Η λογοκρισία είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν μπορεί να αναλύσει κανείς σε δύο γραμμές καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο μιας χώρας, της Κύπρου για παράδειγμα. Κατάγομαι από την Κύπρο και σέβομαι τόσο τους νόμους της χώρας μου, όσο και τους νόμους της χώρας στην οποία ζω τα τελευταία έντεκα χρόνια (Ελλάδα). Παρόλα αυτά, η είδηση ότι το Mega Κύπρου έκοψε πολλές σκηνές από τα τελευταία επεισόδια της σειράς του Γιώργου Καπουτζίδη «Εθνική Ελλάδος», οι οποίες θεωρήθηκαν ως τολμηρές, προκάλεσαν το κείμενο αυτό.

Μία από αυτές τις σκηνές, είναι η ομοφοβική επίθεση που δέχεται ο προπονητής curling (Γιώργος Καπουτζίδης).  Όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα Like.com.cy, πηγή από το Mega Κύπρου δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα αυστηρή η νομοθεσία στην Κύπρο για τα ανήλικα παιδιά και την οικογενειακή ζώνη και θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης. Το Mega είναι κατά του ρατσισμού και του bullying και όπως μπορείτε να δείτε μέσα από τις εκπομπές μας, προωθούμε την ισότητα των ανθρώπων. Αν υπάρξει προβολή εκτός οικογενειακής ζώνης, εννοείται ότι η σκηνή θα παίξει κανονικά».

– Δηλαδή το Mega Κύπρου προωθεί την ισότητα των ανθρώπων μέσα από τις εκπομπές και μέσα από τις σειρές όχι;

– Δηλαδή το Mega Κύπρου θεώρησε καλό να προβάλει μία σειρά η οποία τόσο από τον τίτλο, όσο και από το περιεχόμενο, θέλει να περάσει μηνύματα κατά του κοινωνικού ρατσισμού, και επέλεξε να την προβάλει πριν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και να κόψει ότι θεωρεί περιττό;

– Αφού πρόκειται περί νομοθεσίας και όχι περί προπαγάνδας, γιατί το κανάλι δεν ενημέρωσε τους δημιουργούς έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση;

Είναι λυπηρό σε μία ευρωπαϊκή χώρα, το 2015, να προπαγανδίζεται, ή έστω να κόβεται λόγω νομοθεσίας μία ομοφυλοφιλική σκηνή, μία ομοφοβική επίθεση, μία ρατσιστική επίθεση ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με κοινωνική κατάσταση, επειδή το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα ανήλικα παιδιά και την οικογενειακή ζώνη είναι «αυστηρό».

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο; Μήπως το κανάλι να αλλάξει ώρα στη σειρά έτσι ώστε να προβάλλεται ακριβώς όπως είναι; Μήπως το κυπριακό κοινό μπορεί να έχει τη δική του γνώμη μέσα από αυτά που βλέπει και να κρίνει ανεπηρέαστο; Εκτός αν θέλουμε να κρατήσουμε κρυφό το γεγονός ότι και στην Κύπρο υπάρχουν ομοφυλόφιλοι, και στην Κύπρο υπάρχει ρατσισμός, κ.τ.λ! Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, να πιστεύει όπου θέλει και να ζει τη ζωή του όπως εκείνος επιλέγει. Το κάθε κανάλι επίσης έχει δικαίωμα να προβάλει ή όχι μία σειρά. Δεν έχει όμως δικαίωμα να την αλλάζει αναλόγως με το πώς βολεύεται, ούτε να κόβει ό,τι θεωρεί πως δεν μπορεί να προβάλει στο κοινό του.

Eίναι τουλάχιστον προσβλητικό για τους δημιουργούς και για το ίδιο το κοινό.

Δείτε επίσης:

Λογοκρισία: Το κόψιμο σε σκηνή της Εθνικής Ελλάδος και η αντίδραση του Γιώργου Καπουτζίδη

Εθνική Ελλάδος: 7 πράγματα που δεν ξέρατε για την «Στάλω Θεοφυλάκτου»

Γιώργος Καπουτζίδης: «Μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα να ερμηνεύσω έναν gay ρόλο»

Κατέβασε τώρα το People για το iPad δωρεάν από το App Store