«Δεν ξέρω αν θα έμπαινα στη δοκιμασία τού να έρθω στην Αμερική, αν δεν αγαπούσα τόσο τον Αλκιβιάδη» εκμυστηρεύεται ο Στράτος Τζώρτζογλου μιλώντας στο People. «Ο γιος μου είναι ο πιο σημαντικός λόγος που ήρθα. Δεν ξέρω αν θα πετύχω ή όχι, αλλά το να βρίσκομαι εδώ μαζί του με κάνει και αισθάνομαι ήδη νικητής».

Η Νέα Υόρκη άλλαξε τα δεδομένα της σχέσης τους; «Η αλήθεια είναι πως στην Αθήνα ήμουν πατέρας τα Σαββατοκύριακα. Πηγαίναμε σε φίλους ή σε λούνα παρκ και σινεμά. Εδώ είμαστε όλη την ώρα μαζί. Δυο μαχητές σε μια μεγαλούπολη. Πάμε παρέα στο γυμναστήριο. Μοιράζουμε τις υποχρεώσεις του σπιτιού για να περνάμε ωραία. Εγώ μαγειρεύω, εκείνος σκουπίζει. Γενικώς βλέπει μια εικόνα μου που δεν είχε συνηθίσει. Στην Αθήνα υπέγραφα αυτόγραφα. Εδώ ξεχιονίζω ο ίδιος την πόρτα του θεάτρου και κολλάω μόνος μου τις αφίσες της παράστασης σε βιτρίνες μαγαζιών. Η διαφορά είναι μεγάλη. Καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει χρόνος και χρήματα για πέταμα. Αλλά δεν έχω παράπονο. Πέρασε στο δημόσιο πανεπιστήμιο −που και γι’ αυτό πληρώνουμε δίδακτρα− και σπουδάζει σκηνοθεσία και σενάριο. Μάλιστα τα πάει πολύ καλά. Μου αρέσει που προσαρμόστηκε γρήγορα και κατάλαβε πώς λειτουργεί το σύστημα» λέει και σπεύδει να αποσαφηνίσει: «Πρέπει να σβήσεις τις συνήθειες που σε κρατούν σκλάβο. Δεν γίνεται να στηρίζεσαι στο διάσημο μπαμπά σου. Δεν μπορείς να αναβάλεις κάτι για αύριο. Δεν μπορείς να καθυστερήσεις δέκα λεπτά στα ραντεβού σου. Οι ρυθμοί είναι ιλιγγιώδεις και κανείς δεν σε περιμένει».

stratos tzortzoglou people 152 (4)

Η απόφαση να φύγουν από την Αθήνα ήταν συνειδητή αλλά όχι εύκολη. «Η χώρα ζει κάτι που ποτέ δεν φανταζόταν. Μετά από είκοσι χρόνια σε μια χρυσή φυλακή, με τείχη τριγύρω που δεν τα πήρε κανείς χαμπάρι, βρέθηκε να αντιμετωπίζει ξαφνικά μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Την πείνα και τη δυστυχία. Όχι όμως μετά από πόλεμο, αλλά μετά από καλοπέραση. Παχύναμε. Και πώς να τρέξουμε τώρα με τόσο λίπος; Νιώθεις χρεοκοπημένος και δεν ξέρεις πού να ρίξεις το φταίξιμο. Λες πως φταίει ο εχθρός, ποιος εχθρός; Ή ο γείτονας που έτρεχε στη Μύκονο και στα μπουζούκια; Το χειρότερο με αυτή την κρίση είναι πως διαίρεσε την κοινωνία. Και πιστεύω ότι θα βγούμε από αυτή μόνο αν ψάξουμε την αλήθεια βαθιά μέσα μας».

stratos tzortzoglou people 152 (2)

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, μαζί με το Πρώτο Θέμα.