Eίναι 12.00 το μεσημέρι, αλλά η «ώρα Αμαλίας» είναι πέντε ώρες μπροστά από αυτήν ενός κανονικού ανθρώπου. Όταν εμείς πίνουμε τον πρώτο καφέ, εκείνη έχει ήδη παρουσιάσει το Ώρα Ελλάδος 05.30. Κι αν ο τηλεθεατής βλέπει μια αλέγκρα παρουσία που κινείται σε δυσανάλογη ταχύτητα εν συγκρίσει με αυτή των αγουροξυπνημένων, αξίζει να τονιστεί πως στο γυαλί βλέπουμε μόλις το 20% του πραγματικού τυφώνα Αμαλία.

Στα είκοσι ένα χρόνια που βρίσκεται στο χώρο της δημοσιογραφίας έχει περάσει από εφημερίδες και sites, ενώ τα τελευταία έξι βρίσκεται μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες. Η δημοσιογραφία με τα περίεργα ωράριά της την έχει κάνει πότε να ξενυχτάει για να γράψει το «κλείσιμο» της Wall Street, με αποτέλεσμα να φεύγει στις 2.00 τα ξημερώματα από το γραφείο και πότε να ξυπνάει στις 02.45, όπως αυτή τη σεζόν. «Είναι δύσκολο και βάρβαρο, αλλάζει τελείως την καθημερινότητά σου» μου λέει η παρουσιάστρια της πρωινής εκπομπής του Open. «Αυτό που δικαιώνει τον Βαγγέλη Γιακουμή (σ.σ. συμπαρουσιαστής της εκπομπής) κι εμένα είναι ότι πηγαίνει πολύ καλά και λέμε “χαλάλι”».

Το στοίχημα για το Open ήταν μεγάλο, αφού ουσιαστικά δημιούργησε μόνο του την «προ-πρωινή ζώνη» (σ.σ. αυθαίρετη ονομασία). «Ήταν ιδέα του Δημήτρη Μιχαλέλη, γενικού διευθυντή Ενημέρωσης και Ειδήσεων. Όταν μου προτάθηκε, υπήρχαν φίλοι και γνωστοί που είπαν “την Κάτζου την παραπετάξανε”. Δεν το είδα ποτέ έτσι». Η Αμαλία είχε περάσει από την εκφώνηση δελτίου, αλλά ποτέ δεν αισθάνθηκε άνετα στο αυστηρό ταγέρ της άνκοργουμαν. «Θεωρώ ότι μου ταιριάζει περισσότερο η εκπομπή ως προφίλ. Είμαι πιο αυθόρμητη, έχω άποψη και τη λέω – σε κάποιους αρέσει, σε κάποιους όχι. Στο δελτίο ειδήσεων η δομή είναι αυστηρή και απαιτεί ένα συγκεκριμένο προφίλ. Το στιβαρό δελτίο ειδήσεων του Open δεν ταιριάζει τόσο πολύ σε εμένα. Αυτό είδε ο Δημήτρης Μιχαλέλης και τον ευχαριστώ. Ο μόνος μου προβληματισμός ήταν πως θα άλλαζα πάλι ζώνη».

Ο μόνος τρόπος για να κάνεις τις δεύτερες σκέψεις να σιωπήσουν είναι η εντατική δουλειά και η πίστη στο στόχο. Αυτό έκανε και η Αμαλία, παρόλο που ήξερε πως στην πρωινή αρένα θα έχει να αντιμετωπίσει μεγαθήρια όπως ο Γιώργος Παπαδάκης, ο Δημήτρης Οικονόμου, αλλά και νέους παίκτες. «Φοβήθηκα στην αρχή για το κοινό που θα υπάρχει. Βγήκαμε λοιπόν και ήμασταν στα τυφλά. Λέμε “Πάμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε”. Τι ξέρουμε; Να είμαστε αληθινοί, ευχάριστοι και να ενημερώνουμε με χαμόγελο. Φοβηθήκαμε στην αρχή την πολιτική συζήτηση, τώρα όμως, λόγω του κλίματος, το τολμάμε. Ο κόσμος μάς έχει αγκαλιάσει. Η πρωινή ζώνη του Open έχει βρει το κοινό της. Κάνουμε διψήφια νούμερα τηλεθέασης, αν και τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο σε αυτή τη ζώνη. Αποδείχτηκε ιδιοφυής η ιδέα να βγούμε στις 05.30, καθώς υπάρχει κοινό που ξεκινάει την ημέρα του εκείνη την ώρα: Μαμάδες που ετοιμάζουν τα παιδιά τους, νυχτερινοί υπάλληλοι, ένστολοι, συνταξιούχοι. Ένα μέρος του στοιχήματος για το κανάλι έχει κερδηθεί, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο People που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής.