Τα πολλά προβλήματα τους με τον Τύπο και οι κάπως ασταθείς σχέσεις τους συνολικά με τη βασιλική οικογένεια, ανάγκασαν τον Πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ να αποσυρθούν από τους βασιλικούς τους τίτλους και τις υποχρεώσεις και να κάνουν μια ανακοίνωση που έκανε κρότο στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μετά τα ταξίδια τους στην Αφρική τον περασμένο Οκτώβριο όπου διαπληκτίστηκαν έντονα και σε αρκετές περιπτώσεις με τους ρεπόρτερ, αλλά και τις χωριστές χριστουγεννιάτικες διακοπές που έκαναν μακριά από τη βασιλική οικογένεια, αν και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελισάβετ, οι Δούκες του Σάσεξ δεν θέλουν να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση των πριγκιπικών μελών και θα χτίσουν ένα δικό τους μονοπάτι.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους που δημοσιεύτηκε στα social media, ετοιμάζουν από καιρό το επόμενο τους βήμα και θέλουν να φτιάξουν την δική τους φιλανθρωπική δράση και να βγάζουν τα δικά τους χρήματα, χωρίς να έχουν τη βασιλική μισθοδοσία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα κόψουν εντελώς δεσμούς με την Ελισάβετ, τον Κάρολο και τον Ουίλιαμ με την Κέιτ.

Πάντως, αυτό που απορρέει από την ανακοίνωση είναι πως ο χρόνος που πέρασαν τώρα στην Αμερική τους έκανε να αλλάξουν επιθυμίες ζωής ή ότι η Μέγκαν Μαρκλ ζήτησε επιτακτικά από τον Πρίγκιπα Χάρι να μοιράσουν οριστικά τον χρόνο ανάμεσα στους τόπους καταγωγής τους.

«Μετά από πολλούς μήνες εσωτερικής αναζήτησης και συζητήσεων, αποφασίσαμε να κάνουμε μια μετάβαση αυτή τη χρονιά και να «λαξεύσουμε» έναν νέο ρόλο εντός του θεσμού μας. Σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από τις θέσεις των μελών της βασιλικής οικογένειας και να δουλέψουμε για να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι, ενόσω θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Αυτού Μεγαλειότητα.

Είναι η δική σας παρότρυνση τα τελευταία χρόνια που μας κάνει να νιώθουμε έτοιμη γι΄αυτή την αναπροσαρμογή. Σχεδιάζουμε να ισορροπήσουμε το χρόνο μας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αμερική, καθώς θα συνεχίσουμε να τιμάμε τη Βασίλισσα, τις κοινωφελείς δράσεις και τους πατέρας μας. Αυτή η γεωγραφική ισορροπία θα μας επιτρέψει να μεγαλώσουμε τον γιο μας με σεβασμό για την βασιλική του καταγωγή, αλλά παράλληλα θα μας δώσει τον χώρο να προχωρήσουμε με συγκέντρωση στο επόμενο κεφάλαιο, το οποίο περιλαμβάνει το λανσάρισμα της νέας μας φιλανθρωπικής οντότητας. Περιμένουμε εναγωνίως να μοιραστούμε τις λεπτομέρειες μαζί σας εν ευθέτω χρόνω, πάντοτε σε συνεργασία με την Μεγαλειοτάτη, τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Δούκα του Κέιμπριτζ κι όλα τα συμβαλλόμενα μέρη».

View this post on Instagram

“After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” – The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on