Αεικίνητος, αλλά απολύτως συγκεντρωμένος σ’ αυτό με το οποίο κάθε φορά καταπιάνεται. Αν έπρεπε να περιγράψεις τον Δημήτρη Αργυρόπουλο με λίγες λέξεις θα ήταν αυτές. Κι όταν σου μιλάει για τους “new nomads”, τους νέους νομάδες, αυτό που είμαστε όλοι μας, χωρίς να το ξέρουμε, ξέρεις γιατί ο εκδότης του People και πολλών ακόμη επιτυχημένων τίτλων, αυτός ο χαλαρός, αλλά πάντα εύστοχος τύπος που γνώρισες καλύτερα μέσα από το “My Style Rocks” βλέπει λίγο πιο μακριά και αποκωδικοποιεί τους κανόνες της σύγχρονης ζωής, λίγο πιο εύκολα.

Ακριβώς επειδή κινείται γρήγορα, ταξιδεύει πολύ και ξέρει ότι αν έπρεπε να επενδύσει κάπου θα ήταν στην άνεση που προσφέρει η τεχνολογία και στις γνώσεις που μόνο τα ταξίδια μπορούν να χαρίσουν.

Αλήθεια, τι εννοείς όταν λες ότι «είμαστε οι νέοι νομάδες»; Πριν από κάποια χρόνια, οι New York Times έγραφαν ότι οι άνθρωποι των ηλικιών 18-50 δεν θέλουν πια να ξοδεύουν τα χρήματα τους σε ακίνητα και αυτοκίνητα, αλλά προτιμούν να ταξιδεύουν και να αγοράζουν έξυπνα, χρηστικά πράγματα που κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη…

-Ακριβώς αυτό!  Δεν χρειάζεται να ξέρεις πολλά για να καταλάβεις ότι η μετακίνηση είναι η απόλυτη ελευθερία. Το βλέπεις στις ταινίες του Hollywood, στις διαφημίσεις αυτοκινήτων, στα βιβλία που διαβάζεις στα ταξίδια που ονειρεύεσαι. Εσύ πόσες φορές δεν έπιασες τον εαυτό σου να ζηλεύει στην εικόνα ανθρώπων που χαμογελούσαν με αισιοδοξία λίγο πριν από κάποιο τους ταξίδι; Αυτό εννοώ.

Ναι, αλλά πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;

-Καταλαβαίνω τι εννοείς. Συνήθως η πρώτη σκέψη είναι «μα πού να πηγαίνουν;» και η επόμενη «μα δεν δουλεύουν;». Όμως, ξεχνάμε κάτι σπουδαίο. Ότι η τεχνολογία έσβησε τα σύνορα από τους χάρτες. Το internet και το digital thinking μας επιτρέπουν πλέον να μην έχουμε μια βάση σταθερή, είτε αυτό αφορά τη δουλειά μας, είτε αυτό αφορά το σπίτι μας. Και η βάση αυτή είναι μέσα μας… Κυριολεκτώ, λοιπόν όταν λέω ότι είμαστε οι νέοι νομάδες. Χωρίς δικά μας αυτοκίνητα αλλά ενοικιαζόμενα για κάποιες ώρες, χωρίς δικά μας σπίτια, αλλά με airbnb συμβόλαια.

Έχει γίνει καλύτερη η ζωή μας λες με όλο αυτό που περιγράφεις;

-Σκέψου μόνο ότι τώρα πια μπορούμε να δουλεύουμε από έναν πολύχωρο κάπου στο Βερολίνο όπου νοικιάσαμε για ένα μήνα το γραφείο με μια σύνδεση internet και ένα τηλέφωνο και μετά να μεταφερθούμε στην Αφρική για να τελειοποιήσουμε ένα project που δουλεύουμε. Αρκεί να κυνηγάμε τα όνειρα μας και συνδεδεμένοι on line να τα πραγματοποιούμε. Οπότε, ναι, υπό αυτή την έννοια πιστεύω. Κατά κάποιον τρόπο, πιο ξεκάθαρα πια από ποτέ, ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και είμαστε τυχεροί, αλλά και απόλυτα υπεύθυνοι γι’ αυτό το δώρο.

Αν έπρεπε να εξηγήσεις σε κάποιον τι είδους προίκα είναι η τεχνολογία, τι θα του έλεγες;

-Ότι η τεχνολογία είναι που μας δίνει την απόλυτη πολυτέλεια να μπορούμε να ζήσουμε αυτό το τετριμμένο hashtag στο instagram #myofficefortoday και να βρεθούμε εκεί που η έμπνευσή μας πηγαίνει. Δεν είναι απλώς θαύμα ότι η ουτοπία μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο εδώ και το τώρα με ένα κλικ; Ας το πούμε αλλιώς: οι άνθρωπο της εποχής μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ενδιαφέροντες ανθρώπους, νέες κουλτούρες, νέους τόπους, αλλά και κάτι ακόμη πιο σημαντικό, που το καταλαβαίνουμε μετά: μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πραγματικά εμάς τους ίδιους. Το ταξίδι, λοιπόν, είναι δικό μας. Αρκεί να καταλάβουμε τον ρόλο, τη δυνατότητα και τους ορίζοντες που μας ανοίγονται, όταν ξεχάσουμε για λίγο τις στατικές δουλειές, τη φαινομενική πολυτέλεια και κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά, πέρα από την οθόνη του κινητού, στην οθόνη της ζωής μας. Κι αυτό είναι ένα INSTAGRAM που το φτιάχνουμε όπως θέλουμε εμείς.