Στη συνέντευξή της στο People –η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο ραντεβού, το πρώτο στο γραφείο της στην Ουάσινγκτον, όπου έγραψε το βιβλίο, και το δεύτερο στο σπίτι της στο Σικάγο– η Obama μοιάζει ανακουφισμένη που ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που έθεσε εκείνη για τη ζωή της μετά το Λευκό Οίκο. «Αυτό ήταν μια αποστολή. Θα έπρεπε να γράψω ένα βιβλίο για τον εαυτό μου; OΚ» λέει. «Θα σας τα πω όλα».

Το βιβλίο ξεκινά με εσένα να είσαι μόνη και να απολαμβάνεις ένα τοστ με τυρί, φορώντας σορτς στην πίσω αυλή του σπιτιού σου στην Ουάσινγκτον. Πώς απολαμβάνεις αυτή τη μετα-Λευκού Οίκου ελευθερία;

Ο ενάμισης χρόνος που δούλευα το βιβλίο με ηρέμησε συναισθηματικά, μου έδωσε χρόνο να αναπνεύσω έξω από την τελευταία δεκαετία σκληρών γεγονότων που βιώσαμε. Στο Λευκό Οίκο δεν υπάρχει χρόνος για σκέψεις – υπάρχει με το ζόρι χρόνος για να αναπνέεις. Έκανα πάντα περιπάτους και πλέον μπορώ να κάνω περισσότερους. Στην Ουάσινγκτον έχει τόσο πολλά μονοπάτια για να το κάνεις και, ακόμη κι αν είναι κανείς εκεί γύρω, είναι τόσο απασχολημένοι με το περπάτημα που δεν με προσέχουν καν. Αυτό είναι κάτι – το να μπορείς να περπατάς για μιάμιση ώρα χωρίς να σε προσέχουν με κάνει ζωντανή. Προσπαθώ να δείξω στον Barack πως μπορεί να κάνει το ίδιο. Του λέω «έλα μαζί μου». Ήρθε, αλλά ήταν δύσπιστος, μέχρι να περάσουν 45 λεπτά όπου κανείς δεν μας είχε προσέξει. Είχε πλάκα να τον παρακολουθείς. Ήξερα πως αυτό τον έκανε να νιώθει ελεύθερος.Ακόμα δεν έχουμε την ανωνυμία που σου επιτρέπει να ζεις φυσιολογικά στον κόσμο. Πηγαίνω στα εστιατόρια, ακόμη κάνω γυμναστική και ταξιδεύω, αλλά δεν μπορώ να καθίσω σε ένα καφέ και απλά να παρατηρώ τον κόσμο χωρίς να γίνει σκηνή.

Δεν μπορείς να μεταμφιεστείς;

Τότε κάποιος θα πει «Τι κάνει η Michelle με αυτή την περούκα και τα γυαλιά;». Οπότε νομίζω πως μια μεταμφίεση θα δώσει περισσότερη τροφή για σχόλια. Θα είμαι σε κάποιο tabloid περιοδικό: «Τι προσπαθεί να κάνει, τι τρέχει με εκείνη; Αυτό είναι τρελό!». (γέλια)

Δεν είναι ρίσκο να μιλάς για τα προβλήματα του γάμου σου, που τόσοι άνθρωποι τον έχουν εξιδανικεύσει;

Ο γάμος μας είναι υπέροχος, αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά χρειάζεται δουλειά για αυτό. Αν δεν το μοιραζόμαστε αυτό, αν οι νέοι θεωρούν πως ο γάμος είναι απλώς τριαντάφυλλα και ευτυχία, όταν θα έχουν ένα απλό πρόβλημα, θα θεωρούν πως είναι πολύ σημαντικό ενώ πρόκειται για απλό. Επειδή είμαστε πρότυπα, είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε ειλικρινείς. Είναι φυσιολογικό σε ένα γάμο να υπάρχουν και στιγμές που θέλεις να φύγεις, επειδή έτσι το νιώθεις.

Υπήρχε κάποια στιγμή που σκέφτηκες να τον αφήσεις;

Υπήρξαν σίγουρα στιγμές που ευχόμουν τα πράγματα να είναι διαφορετικά, αλλά δεν νομίζω πως σκέφτηκα ποτέ «φεύγω τώρα».

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής.