Η περίοδος κύησης είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας κατά την οποία η ίδια αναγκάζεται να αλλάξει πολλές από τις συνήθειές της. Μια από αυτές είναι και ο τρόπος που ασκείται. Για πολλά χρόνια η άθληση την περίοδο της εγκυμοσύνης ήταν κάτι σαν «απαγορευμένη» σκέψη καθώς θεωρούνταν πως μπορεί να βλάψει το έμβρυο αλλά και την εγκυμονούσα. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά αφού η άσκηση κατά την περίοδο μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης θεωρείται κάτι περισσότερο από ωφέλιμη. Επειδή  όμως  οι συνθήκες  είναι ειδικές ,επιβάλλεται ο λεπτομερής  και προσεγμένος σχεδιασμός της άσκησης  τόσο κατά την φάση της κύησης  όσο και της λοχείας με σκοπό την εξασφάλιση της υγείας.

Ο Άγγελος Βασιλείου, Προπονητής Υγείας και Μεγιστοποίησης Αθλητικής Απόδοσης τον οποίο γνωρίσαμε την περασμένη τηλεοπτική σεζόν μέσα από τη συμμετοχή του στο Revenge Body μας λέει ποιο είναι το ιδανικό πρόγραμμα που μπορούμε να ακολουθήσουμε κατά την περίοδο της κύησης αλλά και την περίοδο της λοχείας που είναι μια επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την ζωή και την υγεία μιας γυναίκας.

Άσκηση κατά την κύηση:

Βασικές προϋποθέσεις  είναι  ιατρική βεβαίωση από τον υπεύθυνο γυναικολόγο ότι η έγκυος γυναίκα επιτρέπεται να ασκείται ,και η συμπλήρωση των πρώτων 12 εβδομάδων  που θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες για τυχόν επιπλοκές.

Οδηγίες σχεδιασμού άσκησης :

1.       Καρδιοαναπνευστική (Αερόβια):  Διάρκεια : 15-30 λεπτά ,Συχνότητα:  3-5 φορές την εβδομάδα,Τύπος άσκησης : περπάτημα(διάδρομος),στατικό ποδήλατο,κολύμπι ή yoga (τροποποιημένη).

2.       Μυϊκή ενδυνάμωση (Αντιστάσεις) : Διάρκεια :15-30 λεμπτά,Συχνότητα :3-5 φορές την εβδομάδα ,Σύστημα: όλες τις μυϊκές ομάδες (μυϊκή αντοχή),Τύπος  άσκησης : ασκήσεις σε μηχανές όπου δεν απαιτείται πρηνή ,ύπτια θέση ή πίεση της κοιλιάς  της γυναίκας  καθώς και ασκήσεις σε καθιστή θέση ή όρθια θέση με αλτήρες,λάστιχα.

3.       Ευλυγισία & Ευκαμψία (Διατάσεις) : Διάρκεια :15-30’’,Ασκήσεις :για όλες τις μυϊκές ομάδες,Έυρος :ελεγχόμενο (χωρίς πόνο,δυσφορία).

Στόχος της άσκησης  είναι :

·         Η διατήρηση της καλής υγείας,στην ευεξία και στην ικανότητα επανένταξης και επαναφοράς  της γυναίκας στη μετά τον τοκετό περίοδο.

·         Τονώνει την αυτοπεποίθηση ,ψυχαγωγεί (hobby) ,προσφέρει ψυχική αποφόρτιση ,μειώνει την κατάθλιψη κι ελέγχει το άγχος(stress).

·         Συντελεί ευεργετικά  στο να αντεπεξέλθουν στον τοκετό και στην αποκατάσταση στη μετά τον τοκετό περίοδο.

Άσκηση στη λοχεία:

Βασική προϋπόθεση είναι η έναρξη την 4η εβδομάδα.Σε καισαρική τομή 6η-8η εβδομάδα.

Οδηγίες  σχεδιασμού άσκησης μετά από τοκετό-θηλασμό:

·         Χαμηλή ένταση τους 2 πρώτους μήνες (ειδικά μετά από καισαρική).

·         Αερόβια άσκηση: 15-20 λεπτά.

·         Μυϊκή ενδυνάμωση: 2 σετ των 10-12 επαν. (όχι μέχρι αποτυχίας).

·         Έμφαση στις ασκήσεις πλάτης ,γλουτιαίων και  πυρήνα.

·         Έμφαση στην εκγύμναση του εγκάρσιου.

·         Είδος αντίστασης: σωματικό βάρος και ελαστική αντίσταση (κυρίως).

·         Διατάσεις κυρίως θωρακικών , καμπτηρών των ισχίων (προτεραιότητα).