Αν νομίζετε ότι ο εθισμός μας στην καφεΐνη είναι αποτέλεσμα των τρελών ρυθμών της ζωής στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, κάνετε λάθος!

Ήμασταν coffee addicts πριν ακόμη γίνει γνωστός ο όρος και αυτό το αποδεικνύει μία υπέροχη επιχρωματισμένη φωτογραφία από την πλατεία Συντάγματος του 1926.

Το μαγικό κλικ ανήκε στον φωτογράφο Χρήστο Καπλάνη και ο τρόπος που έχει απαθανατίσει την οχλαγωγία που επικρατεί στα καφέ κεντρικά της Αθήνας είναι μοναδικός.

Ας σημειωθεί ότι εκείνο το καλοκαίρι του 1926 η Ελλάδα ζούσε ακόμη τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922 –και τι παράξενο deja vu!- είχε να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της τεράστιας εισροής προσφύγων από τη Σμύρνη και τον Πόντο.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία εδώ και μερικές μέρες έχει γίνει viral στα social media, για δύο βασικούς λόγους: πρώτον για την κομψότητα των Αθηναίων της εποχής (που, μεταξύ μας, δεν εντοπίζεται πια τόσο εύκολα στα καφέ των Αθηνών), αλλά και για κάτι ακόμη. Πόσες γυναίκες παρατηρεί κανείς στη συγκεκριμένη φωτογραφία; Η απάντηση είναι μόνο τρεις και φυσικά ανάμεσα σε εκατοντάδες άντρες…

Βέβαια, το 1926, καθυστερούσε ακόμη το μέγα ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης και πολλών ακόμη, αλλά ας κρατήσουμε το γεγονός ότι πρόκειται για μια όμορφη φωτογραφία, από μια εποχή που η Αθήνα ήταν πιο αθώα, πιο κομψή και κυρίως με ρυθμούς πιο ανθρώπινους, χαλαρούς, πολιτισμένους…

Peoplegreece Instafeed