Ήταν στα μέσα Ιουλίου όταν η Disney διοργάνωνε μια τεράστια εκδήλωση για την πρεμιέρα του Lion King στο Λος Άντζελες. Όλα τα μέλη του καστ ήταν εκεί, ο σκηνοθέτης, οι τεχνικοί, όλοι. Όλοι μιλούσαν μεταξύ τους, αγκαλιάζονταν, φιλιούνταν, χαιρετιούνταν. Οι μόνοι που δεν συμμετείχαν σε αυτόν τον χορό ανδρεομικρούτσικων «φιλιούνται, αγκαλιάζονται», ήταν η Μπιγιονσέ και ο Jay-Z.

Αυτή βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο. Σε κάθε εκδήλωση που έχει παρευρευθεί το ζευγάρι τα τελευταία χρόνια, στέκονται στην ουσία μόνοι τους και ελάχιστες είναι οι συναναστροφές τους με άλλα άτομα. Ειδικά η Μπιγιονσέ, αν δει κάποια να μιλάει στον Jay-Z, σπεύδει να τον απομακρύνει και ρίχνει το flame βλέμμα της στην εκάστοτε γυναίκα. Όποια κι αν είναι. Ακόμα κι αν είναι μια διάσημη ηθοποιός που μόλις έχει πάρει Όσκαρ.

Παράλληλα, σε όσες συνεντεύξεις έδωσαν οι συμπρωταγωνιστές της στο Lion King, όλοι άκουσαν να τους απευθύνουν παρουσιαστές την φράση-ερώτηση «Είδες τη Μπιγιονσέ; Της μίλησες; Μπόρεσες να την αγγίξεις;». Τις περισσότερες φορές οι απαντήσεις ήταν αρνητικές ή του στυλ «την χαιρέτησα από μακριά γιατί με κοιτούσαν περίεργα οι άντρες ασφαλείας της».

Στην ομαδική φωτογραφία του καστ του Lion King τη βλέπουμε ανάμεσα σε όλους. Στην πραγματικότητα όμως τραβήχτηκαν δύο φωτογραφίες. Μία μόνη της και μία το υπόλοιπο καστ. Και η σύνθεση έγινε στο photoshop.

Αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι τυχαίες. Η Queen Bey και ο Jay-Z έχτισαν ένα τεράστιο τείχος γύρω από τις ζωές τους. Από τότε που έγινε αυτό το περιστατικό με τη Σολάνζ Νόουλς που χτυπούσε τον Jay-Z σε ένα ασανσέρ, γκρέμισαν κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τα μέσα. Υπήρχαν, αλλά ήταν  σαν να μην υπήρχαν. Λέγονταν πράγματα γι΄αυτούς, αλλά ποτέ δεν έμπαιναν σε διαδικασία να σχολιάσουν κάτι.

Ακόμα κι αν ακουγόταν κάτι τρελό, όπως ότι η Μπιγιονσέ είναι 7 χρόνια μεγαλύτερη και μητέρα της Σολάνζ αντί για αδερφή της, η αντίδραση ήταν η ίδια. Απάθεια. Η Μπιγιονσέ ήθελε να δείξει τη δύναμη του ονόματος και της εικόνας της μέσα από την σιωπή.

Το 2016 κυκλοφόρησε το Lemonade, ένα άλμπουμ στο οποίο μιλούσε για τις απιστίες του Jay-Z. Ένα χρόνο και κάτι μήνες μετά, ο Jay-Z κυκλοφορούσε δικό του άλμπουμ μέσα από το οποίο ζητούσε συγχώρεση για τις πράξεις του. Μέσα στον στρόβιλο των φημών μπλέχτηκαν η Ριάνα και η Ρίτα Όρα. Τίποτα δεν αποδείχθηκε αληθινό. Πέρσι κυκλοφόρησαν μαζί το Everything Is Love, ένα άλμπουμ που έγινε trend για το βίντεο κλιπ στο Λούβρο για το Apeshit.

Έκαναν μαζί και ένα τουρ στις ΗΠΑ.

Κι αν ο Jay-Z έχει να αναφέρει και την επιχειρηματική του δράση με την δισκογραφική του, το Tidal και άλλες εταιρείες του, η Queen B δεν έχει μια εμφανή δραστηριότητα ενεργή αυτή την τριετία.

Το Beyhype όμως συνεχίζει να μεγαλώνει. Όπως έγραψε και η Guardian σε ένα πολύ ωραίο άρθρο της «η Μπιγιονσέ δεν παρέχει τις απαντήσεις, μας κάνει να τις αναζητούμε. Δεν απολαμβάνεις απλώς τη Μπιγιονσέ, αλλά την σπουδάζεις». Είναι ο πιο εύσχημος τρόπος για να περιγράψει κανείς την υποδοχή του ονόματος της στον δημόσιο λόγο.

Έχει φτάσει στο σημείο να είναι ισάξια της Όπρα Γουίνφρι και να θεωρείται το πρόσωπο της Αμερικής. Η ίδια ούτε τροφοδότησε ποτέ αυτή την αντίληψη, ούτε όμως και την αμφισβήτησε. Άφηνε τους ανθρώπους να σχηματίζουν την δική τους προσέγγιση σε αυτό που είναι η Μπιγιονσέ ως ιδέα, ως σύμβολο. Γιατί έτσι ενυπάρχει στον δημόσιο τηλεοπτικό λόγο και δη στα talk shows. Ως σύμβολο.

Το να μιλήσει κανείς στην Μπιγιονσέ είναι σαν μετάλλιο, ένα επίτευγμα, μέχρι και στο βιογραφικό μπορεί να πει στις δεξιότητες. «Κατάφερα να μιλήσω στη Μπιγιονσέ και επιβίωσα από τους σεκιούριτι της».

Για πάρα πολλούς αναλυτές όλη αυτή η κρυψίνοια, η απόσταση από τις συνεντεύξεις, είναι ένα δείγμα για το μέλλον. Ένα μέλλον που είναι πια κοντά και αφορά το 2020 και το ενδεχόμενο να κατέβει ως υποψήφια για Πρόεδρος. Κάτι που δεν τεκμαίρεται από πουθενά αυτή τη στιγμή, αλλά το ίδιο συνέβαινε και με την Χίλαρι το 2015. Τώρα βέβαια το διάστημα είναι πια μικρό.

Και το πιο πιθανό είναι πως, τουλάχιστον για τώρα, δεν θα τη δούμε σε αυτόν το ρόλο. Μικρή σημασία έχει όμως.

Σε εξωθεσμικό επίπεδο, η Μπιγιονσέ και ο Jay-Z είναι το προεδρικό ζευγάρι της χώρας. Δεν παίρνουν πολιτικές αποφάσεις προφανώς. Είναι όμως αυτοί που ακόμα κι αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι θα ήθελαν. Ή μήπως κι αυτό το συμπέρασμα είναι αυθαίρετο και προϊόν της βιτρίνας που έχουν φτιάξει αυτοί οι δύο; Όχι μόνοι τους. Με τη βοήθεια της ίδιας της βιομηχανίας. Σε ένα βαθμό ως και εν αγνοία τους.

Το βασανιστικό ερώτημα τίθεται ξανά και παραμένει για να κλείσει ο κύκλος αυτού του κειμένου: πάνω σε ποια «γυναικαγαθήματα» χτίστηκε ο τοτεμισμός της;