Ο Φαίδων Γεωργίτσης, που έφυγε σήμερα 1/03 από τη ζωή, υπήρξε ένας από τους πιο ταλαντούχους πρωταγωνιστές του ελληνικού σινεμά. Η γοητεία του του εξασφάλισε τον τίτλο του «ζεν πρεμιέ», που κατάφερε να διακριθεί ωστόσο εξίσου καλά σε δραματικούς και κωμικούς ρόλους.

Διαβάστε επίσης: Ο Φαίδων Γεωργίτσης για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Από τη δεύτερη μέρα που τα φτιάξαμε, μου ζήτησε να παντρευτούμε»

Ανάμεσα στις ταινίες που είχε συμμετάσχει «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Γάμος αλά ελληνικά», «Τα κόκκινα φανάρια», «Νύχτα γάμου», «Γοργόνες και μάγκες» κ.ά.  Την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο την είχε κάνει  στην ταινία του Ζυλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» το 1960.

Στην ιστορία του ελληνικού σινεμά έχουν μείνει, φυσικά, η σκηνή από τις «Οι θαλασσιές οι χάντρες» όπου ο Φαίδων Γεωργίτσης χαστουκίζει τη Ζωή Λάσκαρη, ενώ στην ίδια ταινία οφείλεται και μία από τις διασημότερες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου: η «προειδοποίηση» του Γιάννη Βογιατζή στον Γεωργίτση «Αυτή μέχρι και το μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις».

Μερικές από τις αξέχαστες στιγμές του Φαίδωνα Γεωργίτση στο ελληνικό σινεμά:

Θαλασσιές χάντρες (1967)

Το κορίτσι της Κυριάκης (1968)

Μιά κυρία στα μπουζούκια (1967)

Εκείνος&Εκείνη (1966)

Νύχτα Γάμου (1967)

Γοργόνες και Μάγκες (1968)

Κόκκινα Φανάρια (1963)