Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, ταξίδεψαν στην Ίμπιζα με τον γιο τους Άρτσι για ολιγοήμερες διακοπές και για να γιορτάσουν τα 38α γενέθλια της δούκισσας, το ζευγάρι βρίσκεται απέναντι σε μία ακόμα κριτική. Αυτή φορά για την απόφασή τους να ταξιδέψουν στο ισπανικό νησί με ιδιωτικό τζετ.

Και μπορεί να επέλεξαν το τζετ  γιατί προφανώς ήθελαν να φτάσουν υπό άκρα μυστικότητα στον προορισμό τους, ωστόσο το περιβαλλοντολογικό κόστος από μια τέτοια επιλογή είναι μεγάλο. Και τα βέλη στρέφονται εναντίον του Χάρι και της Μέγκαν, κυρίως γιατί κάτι τέτοιο έρχεται σε αντιδιαστολή με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες τους που επικοινωνούν και δημοσίως.

Μάλιστα, δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου κάνουν λόγο και για το ταξίδι του πρίγκιπα με ιδιωτικό τζετ στη Σικελία για να πάρει μέρος στη Σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή στο Google Camp, ενώ αναφορά γίνεται και στο ταξίδι της Μέγκαν Μαρκλ στη Νέα Υόρκη για το baby shower που της είχε διοργανώσει η φίλη της Serena Williams- και που πάλι είχε ταξιδέψει με ιδιωτικό τζετ.

Την αυστηρότερη κριτική το ζευγάρι την δέχεται από ένα πρώην μέλος της ασφάλειας της μητέρας του Χάρι, Πριγκίπισσας Νταϊάνα, τον επικεφαλής Ken Wharfe, ο οποίος χαρακτηρίζει τη στάση του ζευγαριού «υποκριτική». Μιλώντας στο Vanity Fair, o Wharfe, που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της Νταϊανα και των γιων της Ουίλιαμ και Χάρη τη δεκαετία του ’90,αναφέρει ότι στη διάρκεια της θητείας του στο παλάτι οι πτήσεις με τις οποίες ταξίδευαν ήταν εμπορικές, και μάλιστα με την εθνική αεροπορική εταιρία, την British Airways. Μάλιστα, περιγράφει ότι η εταιρεία ήταν πολύ βοηθητική με τους VIP ταξιδιώτες και φρόντιζε ώστε ο Τύπος να μείνει μακριά.

Όπως λέει: «Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με την Νταϊάνα, τον Ουίλιαμ και τον Χάρι στα ταξίδια μας για διακοπές στην Καραϊβική. Πάντα πετούσαμε με εμπορικές πτήσεις. Για την ακρίβεια, δεν θυμάμαι να πετάξαμε ποτέ με ιδιωτικό τζετ». Και προσθέτει: «Ειλικρινά, το βρίσκω υποκριτικό. Δεν μπορεί ο Χάρι να μιλάει για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να ταξιδεύει ανά τον κόσμο με ιδιωτικό τζετ. Είναι καλό που μιλάει, αλλά ο κόσμος θα αντιληφθεί σύντομα ότι είναι υποκριτικό. Γιατί να σηκώσουν ένα ακόμα αεροπλάνο στον αέρα, όταν μπορούν να ταξιδέψουν με εμπορική πτήση;»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Dail Mail, το κόστος για τη συγκεκριμένη πτήση με την οποία ο Χάρι και η Μέγκαν ταξίδεψαν στην Ισπανία, υπολογίζεται στα 21.581,26 € και το άρθρο αναρωτιέται ποιος μπορεί να πλήρωσε γι’ αυτά, αν και παρουσιάζει και το ενδεχόμενο να τους δάνεισε το τζετ στενό τους φίλος.

*Με στοιχεία από το Vanity Fair, The Mercury News, Daily Mail