Τις τελευταίες μέρες λέχθηκαν και γράφτηκαν πολλά: για τη «λογοκρισία», τα «όρια» ενός τηλεοπτικού σίριαλ, την «αδιαπραγμάτευτη ελευθερία του δημιουργού». Τώρα, για πρώτη φορά μετά τη μετάδοση της «Εθνικής Ελλάδος», ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε στο «Down Town» για όλα.

Σχετικά με τα μηνύματα που περνά η «Εθνική Ελλάδος» στο κοινό και τη διαφορά της από το «Παρά 5», ο γνωστός δημιουργός είπε: «Στα 43 μου, αυτό είχα την ανάγκη να πω και να καταθέσω στον κόσμο. Αυτή είναι η αλήθεια μου. Δεν είμαι πια ο ξέγνοιαστος άνθρωπος, με την έντονη παιδικότητα, όπως ήμουν το 2005 – έχουν περάσει χρόνια… Έχω δει κι έχω βιώσει πολλά πράγματα από τότε και αντιλαμβάνομαι ότι βαδίζω σε μονοπάτια, που δεν είχα περάσει ποτέ. Αυτό συμβαίνει και με την τηλεόραση όμως. Η μυθοπλασία μας, δεν έχει ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα. Και δεν το κάνω επίτηδες όλο αυτό, ούτε ήθελα να εντυπωσιάσω κανέναν! Αυτή είναι η κατάσταση που βρίσκομαι, αυτή είναι η αλήθεια μου, αυτός είμαι εγώ σήμερα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα νούμερα τηλεθέασης και τα σύγκρινε με τα εκείνα που έκανε κάποτε το «Παρά 5»: «Τα βλέπω! Είμαι χαρούμενος με τα νούμερα. Κοίταξε, Αλέξανδρε, όταν άρχισα να κάνω αυτή τη σειρά, ήξερα από την αρχή, από την πρώτη σελίδα, ότι την «Εθνική Ελλάδος» δεν την έγραψα για να κάνω νούμερα. Την έγραψα για άλλους λόγους… Κι αυτό που κερδίζω από αυτή τη σειρά είναι κάτι πιο σημαντικό και πιο ουσιαστικό από τα νούμερα, τα οποία τα κέρδισα, τα είχα. Γιατί πολύ ωραία ήταν κι αυτά – χάρηκα με τα 60άρια του «Παρά 5». Αλλά το θέμα μου αυτή τη στιγμή δεν είναι να κάνω 60άρια! Το κέρδος αυτής της σειράς, είναι ότι μου προσφέρει την ελευθερία μου. Το να εκφράζομαι όπως ακριβώς θέλω! Το να πρέπει να είσαι αυτός που κάνει πάντα 60άρια, είναι απίστευτη σκλαβιά. Και δεν θέλω να είμαι δέσμιος, σκλαβωμένος, ούτε κάποιος που κάνει 60άρια και τον βλέπουν ως χρυσωρυχείο!».

kapoutzidis

Ακόμη δε δίστασε να απαντήσει σε όλους όσοι περίμεναν από εκείνον το… δεύτερο «Παρά 5»: «Ναι, ξέρω ότι πολλοί ξαφνιάστηκαν. Κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να το δουν, γιατί περίμεναν κάτι πολύ πιο ξέγνοιαστο και αστείο. Δεν με πειράζει καθόλου. Νομίζω ότι η «Εθνική Ελλάδος» επέλεξε το κοινό της. Δεν περίμενε ο κόσμος να την επιλέξει. Είναι ξεκάθαρο σε ποιους ανθρώπους απευθύνεται και με αυτούς θα κάνουμε ένα υπέροχο ταξίδι. Αυτό σας το υπόσχομαι!»

