Συνέντευξη τύπου για να καθορίσει τους στόχους του ως νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, παρέθεσε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ένας άνθρωπος που έχει καταθέσει ανάσες, ιδρώτα και έργο στις σκηνές του Εθνικού, αναλαμβάνει τώρα να το πάει ένα βήμα παραπέρα έχοντας στο μυαλό του σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Κεντρικός στόχος είναι η ανάδειξη της ελληνικής γραμματείας και γλώσσας και η ενίσχυση του αρχαιόθεμου δράματος, όχι μόνο σε επίπεδο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, αλλά και σε επίπεδο έρευνας και πειραματισμού.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης υπερθεμάτισε για την τεράστια αγάπη του προς το Εθνικό Θέατρο, τονίζοντας όμως πως αυτό δεν αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας της διεύθυνσής του. Είναι μόνο δείγμα της ισχυρής θέλησης του να κάνει ξανά το Εθνικό Θέατρο ναυαρχίδα του θεατρικού πολιτισμού.

Ο κύριος Λιγνάδης ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας το νέο μότο που θα χαρακτηρίζει τη φετινή σεζόν:

Πάρε τὴν λέξι μου. Δῶσε μου τò χέρι σου.

Ανδρέας Εμπειρίκος, «Ο πλόκαμος της Αλταμίρας» (1936-1937), στο Ενδοχώρα(1934-1937) [εκδ. Άγρα, Αθήνα 2008, σ. 111]

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής εξέθεσε τα ζητήματα και τις προτεραιότητες του Εθνικού Θεάτρου, τους στόχους αλλά και τη φιλοσοφία που διέπει τη διεύθυνσή του. Η αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Έρι Κύργια, παρουσίασε το πρόγραμμα της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου.

Στη συνέχεια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής όρισε τους δύο βασικούς πυλώνες της διεύθυνσής του: τον πολιτιστικό και τον ερευνητικό-εκπαιδευτικό πυλώνα.

Βασικά σημεία στα οποία στάθηκε ήταν τα εξής:

 • Πολιτιστικός πυλώνας
 • Εξωστρέφεια
 • Ονοματοδοσία Ισογείου Rex σε Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»
  Λειτουργία Θεάτρου Rex κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου για τους επισκέπτες στην Αθήνα
 • Έμφαση στην εκπαιδευτική, ερευνητική, πολιτιστική και ψυχαγωγική δραστηριότητα του Εθνικού Θεάτρου
 • Μετασχηματισμός Πειραματικής Σκηνής σε ερευνητική Σκηνή για το αρχαιόθεμο δράμα (ερευνητικός – δοκιμαστικός χαρακτήρας)
 • Αυτόνομες Εκδόσεις του Εθνικού Θεάτρου
 • Διατήρηση, επικαιροποίηση και αξιοποίηση του αρχείου του Εθνικού Θεάτρου.

Επίσης, ανακοίνωσε κάποιους από τους σκηνοθέτες που θα σκηνοθετήσουν στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2020-2021 (αλφαβητικά): Δημήτρης Καμαρωτός, Δημήτρης Καραντζάς, Γιώργος Κιμούλης, Στάθης Λιβαθινός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αμαλία Μουτούση, Βασίλης Μπισμπίκης, Άντζελα Μπρούσκου, Γιώργος Νανούρης, Κωνσταντίνος Ρήγος, Δημήτρης Τάρλοου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Μάρθα Φριντζήλα

Εκπαιδευτικός πυλώνας
 • Δραματική Σχολή και Τμήμα Σκηνοθεσίας. Νέες κατευθύνσεις. Ανανέωση διδακτικού προσωπικού. Έμφαση στην αρχαία ελληνική γραμματεία.
 • Θερινό Σχολείον στο χώρο του Σχολείου «Ειρήνη Παπά»: εργαστήρια, σεμινάρια
 • Δράσεις για τον εορτασμό της ναυμαχίας της Σαλαμίνας