Ο καλύτερος Eυρωπαίος σουτέρ του NBA είχε την ύψιστη τιμή να βλέπει τη φανέλα με το όνομά του να κρεμιέται στο ταβάνι του Sleep Train Arena του Sacramento πριν από τέσσερις μήνες. Για να φτάσει ως εκεί, έπρεπε πρώτα να ζήσει έναν πόλεμο, να στηριχθούν στους εφηβικούς του ώμους οι απαιτητικοί οπαδοί του ΠΑΟΚ, να ανταποκριθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του και να κοντράρεται κάθε βράδυ με τους κορυφαίους του αθλήματος παγκοσμίως. Ενδιάμεσα, παντρεύτηκε την Αλέκα Καμηλά και απέκτησαν τρία παιδιά. Tέσσερα χρόνια αφότου σταμάτησε το μπάσκετ, είναι η κατάλληλη στιγμή ο Πέτζα να αναλύσει τον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς. Και το κάνει για το People.

Ο Mark Stein του ESPN έγραψε πόσο θα λείψει το σουτ σου από το NBA. Εσένα τι σου λείπει και τι όχι από το μπάσκετ;

Μου λείπουν αρκετά πράγματα. Το πιο σημαντικό, όπως για κάθε άνθρωπο που είχε για χρόνια μια απασχόληση, είναι η αίσθηση πως είσαι χρήσιμος, πως δημιουργείς. Μου λείπει η δουλειά. Μου λείπουν οι παρέες και ο τρόπος ζωής που είχα για είκοσι χρόνια. Είχα την ευλογία να κάνω την αγάπη μου, το πάθος μου, δουλειά. Όταν σταμάτησα, αισθάνθηκα να χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου, πως κάποιος μου στέρησε κάτι που αγαπώ. Βέβαια, τα τελευταία δύο-τρία χρόνια της καριέρας μου είχα ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς. Και προσπαθούσα σωματικά και ψυχολογικά να προετοιμαστώ πριν από κάθε παιχνίδι. Παρόλο που αγαπούσα το άθλημα, είχα μάθει να λειτουργώ αυθόρμητα στο γήπεδο και εξαιτίας των τραυματισμών δεν μπορούσα να το κάνω. Αυτό με προβλημάτισε. Και είναι το χειρότερο για έναν αθλητή.

predrag stojakovic people 92 (1)

Αποσύρθηκες με το κεφάλι ψηλά. Θυμάσαι εκείνη τη μέρα;

Ήταν 2011, έπαιζα στους Dallas και ανακάλυψα πως είχα μια δισκοκήλη στον αυχένα. Πέντε χρόνια πριν, είχα κάνει μια επέμβαση στη μέση. Συζητώντας με γιατρούς, συνειδητοποίησα πως θα έβαζα σε κίνδυνο το σώμα μου, αλλά και πως δεν θα μπορούσα να δίνω αυτά που είχα συνηθίσει στους φιλάθλους. Η σεζόν είχε τελειώσει με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ήμουν 34 και κατάλαβα ότι το κεφάλαιο «μπάσκετ» ως αθλητής έκλεισε.

Δεν θα μπορούσες να μπαίνεις για δέκα λεπτά, ίσα ίσα για να κάνεις τη διαφορά;

Ως αθλητής ήμουν πολύ εγωιστής, με την καλή έννοια. Πάντα έβαζα στόχους, ήθελα να γίνομαι καλύτερος. Παρόλο που υπήρχαν προτάσεις από ομάδες του ΝΒΑ και της Ευρώπης, ήθελα να τελειώσω με το δικό μου τρόπο. Δεν ήθελα να σέρνομαι.

Είσαι σκληρός με τον εαυτό σου;

Είμαι άνθρωπος της πραγματικότητας. Είμαι θετικός, αλλά μου αρέσει να αναλύω την κατάσταση. Η πραγματικότητα τη δεδομένη στιγμή ήταν εκείνη κι έτσι την αντιμετώπισα. Δεν θα έδινα παράταση σε κάτι που γνώριζα πως δεν είχε μέλλον.

Υπάρχουν αθλητές, που, παρά το γεγονός πως ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς, ψάχνουν ένα μεγάλο τελευταίο συμβόλαιο…

Είμαι πολύ περήφανος. Όταν μπήκα στον αθλητισμό, δεν σκεφτόμουν την οικονομική πλευρά. Όταν πληρωνόμουν, είχα την αίσθηση πως έπρεπε να ανταποδώσω αυτά που ο εργοδότης μού είχε πληρώσει. Έτσι ζούσα. Όταν σε αντιμετωπίζουν ως επαγγελματία, πρέπει να τους το ανταποδίδεις ως επαγγελματίας. Όχι να εκμεταλλευτείς το όνομα που έχεις φτιάξει. Δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό που λένε «αρπαχτή», χρησιμοποιώντας το όνομά μου για να κοροϊδέψω κάποιον.

Διαβάστε περισσότερα στο People που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με το Πρώτο Θέμα.

Δείτε επίσης:

Αλέκα Καμηλά: Γιατί ασχολείται συνεχώς με το Γιώργο Λιάγκα;

Αλέκα Καμηλά: Για ποιο λόγο έκρυβε και από τα παιδιά της την πραγματική της ηλικία;

Αλέκα Καμηλά: Η πρόταση για να παρουσιάσει πρωινό στο MEGA και η σχέση της με την Καινούργιου

Κατέβασε τώρα το People για το iPad δωρεάν από το App Store