Κατόπιν δε θα μπορούσε να μην σχολιάσει το πολύκροτο κόψιμο της σκηνής του σήριαλ, στο 7ο επεισόδιο, όταν ξέσπασε σάλος: «Δεν αντέδρασα. Από τη στιγμή που αποφάσισα να γράψω αυτή τη σειρά, είπα ότι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου θα κρατήσω την ψυχραιμία μου. Πρέπει να είμαι αποφασισμένος γι’ αυτά που έχω να πω και να γράψω και, από την άλλη, να είμαι ψύχραιμος γι’ αυτά που έχω να ακούσω. Δεν εκνευρίστηκα, ούτε έγινα «έξαλλος», όπως αδίκως γράφτηκε από κάποιους. Δεν επικοινώνησα καν με το Mega Κύπρου! Μίλησα με το Mega Ελλάδος, λίγες μέρες μετά, και έμαθα ότι εκείνοι ζήτησαν από την παραγωγή μας μία κόπια χωρίς αυτή τη σκηνή, με τη φοβερή και τρομερή ζωγραφιά. Κι ο λόγος ήταν, σε περίπτωση που παίξει κάποια στιγμή η «Εθνική Ελλάδος» επανάληψη σε κάποια απογευματινή ώρα, να μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρξει πρόβλημα από το ραδιοτηλεοπτικό. Επομένως, το Mega Ελλάδος έδωσε στο Mega Κύπρου την κόπια με την κομμένη σκηνή, γνωρίζοντας ότι η σειρά στην Κύπρο προβάλλεται σε απογευματινή ώρα, στις 19.30. Εκεί η νομοθεσία και τα πρόστιμα είναι πολύ πιο αυστηρά. Επομένως, δεν έκοψε το Mega Κύπρου τη σκηνή… Αυτή είναι η αλήθεια. Από εκεί και πέρα, χαίρομαι πολύ! Και χαίρομαι γιατί με βάση αυτό το περιστατικό, ξεκίνησε στην Κύπρο μία συζήτηση ουσιαστική: «Γιατί να λογοκρίνουμε κάποια πράγματα; Γιατί να μην αφήνουμε κάποια άλλα να ειπωθούν;». Έγραψε ένα πολύ ωραίο κείμενο ο Λεόντιος Φιλοθέου, με τον οποίο συμφωνώ απόλυτα. Είπε ότι αφήνουμε στα παιδιά μας να δούνε πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να δουν και αυτό είναι κάτι το οποίο, ναι, έχει μία σκληρότητα, αλλά είναι και κάτι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει μία κουβέντα με τα παιδιά στο σπίτι. Να ειπωθούν κάποια πράγματα και να εξηγηθούν όπως πρέπει! Να τους πούμε για τον σεβασμό, για το πώς πρέπει να είμαστε απέναντι στους συνανθρώπους μας, για το περιβόητο bullying… Να αρχίσει μία υγιής κουβέντα. Στην Κύπρο, με την αφορμή αυτή, άρχισε!».
kapoutzidis

Σε περίπτωση, όμως, που κάποια σκηνή από επόμενο επεισόδιο της «Εθνικής Ελλάδος» κοπεί, τι θα γίνει; Αν δεν μεταδοθεί ολόκληρο το επεισόδιο; «Αυτό που πιστεύω είναι ότι το Mega Κύπρου δεν φέρει ευθύνη, αφού το επεισόδιο πήγε στο κανάλι κομμένο! Φέρει, όμως, μεγάλη ευθύνη για τον κακό προγραμματισμό. Αφού έτσι είναι η νομοθεσία στην Κύπρο, τότε η σειρά δεν είναι για τις 19.30 το απόγευμα. Είναι για το βράδυ. Θα μπορούσαν να ενημερωθούν. Εύχομαι το Mega Κύπρου να μεταφέρει τη σειρά αυτή στη σωστή ώρα και να αφήσει τα επεισόδια να προβάλλονται ολόκληρα. Αν και μεταξύ μας, πιστεύω ότι όλες οι ώρες είναι κατάλληλες, για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα. Κι είμαι ένας άνθρωπος που έχω ηθικές αρχές, έχω μέτρο, έχω αγάπη μέσα μου. Πιστεύω στη δύναμη του καλού! Ό,τι γράφω, ακόμα και να είναι σκληρό, δεν το γράφω για να προσβάλω κάποιον. Θα ήθελα, λοιπόν, να με εμπιστευθεί το κυπριακό κοινό και να ακούσει την ιστορία μου. Ολόκληρη!».

