Οι βασίλισσες και αυτοκράτειρες της παγκόσμιας Ιστορίας αρχίζουν να βρίσκουν θέση στο σινεμά και στην τηλεόραση με όλο και πιο μεγάλη συχνότητα. Την ώρα που το Netflix ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την τρίτη σεζόν του The Crown, το βρετανικό δίκτυο του Sky Atlantic έχει τη δική του σειρά με επίκεντρο μια γυναίκα που έμεινε στην Ιστορία και με πρωταγωνίστρια την αυτοκρατορική Έλεν Μίρεν.

Ο τίτλος Dame που τη συνοδεύει σε κάθε προσφώνηση και αναφορά, δεν είναι τυχαίος. Η Έλεν Μίρεν έχει αυτή την επιβλητική παρουσία και κάθε της εμφάνιση το επιβεβαιώνει. Αυτό συνέβη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην πρεμιέρα της σειράς Catherine The Great, η οποία έγινε στο Λονδίνο.

Εκεί η Έλεν Μίρεν είχε την αυτοκρατορική συνοδεία των Κοζάκων να τη συνοδεύει και να τη μεταφέρει μέσα σε αυτοκρατορικό κουβούκλιο.

Η 74χρονη ηθοποιός έδειξε ότι είναι ένας ρόλος που μπορεί να τον αποδώσει άρτια, ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο που οι επίσημες αφηγήσεις έχουν αντιμετωπίσει της γυναίκες της παλαιάς μοναρχίας.

«Είναι αποκρουστικό το πως η Ιστορία αντιμετωπίζει επιτυχημένες γυναίκες, γυναίκες με δύναμη. Πρέπει να τις μειώνει. Τα επιτεύγματα της Αικατερίνης ήταν απίστευτα, αλλά κατακερματίστηκαν από την Ιστορία. Έχω μια φίλη φεμινίστρια που με ρώτησε πώς θα αντιμετωπίσω την υπόθεση με το άλογο (μια θεωρία λέει ότι η Αικατερίνη πέθανε στην προσπάθειά της να κάνει έρωτα με ένα άλογο), μια λεπτομέρεια που είναι ψέμα. Μόνο και μόνο για να τη μικρύνουν. Ήταν μια κατά συρροήν μονογαμίκη γυναίκα».