Από τον Γιώργο Ευσταθίου,

Ο Λάκης Γαβαλάς, πάντοτε αποκαλυπτικός, μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μετά την αποφυλάκιση, τους εχθρούς του, αλλά και τις εμπειρίες της φυλακής.

Ως πρώην πλούσιος, δυσκολεύτηκες πολύ να προσαρμοστείς στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης;

Ναι. Πούλησα όσα απέκτησα με ιδρώτα για να ζω αξιοπρεπώς. Στην αρχή πολλοί με στοχοποίησαν, είπαν ότι είμαι απατεώνας και πως καλά έκαναν που με έκλεισαν στη φυλακή. Και τι κέρδισαν όλοι αυτοί; Ούτε καν ένα παπάκι, όπως κάναμε παλιά στο λούνα παρκ, με το γνωστό και κλασικό «πέντε κρίκοι ένα δεκάρικο», παρά μόνο ένα μπουκάλι μαυροδάφνη που το ήπιαν μονορούφι και δηλητηριάστηκαν γιατί δεν ήταν ποιοτικό. Πήραν χρόνο όμως, ανέλυσαν τα πάντα και κατάλαβαν ότι είμαι ένας καλός άνθρωπος, που έφτιαξε μια επιχείρηση, έβαλε τα χρήματά του και ήταν άψογος στους υπαλλήλους του. Έτσι, έφυγα για πάντα από το λούνα παρκ και έγινα λούτρινο. Κέρδισα την αγάπη του κόσμου, θέλησαν να με πάρουν σπίτι τους, να με βάλουν στο κρεβάτι τους και να με χαϊδεύουν.

Bοήθησε σε αυτή την έκρηξη αγάπης και η δύσκολη κατάσταση που περνάμε, η οποία μας έφερε όλους πιο κοντά;

Ναι. Κάθε πρωί που φεύγω από το σπίτι για να πάω στη σχολή που διδάσκω, χρειάζομαι μισή ώρα παραπάνω περπάτημα, αφού στο δρόμο με αγκαλιάζουν και μου λένε πολύ ωραία πράγματα. Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ, όμως δεν ονειρεύτηκα ποτέ να γίνω ίνδαλμα. Ήθελα μόνο να προσφέρω τις γνώσεις μου μέσα από τη δουλειά μου.

Η επιτυχία φέρνει περισσότερους εχθρούς. Οι δικοί σου ποιοι είναι;

Ναι, έτσι είναι. Φυσικά και έχω. Είναι μια μερίδα ποταπών ανθρώπων που αποκαλούνται κριτικοί της showbiz. Τους αντιμετωπίζω face to face, body to body όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, μέσα από συνεντεύξεις ή με αυτά που γράφω στο προφίλ μου στο Facebook.

lakis-gavalas-people-179-3

Υπήρξε κάποια στιγμή που μια εκκεντρική σου εμφάνιση απομάκρυνε ανθρώπους από δίπλα σου;

Ποτέ. Χρειάζεται μόνο ένα τέταρτο για να εξουδετερωθεί η εμφάνιση από την προσωπικότητα. Λίγες μέρες πριν, σε μια βάφτιση σε ένα χωριό, φόρεσα ένα κοστούμι και το συνδύασα με πέρλες στο λαιμό και τα αυτιά και μανικετόκουμπα. Στο γλέντι σηκώθηκα και χόρεψα. Όχι καν καν, που θα ήταν εξτραβαγκάντζα για τους καλεσμένους, αλλά το ωραιότερο τσάμικο και νησιώτικο, και τους κέρδισα όλους. Ξέρω πού και πώς να κινηθώ, όταν το θέλω, και να πάρω όλο τον κόσμο με το μέρος μου. Δεν έχω ταξιθέτρια για να με βάλει στη θέση μου, γνωρίζω μόνος μου ποια είναι η θέση μου, και σίγουρα δεν είναι στην πρώτη σειρά.

Στη φυλακή, όταν δεν μπορούσες να ντυθείς όπως ήθελες, καταπιεζόσουν;

Όχι. Είχα τρία άτομα τα οποία φρόντιζαν τα μαλλιά μου όταν ήταν να πάω στο δικαστήριο και φορούσα ό,τι ήθελα, αρκετά πιο σοβαρό από τις επιλογές που έκανα έξω, αλλά πολύ τρελό για τα δεδομένα της φυλακής. Έβγαινα με το σορτς για να πάω για θεραπεία ή ανέβαινα στο γραφείο της κοινωνικής λειτουργού με την πετσέτα μου ως τουρμπάνι και ποτέ δεν άκουσα ούτε ένα επιφώνημα αποδοκιμασίας. Όλοι, από τους Πυρήνες της Φωτιάς και τους απατεώνες, μέχρι τους δεσμοφύλακες, με φώναζαν «κύριο Γαβαλά». Σε όλη τη ζωή μου βαθιά μέσα μου αισθάνομαι ένα καρτούν που θέλω να μείνω στην ιστορία για πολλές γενιές ακόμα.

Πόσο προσέχεις τον εαυτό σου;

Πάρα πολύ, κάνω διατροφή και γυμναστική. Θέλω να είμαι ένας 40άρης ωραίος άντρας, όχι ένας γεράκος 65 χρόνων.

Στο τέλος της ημέρας, όταν ξαπλώνεις να κοιμηθείς, τι σκέφτεσαι;

Αν περάσεις μια μέρα μαζί μου, θα πάθεις σοκ, αφού κάνω τόσο πολλά πράγματα για να βγάζω χαρτζιλίκι, που απορώ πώς τα καταφέρνω. Είμαι γεμάτος δύναμη και πίστη και πολύ δοτικός. Θέλω το αστέρι που μου έχει δοθεί από τον Θεό να το χρησιμοποιώ για να προσφέρω έργο στους ανθρώπους και αυτό σκέφτομαι πριν κοιμηθώ. Έχω όμως και απίστευτες στιγμές υστερίας. Τίποτα δεν γίνεται αν ακολουθείς ένα γιόγκα στιλ.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.