Καθόλου δεν άρεσε στον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η βράβευση της 16χρονης Γκρέτα Τούνμπεργκ ως πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό Time. Και λαλίστατος καθώς είναι στο Twitter, θέλησε να εκφράσει την απογοήτευσή του μ’ ένα tweet.

«Πόσο γελοίο! Η Γκρέτα πρέπει να δουλέψει με τα προβλήματα διαχείρισης θυμού της, μετά να πάει να δει μια καλή κλασική ταινία με κάποιο φίλο! Χαλάρωσε Γκρέτα, χαλάρωσε!», έγραψε ο Τραμπ για τη 16χρονη ακτιβίστρια που αγωνίζεται για το περιβάλλον και έχει προκαλέσει αίσθηση παγκοσμίως με τη μαχητικότητά της. Βεβαίως, ο Τραμπ ως αρνητής της κλιματικής αλλαγής, έχει επιτεθεί κι άλλες φορές στη Γκρέτα, που έχει στραφεί εναντίον των ηγετών που διατηρούν αυτή τη στάση για το περιβάλλον.

Το σχόλιο του Τραμπ προκάλεσε για μια ακόμα φορά οργή, με πολλούς να μιλούν για bullying του Προέδρου σε ένα ανήλικο παιδί. Το μέρος της Τούνμπεργκ, μάλιστα, παίρνει ανοιχτά και η πρώην Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α, Μισέλ Ομπάμα, που μετά το tweet Τραμπ, έγραψε στο δικό της Twitter: «Μην αφήσεις κανέναν να σου κρύψει το φως […] Αγνόησε τους αμφισβητίες και μάθε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε χαιρετούν».

Η Μισέλ Ομπάμα στο πλευρό της Γκρέτα Τούνμπεργκ μετά από ακόμα ένα άκομψο σχόλιο του Τραμπ

Και σ’ όλη αυτή τη διαμάχη, έρχεται να εμπλακεί και η νυν Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α, Μελάνια Τραμπ, που οι αντιδράσεις για τον σύζυγό της πήραν στο κατόπι και την ίδια. Η κριτική που δέχτηκε επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η Μελάνια έχει ξεκινήσει την καμπάνια «Be Best» για το bullying σε παιδιά και μετά από το ειρωνικό tweet Τραμπ, πολλοί της ζήτησαν να πάρει θέση για το …bullying του δικού της συζύγου σε ένα 16χρονο κορίτσι.

Στη δήλωση, λοιπόν, που η γραμματέας της Πρώτης Κυρίας διοχέτευσε στη δημοσιογράφο του CNN, Κέιτ Μπένετ, διαβάζουμε τα εξής: «Η ενέργεια BeBest είναι μια πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας και θα συνεχίσει να εργάζεται όπως μπορεί για να βοηθήσει παιδιά. Δεν είναι μυστικό ότι ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία συχνά έχουν διαφορετικό τρόπο να επικοινωνούν πράγματα- όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο παντρεμένο ζευγάρι. Ο γιος τους δεν είναι ακτιβιστής που ταξιδεύει ανά την υφήλιο για να βγάζει λόγους. Είναι ένας 13χρονος που επιθυμεί και του αξίζει ιδιωτικότητα».

Το πρόβλημα με την Πρώτη Κυρία, όπως επισημαίνουν πολλοί, είναι ότι σε όλες τις «επιθέσεις» του συζύγου της στη Γκρέτα έχει παραμείνει σιωπηλή, τη στιγμή που όταν ο γιος τους Μπαρόν δέχεται σχόλια ή γίνεται προϊόν συζήτησης … η ίδια κηρύσσει πόλεμο.

Και αυτό που υπονοεί τώρα με τη δήλωσή της – ξεκάθαρη στήριξη στον Ντόναλντ Τραμπ- δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό: ουσιαστικά, η Μελάνια λέει ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μια ακτιβίστρια που βρίσκεται και κινείται στη δημόσια σφαίρα, και άρα μοιάζει φυσικό και δίκαιο να δέχεται κριτική. Επομένως, αναρωτιούνται οι επικριτές της, όταν λέει ότι «εργάζεται για να βοηθήσει τα παιδιά, προφανώς δεν εννοεί όλα τα παιδιά;»

*Με στοιχεία από το instyle.com