Από τη Φανή Πλατσατούρα

Η Είρηνη Σκυλακάκη, που τα τραγούδια της έχουν ξεπεράσει τα 1 εκ. viewsστο YouTube, μίλησε στο People για τη σχέση με τον πολιτικό πατέρα της, την απόφαση να παρατήσει μια πολλά υποσχόμενη νομική καριέρα για να αφοσιωθεί στη μουσική.

Tα τελευταία τρία χρόνια ζει στο Λονδίνο. Κάθε πρωί βγαίνει βόλτα με τη Μελίνα, το αδέσποτο σκυλί που βρήκε ένα βράδυ να περιπλανιέται στους δρόμους του Ναυπλίου. Η αγαπημένη τους διαδρομή είναι από το σπίτι στο πλησιέστερο πάρκο του Νότινγκ Χιλ και πάλι πίσω. Ύστερα φτιάχνει καφέ, ρίχνει μια γρήγορη ματιά έξω από το παράθυρο, στο μεγάλο δέντρο με τα κιτρινισμένα φύλλα, και οργανώνει τη μέρα της, η οποία περιλαμβάνει οπωσδήποτε παρουσία στο πανεπιστήμιο ICMP, αφού κάνει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη μουσική. Δεν υπάρχει επίσης μέρα που να παραλείψει τις ασκήσεις φωνητικής της πλένοντας συγχρόνως πιάτα. Θεωρείται το next big thing της εγχώριας pop-folk σκηνής, κι αυτό επιβεβαιώνεται με μια επίσκεψη στη σελίδα της στο YouTube, όπου τα αγγλόφωνα τραγούδια της ξεπερνούν ήδη το ένα εκατομμύριο views, με πιο γνωστά τα «In the light», «Τοnight», «Clock» και «Μatterless». Δείχνει να πατά γερά στα πόδια της και να έχει φτιάξει τη ζωή της –όπως ακριβώς φανταζόταν μικρή– κόντρα σε κανόνες. Ωστόσο, υπάρχει η ερώτηση «τι δουλειά κάνει ο πατέρας σου;» που εξακολουθεί να τη φέρνει σε αμηχανία. Η Ειρήνη είναι η μικρότερη κόρη του πρώην ευρωβουλευτή και νυν στελέχους της Ν.Δ., Θόδωρου Σκυλακάκη.

«Έφυγα για το Λονδίνο στα 18 μου, για να σπουδάσω Νομική. Εργάστηκα μάλιστα στο νομικό τμήμα μιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Ύστερα από ενάμιση χρόνο τούς ανακοίνωσα ότι παραιτούμαι. Την προηγούμενη μέρα είχα ζητήσει να φύγω νωρίτερα από τη δουλειά. Έβλεπα τα πράγματα εκεί να σοβαρεύουν, μπορούσα πολύ γρήγορα να ανελιχτώ και η ζωή μου έπαιρνε μια συγκεκριμένη τροχιά. Σκέφτηκα “Τι κάνω εδώ πέρα; Ακολουθώ ένα δρόμο που θα με οδηγήσει στο να γίνω μια κανονική δικηγόρος με φάκελο και ταγέρ”. Είχα τρεις ολόκληρους μήνες να ακουμπήσω την κιθάρα μου, κάτι που δεν είχα ξανακάνει στη ζωή μου. Γύρισα λοιπόν σπίτι, βγήκα μια βόλτα με τη Μελίνα για να καθαρίσει το μυαλό μου και ύστερα τους έστειλα ένα mail που έλεγε “Θα αποχωρήσω από την εταιρεία γιατί θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική”. Μου απάντησαν “OK, ωραίο ακούγεται, αλλά μήπως να το ξανασκεφτείς;”. Είχα πάρει όμως ήδη την απόφασή μου. Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι είμαι αγύριστο κεφάλι».

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ειρήνη αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με το τραγούδι. Μέχρι τότε είχε γράψει ήδη δύο δίσκους, το Wrong Direction (2012) και το Before Dawn (2014), και είχε πραγματοποιήσει πολλά επιτυχημένα live σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ωστόσο ήταν μια από τις πρώτες φορές που έπρεπε να ζυγίσει σοβαρά τις καταστάσεις και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. «Δεν είναι εύκολο να μένεις στο Λονδίνο, μακριά από οικογένεια και φίλους. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Κατ’ αρχάς, η ζωή εδώ είναι πανάκριβη και αυτή τη περίοδο, λόγω του μεταπτυχιακού μου, με στηρίζουν οικονομικά οι γονείς μου. Παράλληλα, βέβαια, κάνω και εγώ αρκετές part time δουλειές: υπάλληλος γραφείου, βοηθώ στη διοργάνωση events και εκθέσεων ζωγραφικής, έχω εργαστεί και ως σερβιτόρα. Αυτή η τελευταία δεν πήγε καθόλου καλά – με απέλυσαν μέσα σε μιάμιση εβδομάδα. Από τότε βλέπω αλλιώς τους ανθρώπους που απασχολούνται στο service, γιατί καταλαβαίνω τι τραβάνε. Και φυσικά έχω ψάξει τσέπες και για ξεχασμένα νομίσματα κάτω από το κρεβάτι. Όπως και οι περισσότεροι φίλοι μου». Τελευταία μάλιστα έχει αρχίσει και να ζωγραφίζει. «Μια μέρα βρήκα τυχαία πεταμένο στην άκρη του δρόμου κάτι που έμοιαζε με ξύλινη σανίδα. Το πήρα και άρχισα να ζωγραφίζω πάνω του. Στους δρόμους εδώ θα βρεις πολλά τέτοια πράγματα, ακόμα και κανονικούς καμβάδες στα σκουπίδια. Ένας φίλος μου είδε τους πίνακές μου και μου είπε ότι θέλει να αγοράσει έναν. Χάρηκα πραγματικά, γιατί ένιωσα πως φτιάχνω κάτι που έχει μια αξία. Του τον έδωσα χωρίς χρήματα φυσικά»

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο People που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής.