Δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος από τότε που υπήρχε εκείνη η αναμονή για τον γάμο του πρίγκιπα Harry με τη Meghan Markle, όταν το ζευγάρι ανακοίνωσε σε φόρουμ του Royal Foundation –έχοντας δίπλα τους τον πρίγκιπα William και την Kate–, πως οι τέσσερίς τους θα συνεργαστούν σε ένα νέο πρότζεκτ. «Όταν δουλεύετε ως οικογένεια, δεν έχετε ποτέ διαφωνίες;» ρώτησε η συντονίστρια της κουβέντας, Tina Daheley. Έπειτα από μια στιγμή αμηχανίας, ο William απάντησε «Ω, ναι!». Στη συνέχεια, ο Harry αστειεύτηκε πως οι αντιπαραθέσεις είναι συχνές και μεγάλες. Στην ερώτηση «Έχουν επιλυθεί;» ο William απάντησε φαινομενικά αστειευόμενος «Δεν ξέρουμε».

Αυτή η κοινή εμφάνιση και η ανακοίνωση ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό θα ήταν η πρώτη και ίσως η τελευταία. Μια συνεργασία που ξεκίνησε γεμάτη υποσχέσεις –το φόρουμ «συνοψιζόταν στην ιδέα μιας οικογένειας να δουλεύει μαζί» είχε πει τότε η CEO του Royal Foundation, Lorraine Heggesey– έχει από τότε κομματιαστεί. Σήμερα, το κουαρτέτο δεν μοιράζεται ένα γραφείο, ένα παλάτι, ούτε καν ένα κοινό προφίλ στο Instagram. Η διάσπαση κορυφώθηκε με τη Meghan και τον Harry να μετακομίζουν στο Ουίνδσορ  –25 μίλια μακριά από το παλάτι που κάποτε μοιράζονταν ο Harry, ο William και η Kate–, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τα αδέλφια, που ήταν πολύ κοντά. Γνώστες της κατάστασης μέσα από το παλάτι εξηγούν την αναστάτωση αυτή ως μια φυσική εξέλιξη ανάμεσα σε ενήλικα αδέλφια και ως μια ευκαιρία για τον Harry να δραπετεύσει από την «κλειστοφοβική» ζωή στο παλάτι του Κένσινγκτον. «Είναι πολύ σημαντικό για τον πρίγκιπα Harry και τη Meghan να κινηθούν προς μια νέα κατεύθυνση» λέει ο ιστορικός που ειδικεύεται σε θέματα μοναρχίας, Robert Lacey. Καθώς ο William επικεντρώνεται στον ρόλο του μελλοντικού βασιλιά –η βασίλισσα Ελισάβετ γίνεται 93 στις 21 Απριλίου και ο πρίγκιπας Κάρολος είναι 70–, ο ίδιος και ο Harry παίρνουν εκ των πραγμάτων διαφορετικούς δρόμους. «Αυτή είναι μια άσκηση μελλοντικής προστασίας» αναφέρει ένα μέλος της ομάδας τους.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται πολλές πηγές στο People, υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό: Υπάρχει βαθιά ένταση ανάμεσα στα αδέλφια, και μάλιστα από την εποχή που ο Harry δήλωσε πως θέλει να παντρευτεί τη Meghan, στις αρχές του δεσμού τους. Ο William συζήτησε με τον αδελφό του προειδοποιώντας τον πως κινείται πολύ γρήγορα, λέει μια πηγή, αφήνοντας τον Harry εξαγριωμένο και πληγωμένο. (Η ιδέα πως ο William και η Kate δεν είναι φιλικά διακείμενοι προς τη Meghan, όμως, «δεν ταιριάζει» στο ζευγάρι, λέει ένας κοινός φίλος των αδελφών).

Αυτό που έχει καταστεί σαφές είναι πως οι εντάσεις –οι οποίες είναι κατανοητές όταν ένα καινούριο μέλος μπαίνει δυναμικά σε μια οικογένεια– υπέβοσκαν για καιρό, στον δρόμο προς τον γάμο. Για τη μητέρα τριών παιδιών, Kate, το να προσέχει τον νεογέννητο Louis προκάλεσε μια ένταση τη στιγμή που η Meghan προσπαθούσε να εγκλιματιστεί στους περιορισμούς της βασιλικής ζωής. Το νέο ζευγάρι χτυπούσε σε βασιλικά εμπόδια καθώς ξεκινούσε τη νέα του εργασία και ο εκνευρισμός της Meghan ήταν προφανής στους γνωρίζοντες. «Ο Harry είναι υπερπροστατευτικός και σωστά κάνει» λέει πρόσωπο που εργάζεται στο περιβάλλον τους. «Η βασιλική οικογένεια μπορεί να είναι έτσι. Πρέπει να ήταν ένα πραγματικό πολιτισμικό σοκ για εκείνη».

Φυσικά, τα αδέλφια εξακολουθούν να εμφανίζονται μαζί σε εκδηλώσεις –η πιο πρόσφατη ήταν στις 4 Απριλίου, όταν μαζί με τον πατέρα τους, Κάρολο, βρέθηκαν στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Netflix, Our Planet–, αφού μοιράζονται το ίδιο πάθος για περιβαλλοντικά θέματα. Αλλά πέρα από αυτές τις εμφανίσεις, δεν περνούν χρόνο μαζί και έχουν ξεχωριστές παρέες φίλων. «Βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές φάσεις ζωής» δηλώνει στενός οικογενειακός φίλος.

Για όσους θυμούνται τον δυνατό δεσμό των αδελφών από την παιδική τους ηλικία –και στον απόηχο του θανάτου της μητέρας τους, πριγκίπισσας Diana, το 1997– η τρέχουσα απόσταση ανάμεσά τους είναι στενάχωρη. «Παρηγόρησε ο ένας τον άλλο όταν έχασαν τη μητέρα τους» λέει οικογενειακός φίλος. Στις δύο αυτές δεκαετίες, ο William βρέθηκε κοντά στη γιαγιά του καλλιεργώντας το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται δημοσίως ως μονάρχης σε αναμονή. (Πιο πρόσφατα βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα εξαιτίας των μυστικών συναντήσεων με Άγγλους πράκτορες). Ο Harry, που οδηγείται από το ένστικτό του, βλέπει τον μεγαλύτερο αδελφό του να περιβάλλεται από το βασιλικό πρωτόκολλο και να κατευθύνεται σε ένα μονοπάτι που είναι προκαθορισμένο, σημειώνει άλλη πηγή. Παρότι οι ρόλοι και το στιλ τους διαφέρουν, ως μακροχρόνια εργαζόμενοι στην Αυλή, είχαν αυτή την «ομοιογένεια» των δύο πριγκίπων που δουλεύουν παράλληλα. «Αυτό θα λειτουργούσε μόνο μέχρι τη στιγμή που θα παντρεύονταν – μάλιστα, πήγε και πιο μακριά από την αρχική ιδέα» συμπληρώνει ένας υπάλληλος του παλατιού. Αλλά έχασαν κάτι από αυτόν τον διαχωρισμό. «Είναι κρίμα», συνεχίζει η ίδια πηγή, «υπήρχε δύναμη σε αυτή την ένωση και μεγάλη ισχύς στους τέσσερίς τους, αλλά κατανοώ γιατί συνέβη. Στην προσπάθεια να κάνουν αυτές τις κοινές δημόσιες εμφανίσεις υπάρχει μια ένταση και μετά συνειδητοποιούν πως είναι κανονικοί άνθρωποι. Θέλουν το δικό τους σπίτι και τα δικά τους πράγματα».

Ακόμη, αυτοί που γνωρίζουν τα αδέλφια καλά λένε πως η απόσταση ανάμεσά τους δεν θα διαρκέσει για πάντα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα είναι εκεί ο ένας για τον άλλον όταν θα χρειαστεί» υποστηρίζει πρόσωπο που γνωρίζει τις καταστάσεις. Καθώς η ζωή εξελίσσεται για τα δύο αδέλφια –γάμος, παιδιά, δουλειά–, το ίδιο θα συμβεί και με τη μεταξύ τους σχέση. «Ίσως έρθει κοντά ο ένας στον άλλο λίγο αργότερα» λέει ένας άλλος γνώστης. «Βρίσκονται σε ένα ακόμη στάδιο που θα οδηγήσει στην ωρίμανση. Μερικές φορές πρέπει να φύγεις για να επιστρέψεις».

Πηγή φωτογραφιών: Getty Images

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Έθνος.