», γίνονται καθημερινά, υπερήφανοι πρεσβευτές της δουλειάς μας σε δρόμους, μέσα μαζικής μεταφοράς και δημόσια μέρη. Οι σκύλοι-οδηγοί, αναγνωρίστηκαν από το Ελληνικό κοινοβούλιο και η πρόσβαση τους επιτρέπεται παντού και προστατεύεται από εθνική νομοθεσία. Η Ελλάδα έχει έναν εκπαιδευτή κινητικότητας με σκύλο-οδηγό. Έχουμε συνεχή υποστήριξη από τα ΜΜΕ, μόνιμους χορηγούς κι άριστες σχέσεις μαζί τους. Καλλιεργήσαμε παιδεία για τους σκύλους-οδηγούς’ ο κόσμος ξέρει πως να συμπεριφερθεί όταν συναντήσει μια ομάδα σκύλου-οδηγού: την αναγνωρίζει και την αποδέχεται. Οι προσδοκίες μου ναι, τολμώ να πω ολοκληρώθηκαν και τώρα έχω άλλες διότι μια ΜΚΟ βασίζεται στη συνεχή εξέλιξη» υποστηρίζει η αδιάλειπτα δημιουργική Ιωάννα Μαρία.

Η μοναδική στιγμή, το «Κατοικίδια Εν Δράσει 2014» και οι νέοι στόχοι

Στην εξαετή πορεία της Λάρα μέχρι και σήμερα η απόγνωση για τις δυσκολίες κύκλωναν την Ιωάννα Μαρία και τους συνεργάτες της. Όμως, μια στιγμή ξεδιάλυνε πάντα αυτό το πέπλο της θλίψης που σχηματιζόταν. «Είναι η στιγμή που η σχολή, παραδίδει έναν νέο σκύλο-οδηγό στον τυφλό χειριστή του. Είναι η στιγμή, που οι άνθρωποι υποκλίνονται, κλαίγοντας μπροστά στους σκύλους και λένε ότι τους άλλαξαν τη ζωή. Η στιγμή που μας λένε «ευχαριστώ». Ένα ειλικρινές, καθαρό ευχαριστώ που βγαίνει από τα βάθη της ψυχής τους. Εκείνη τη στιγμή, δικαιώνονται όλοι μας οι κόποι. Κι εκείνη τη στιγμή, νιώθω πως είμαι εγώ που παίρνω τον σκύλο-οδηγό. Πως είναι η δική μου ζωή που θα αλλάξει, ξανά». Η Ιωάννα Μαρία θα παραθέσει συνέντευξη τύπου το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 12:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Hall 2 του Metropolitan Expo. Θα είναι μια από τις σημαντικές παρουσίες του φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει 2014», εκεί όπου η Λάρα θα έχει δικό της περίπτερο ενώ θα δώσει την ευκαιρία σε 4 επισκέπτες να οδηγηθούν από σκύλο οδηγό, ενώ έχουν τα μάτια κλειστά και να νιώσουν πως ακριβώς αισθάνεται ένας τυφλός χειριστής. «Το «Κατοικίδια εν Δράσει» είναι ένα μεγάλο, επαγγελματικό φεστιβάλ στο οποίο, είναι προνόμιο να παρίσταται η σχολή μας. Κάθε χρόνο πάρα πολλοί άνθρωποι, ενημερώνονται για τη σχολή και μαθαίνουν για τη σημαντικότητα των σκύλων-οδηγών τυφλών. Επίσης, εμείς εκπαιδευόμαστε στο να γινόμαστε καλύτεροι και να έχουμε επαγγελματική παρουσία. Νομίζω ότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, η παρουσία οργανισμών που προάγουν τη θετική εκπαίδευση σκύλων εργασίας, την επιλεκτική εκτροφή και τους άριστους χειριστές με αναπηρία, επιβάλλεται. Έτσι,  ανεβαίνει ο πήχης για την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ανθρώπους με απώλεια όρασης και προωθείται η φιλοζωία με την ορθή της έννοια» λέει η Ιωάννα Μαρία που πλέον βάζει πλώρη για νέους στόχους. «Σιγά-σιγά πρέπει η σχολή «Λάρα» να αποκτήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις όπως: κυνοκομείο, ξενώνα, γραφεία και στίβους εκπαίδευσης. Επίσης, πρέπει να μπορεί να έχει μόνιμο προσωπικό και κυρίως εκπαιδευτές σκύλων-οδηγών και εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού. Για να τα κερδίσουμε όλα αυτά τρία είναι τα ζητούμενα: να υπάρχει συνεχής ζήτηση για σκύλους-οδηγούς, σταθερές χορηγίες και πάνω απ’ όλα να είμαστε καλά: να έχουμε τη δύναμη και τα κίνητρα να συνεχίσουμε».

Η είσοδος στο φεστιβάλ, το οποίο θα γίνει το τριήμερο 10 – 12 Οκτωβρίου στο Hall 2 του «Metropolitan Expo», θα είναι ελεύθερη, θα υπάρχει parkingγια όλους και συνεχής δωρεάν εσωτερική συγκοινωνία από το επίπεδο αφίξεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς τον εκθεσιακό χώρο.

Το «People Greece» είναι χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμα:

Το People παρουσιάζει το έργο της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων