Κυριακή μεσημέρι. Φτάνοντας στο σπίτι του Ηλία Ψινάκη, διαπιστώνω πως η άψογης αισθητικής μονοκατοικία του βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Νέου Βουτζά. Η θέα προς τη θάλασσα είναι συναρπαστική, ιδίως αν την απολαμβάνεις καθισμένος στους αναπαυτικούς Chesterfield καναπέδες στο σαλόνι του «Marathon Man».

Έτσι τον αποκαλούν, αφού σιχαίνεται τον τίτλο του δημάρχου. «Ένας άνθρωπος που εκτιμώ απεριόριστα είναι ο Γιάννης Μπουτάρης» λέει. Την περιοχή τη γνωρίζει πάρα πολύ καλά, από την εποχή που έκανε βουτιές στην παραλία του Σχοινιά μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Βλάση Μπονάτσο. «Τότε δεν υπήρχαν paparazzi, ήμασταν μόνοι μας» θυμάται. Όντας κάτοικος του Μαραθώνα τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια, έχει εντοπίσει τις αδυναμίες, αλλά και τα προτερήματα της περιοχής. «Ο Μαραθώνας είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας. Διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους μοναδικής ιστορικής σημασίας, θολωτό μυκηναϊκό τάφο, αιγυπτιακό ναό, τον Ραμνούντα, μια αρχαία πόλη δίπλα στο Γραμματικό που σώζεται ατόφια. Και όλα αυτά είναι εγκαταλελειμμένα, χωρίς υποδομές, ανεκμετάλλευτα.

Διαθέτει σπάνια φυσική ομορφιά και τον Σχοινιά, τη μεγαλύτερη και πιο μαγευτική παραλία της Αττικής. Αυτή την περιοχή, λοιπόν, την έχουν παρατημένη, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές. Οι άνθρωποι αδειάζουν ακόμη βόθρους στους δρόμους. Μια τραγική κατάσταση. Η περιοχή του Μαραθώνα θα μπορούσε να αποτελεί διεθνές κέντρο αθλητικού, αρχαιολογικού, αλλά και θρησκευτικού τουρισμού. Μην ξεχνάμε πως στη μονή του θαυματουργού Αγίου Εφραίμ, στη Νέα Μάκρη, καταφθάνουν πιστοί ακόμα και από τη Ρωσία. Ο Μαραθώνας είναι ένας τριτοκοσμικός παράδεισος».

«Οι φίλοι μου μου έλεγαν να μην μπλεξω»

Η πρώτη φορά που ασχολήθηκε με δημοτική αρχή ήταν την περίοδο που είχε βάλει υποψηφιότητα με το συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη. Τότε είχε βγει πρώτος δημοτικός σύμβουλος σε ψήφους σε όλη την Ελλάδα. «Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, πέρασα ένα πανεπιστήμιο προβλημάτων, διότι τα προβλήματα στην πρωτεύουσα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι στο Μαραθώνα. Επειδή ο Κακλαμάνης δεν είχε βγει δήμαρχος Αθηναίων, ήμασταν μειοψηφία και διακοσμητικά στοιχεία. Μόνο αν είσαι δήμαρχος, μπορείς να κάνεις έργο» παραδέχεται. Οι απόψεις των φίλων του ήταν αντικρουόμενες σχετικά με την απόφασή του να ασχοληθεί με τη δημοτική αρχή. «Αρκετοί μού έλεγαν να μην μπλέξω. Υπήρξαν, όμως, κι εκείνοι που με παρότρυναν να βοηθήσω με τον τρόπο μου το μέρος όπου ζω να ορθοποδήσει». Με αυτό το σκεπτικό, αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για το δήμο Μαραθώνα.

Εξάλλου, ακόμα και από τη θέση του δημάρχου, θα κάνει αυτό που ξέρει καλά: να μανατζάρει το δήμο και να ανεβάσει τις μετοχές του στο εξωτερικό. «Οι άνθρωποι που γνωρίζω σε όλο τον κόσμο είναι κορυφές στο είδος τους και τους ακολουθεί εκατομμύρια κόσμος. Οι ξένοι celebrities και επιχειρηματίες αγαπούν πάρα πολύ την Ελλάδα. Έρχονται ούτως ή άλλως με σκάφη και ιδιωτικά τζετ. Εμείς τους φιλοξενούμε και τους δείχνουμε τις ομορφιές της Ελλάδας. Αυτές τις ομορφιές πρέπει να τις φροντίζουμε και να τις αξιοποιούμε. Αυτή τη στιγμή, η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι χάλια. Οι περισσότεροι ξένοι νομίζουν πως έχουμε καταστραφεί».

ilias psinakis people 48  (5)

«Πετυχαίνω πάντα αυτό που θέλω»

Οι κινήσεις του Ηλία Ψινάκη, όσον αφορά την υποψηφιότητά του για το δήμο του Μαραθώνα, δεν έγιναν στην τύχη. «Είμαι της επιστήμης και όχι του καφενείου. Προτού καν θέσω υποψηφιότητα, εξέτασα αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κάνω ορισμένα πράγματα. Διαφορετικά, δεν θα έμπαινα σε αυτή την περιπέτεια. Δεν είναι ότι το παίζω έξυπνος. Πετυχαίνω πάντα αυτό που θέλω, διότι ερευνώ από πριν αν μπορώ να το κάνω. Υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν πως είμαι διάνοια. Δεν ισχύει» εξηγεί με απόλυτη ειλικρίνεια στο People. Μέχρι στιγμής, δεν έχει κάνει κανενός είδους προεκλογική εκστρατεία, δεν έχει τυπώσει φυλλάδια. «Δεν κάνω ομιλίες και δεν ρυπαίνω το περιβάλλον με φυλλάδια που στο τέλος γίνονται σκουπίδια, μόνο και μόνο για να δουν ορισμένοι τη μάπα τους τυπωμένη. Δεν θα έμπαινα ποτέ στη διαδικασία να βγάζω ομιλίες. Με τα “θα” δεν κατάφερε κανείς τίποτα. Παρόλο που δεν κάνω προεκλογική εκστρατεία, ετοιμάζω την επόμενη μέρα».

«Το The Voice είναι το μόνο αξιοπρεπές show»

Η παρουσία του στην τηλεόραση ήταν πάντα ιδιαίτερη, είτε ως κριτής σε διάφορα talent shows είτε ως καλεσμένος σε εκπομπές. «Η τηλεόραση δεν μου λείπει. Αυτό που θα με ενδιέφερε να κάνω είναι ένα talk show, μέσα από το οποίο θα βοηθάω τους άπορους. Ήταν στα σκαριά, αλλά λόγω της εμπλοκής μου στις δημοτικές εκλογές το άφησα» παραδέχεται. Αυτή την περίοδο δεν παρακολουθεί τηλεόραση. «Από την τρέχουσα τηλεοπτική σεζόν, θεωρώ πως το The Voice είναι το μόνο αξιοπρεπές show». Μάλιστα, θα τον ενδιέφερε ακόμα και να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο talent show. «Θα μου άρεσε πάρα πολύ, διότι, εκτός από τη φιλία μου με τη Δέσποινα Βανδή και τον Αντώνη Ρέμο, πιστεύω πως το concept είναι εξαιρετικό». Όσον αφορά τις εντυπώσεις του για το πρωινό του Mega και του ΑΝΤ1, ο Ηλίας Ψινάκης είναι σαφής: «Δεν ξυπνάω το πρωί. Αν ξυπνούσα, θα έκανα δικό μου πρωινό».

Οι αντιρρήσεις  της οικογένειας

Παρότι όλοι τον ξέρουν, κανείς δεν γνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω από την εικόνα του σαρκαστικού και αθυρόστομου μάνατζερ. «Στην προσωπική μου ζωή και ειδικά στις φιλίες μου έχω σταθεί πολύ τυχερός. Έχω τους φίλους που θα ήθελα για όλη μου τη ζωή. Οι φίλοι μου είναι η μεγαλύτερή μου περιουσία». Στην ερωτική του ζωή ήταν πάντα υπέρ των μακροχρόνιων δεσμών. «Στην τρίτη ηλικία δεν υπάρχουν ερωτικές σχέσεις. Παλαιότερα, όμως, ήμουν μονογαμικός και όχι της αρπαχτής». Η οικογένειά του είχε μεγάλες αντιρρήσεις όσον αφορά την εμπλοκή του τόσο στο δήμο Αθηναίων, όσο και τώρα με το δήμο Μαραθώνα. «Θεωρούν πως η πολιτική στην Ελλάδα είναι επικίνδυνο σπορ.

Από τη στιγμή, βέβαια, που αποφάσισα να το κάνω, με στήριξαν σε πολύ βασικούς τομείς. Η οικογένειά μου έχει μεγάλη δύναμη στην Αμερική και τις Φιλιππίνες, με πολλές διασυνδέσεις. Ένα μεγάλο έξοδο που έκαναν ήταν η έρευνα ώστε να δούμε αν αυτά που θέλω να κάνω για το δήμο Μαραθώνα γίνονται. Αυτή η έρευνα έγινε από μια ομάδα ειδικών από το εξωτερικό και από την Αθήνα και χωρίζεται σε δύο μέρη: Το πρώτο σκέλος (και το πιο πολυέξοδο) είναι αν υπάρχουν κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για το Μαραθώνα. Καταλήξαμε πως υπάρχουν.

Το δεύτερο σκέλος είναι οι πιθανότητες που έχω να εκλεγώ από τη στιγμή που θέσω υποψηφιότητα. Μου έδωσαν, λοιπόν, το πράσινο φως πολύ πριν θέσω υποψηφιότητα. Στην αρχή υπήρξαν πιέσεις από πολύ σημαντικούς ανθρώπους, τους οποίους εκτιμώ, να κατέβω υποψήφιος για το δήμο της Αθήνας. Ωστόσο, προτίμησα το Μαραθώνα με πολύ συγκεκριμένο στόχο. Σαν μάνατζερ θέλω μέσα σε πέντε χρόνια να φτιάξω αυτά που πρέπει να φτιαχτούν. Με τις προσωπικές μου γνωριμίες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, έχω τη δυνατότητα να εκμεταλλευτώ το όνομα αλλά και τη διεθνή ιστορία του Μαραθώνα. Μην ξεχνάς πως η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. Από την άλλη, είμαι μάνατζερ. Η δουλειά μου είναι να παίρνω το τίποτα και να το κάνω κάτι. Πόσο μάλλον όταν παίρνεις ένα brand name όπως ο Μαραθώνας, που τον γνωρίζει όλος ο πλανήτης. Χαίρομαι που εξαιτίας της εμπλοκής μου στο δήμο, τα media ασχολήθηκαν με την περιοχή».

ilias psinakis people 48  (2)

Η μήνυση από την αρχαιολογική υπηρεσία

Πρόσφατα, η αρχαιολογική υπηρεσία τού έκανε μήνυση, διότι φωτογραφήθηκε σε αρχαιολογικό χώρο. «Προσπάθησα να πάρω άδεια για τη φωτογράφιση. Μου είπαν πως, αν το καλοκαίρι πάρουν προσωπικό και αν έχουν φύλακα, θα μου δώσουν άδεια. Ο αιγυπτιακός ναός βρίσκεται στην παραλία της Μπρεξίζας και είναι ένας αφύλαχτος αρχαιολογικός χώρος, γεμάτος καλαμιές. Τον αφήνουν και σαπίζει. Όσοι, λοιπόν, δεν έμαθαν για το ναό από τη φωτογράφιση και τη συνέντευξη, τον έμαθαν από τη μήνυση που μου έκανε η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το αρνητικό πουλάει πολύ. Τώρα, χάρη σε όλη αυτή τη φασαρία που έγινε, ξεκίνησαν να κόβουν τα χόρτα και να περιποιούνται τον αρχαιολογικό χώρο. Ενεργοποιήθηκαν. Το ίδιο θέλω να κάνω και για τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους. Αντί να μου κάνουν μηνύσεις και να χάνουν το χρόνο τους, θα προτιμούσα να κάνουν τη δουλειά τους. Εν τω μεταξύ, η αρχαιολογική υπηρεσία υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού. Με τον υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και είναι ένας ευαισθητοποιημένος άνθρωπος στα θέματα του πολιτισμού. Τον εκτιμώ ιδιαίτερα και είμαι σίγουρος πως θα βρούμε τρόπους να αναδείξουμε τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς μας χώρους».

Οι δηλώσεις του Σάκη Ρουβά για το Marathon Man

Στον Μαραθώνα κατοικούν ουκ ολίγοι διάσημοι, αθλητές, Ολυμπιονίκες, τραγουδιστές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι. Μάλιστα, ένας από τους κοντινούς γείτονες του Ηλία Ψινάκη είναι ο Σάκης Ρουβάς, που μένει πολύ κοντά στο σπίτι του μάνατζερ στο Νέο Βουτζά. Ο Σάκης ήταν πολύ θετικός με την απόφαση του Ηλία να κατέβει στις δημοτικές εκλογές, κάτι που δήλωσε και στα media. «Ο Σάκης είναι ο μόνος άνθρωπος στην Ελλάδα που ξέρει αν είμαι καλός μάνατζερ ή όχι» αρκείται να πει. Ο Ηλίας Ψινάκης αντιμετώπισε πρακτικές δυσκολίες, εκβιασμούς, μικροσυμφέροντα, οικογενειοκρατία και όλες αυτές τις ανεπίτρεπτες παλαιοκομματικές μεθόδους που κρατούσαν τους πολίτες υπό ομηρία και τον τόπο σε αυτό το χάλι τις τελευταίες δεκαετίες.

Έβαλε στο συνδυασμό πολίτες νέους, άφθαρτους ανθρώπους, με όρεξη για δουλειά. «Πέταξα με τις κλοτσιές εκβιαστές και παλαιοκομματικά λαμόγια και έβαλα νέους ανθρώπους. Η επιτυχία του συνδυασμού οφείλεται πρώτα στη μετάγγιση νέου αίματος, στην πολύ σκληρή δουλειά των συνεργατών μου και στο δικό μου τσαμπουκά. Ο στόχος μου είναι να γίνει ο δήμος του Μαραθώνα ένα αύταρκες τεχνοκρατικό μοντέλο διοίκησης και παράδειγμα για όλη την Ελλάδα» καταλήγει και ετοιμάζεται να κερδίσει το επόμενο μεγάλο του στοίχημα.

Δείτε ακόμα:

Ηλίας Ψινάκης: Ποια ερώτηση σχετικά με τον Σάκη Ρουβά απέφυγε με αριστοτεχνικό τρόπο να απαντήσει;

Ηλίας Ψινάκης: «Η μεγαλύτερη περιουσία μου είναι ότι δεν με έχουν προδώσει ποτέ»

Ηλίας Ψινάκης: Πριν τις δημοτικές εκλογές πήρε την ευχή του Μητροπολίτη

Κατέβασε τώρα το People για το iPad δωρεάν από το App Store