giorgos kapoutzidis

Μεταξύ άλλων, έδωσε τη δική του εξήγηση στο γιατί αποφάσισε να υποδυθεί έναν gay ρόλο, τη στιγμή που το κοινό, πολλές φορές, μπερδεύει τους χαρακτήρες και τους ταυτίζει με τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων που τους υποδύονται: «Δεν με απασχόλησε και δεν με απασχολεί καθόλου αυτό – σχετικά με τη συζήτηση, των gay, των straight κλπ. Έχω μία διαφορετική νοοτροπία από αυτή που επικρατεί στην Ελλάδα. Νιώθω ότι πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που, αν κάποιος είναι gay ή όχι, δεν θα είναι θέμα συζήτησης! Ούτε σε καφετέριες, ούτε σε κομμωτήρια, ούτε σε τηλεοπτικά πάνελ, ούτε στο ίντερνετ, ούτε πουθενά! Εγώ αυτό πρεσβεύω. Δεν με ενδιαφέρει πού είναι η κοινωνία. Ξέρω πού είμαι εγώ! Κι αυτό το σίριαλ το γράφω εγώ, δεν το γράφει η κοινωνία. Αυτός είναι και ο λόγος που, ενώ υποδύθηκα έναν gay χαρακτήρα, δεν βγήκα από το πρώτο επεισόδιο να πω: «γεια σας, ο Χρήστος Μελίτης είναι gay!». Δεν έχω δει ποτέ κανένα straight χαρακτήρα, σε καμία σειρά και σε καμία ταινία να ανακοινώνει από την πρώτη σκηνή, ότι είναι straight! Γιατί να πρέπει ο gay χαρακτήρας να το ανακοινώσει.  Για μένα αυτό που είναι απολύτως αφύσικο, για να μην πω ηλίθιο, είναι να ασχολείται κάποιος με τη σεξουαλικότητα των άλλων. Από κάτι τέτοιες «αθώες» ενασχολήσεις, έχει γεννηθεί και το bullying, από κάτι τέτοιες «αθώες» ενασχολήσεις έχουν προκληθεί ακόμα και εγκλήματα».

Επιζητά την συντροφικότητα ή δίνει το περισσότερο βάρος στο σίριαλ και στη δουλειά του; «Όχι, πάντα επιζητούσα τη συντροφικότητα. Τη θέλω, την επιζητώ. Μου αρέσει όταν ερωτεύομαι και κάθε φορά θέλω να το ζω. Να το ζω ελεύθερα! Η αγάπη είναι το ωραιότερο πράγμα που μπορεί να αισθανθεί κάποιος. Όλα τα άλλα είναι δεύτερης κατηγορίας συναισθήματα. Τη συντροφικότητα, λοιπόν, την έχω πάνω από τη δουλειά. Στη δουλειά μου δίνω πολύ χρόνο, όμως πλέον τον έχω κατανείμει σωστά… Ξέρεις, τα «άκουσα» πολύ από τους δημοσιογράφους φέτος, ότι ψωνίστηκα και δεν δίνω συνεντεύξεις. Δεν ισχύει. Απλώς, επειδή η σειρά λέει κάποια πράγματα πολύ ωραία, γιατί να βγαίνω και να λέω και να εξηγώ; Ο άλλος λόγος ήταν επειδή ήθελα να κρατήσω ελεύθερο χρόνο για τη δουλειά και την προσωπική μου ζωή. Και όχι να τρέχω από τα τηλεοπτικά πλατό στα στούντιο φωτογράφησης και μετά σε συνεντεύξεις. Στο «Παρά 5» είχα στερηθεί τα πάντα: τους φίλους μου, την προσωπική μου ζωή, τους γονείς μου, όλα. Τώρα πια δίνω προτεραιότητα σε αυτά και στη δουλειά μου, χωρίς όμως να με απορροφά ολοκληρωτικά».

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Ελλάδος Vs Εθνική Κύπρου: 1-0

Γιώργος Καπουτζίδης: Το παιδί ποιας ηθοποιού του «Παρά 5» θα βαφτίσει;

Γιώργος Καπουτζίδης: Απαντάει πρώτη φορά για την κομμένη σκηνή στην «Εθνική Ελλάδος» στην Κύπρο

Κατέβασε τώρα το People για το iPad δωρεάν από το App Store