H Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, ιδρύτρια της φιλοζωικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας Save A Greek Stray μιλά για την πολύ σημαντική διαδικασία της υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου, ανακοινώνοντας πως μέχρι σήμερα μέσω του SGS έχουν πραγματοποιηθεί 280 υιοθεσίες.

Πιστεύεις ότι η δράση του SGS έχει βοηθήσει τις εθελοντικές ομάδες που υπάρχουν για τα αδέσποτα ζώα;

Πιστεύω πως η δράση του Save Α Greek Stray έχει βοηθήσει αρκετά τη φιλοζωική κοινότητα της Ελλάδας. Ο πιο σημαντικός τρόπος με τον οποίο έχει επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της προβολής του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Οφείλω να τονίσω ότι πολύ πριν το Save Α Greek Stray υπήρχαν ομάδες φιλόζωων που έκαναν τεράστιο έργο με τα αδέσποτα και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν στερηθεί ακόμα και το ίδιο τους το γεύμα για να ταΐσουν τα ζώα που είναι υπό την προστασία τους. Δυστυχώς, όμως, ζούμε στην εποχή του κουτσομπολιού και δεν ενδιαφέρεται κανείς να προβάλλει το έργο τους, πόσο μάλλον να τους επιβραβεύσει για αυτό. Το Save Α Greek Stray πιστεύω ότι συνέβαλε στο να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου, όχι λόγω του έργου του, που λίγοι το γνωρίζουν, αλλά λόγω του ονόματος που είναι από πίσω. Σαν συνέπεια, όμως, το θέμα της ευαισθησίας προς τα ζώα πλέον συζητιέται περισσότερο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς αλλά και για όλους τους Έλληνες φιλόζωους. Πέρα από αυτό, εμείς, στο Save Α Greek Stray, βοηθάμε άλλες φιλοζωικές οργανώσεις και με φάρμακα, στειρώσεις, φιλοξενία, αλλά και με κάποια χειρουργεία, τα οποία δεν μπορεί να καλύψει στις ημέρες μας ο μέσος Έλληνας.

Κάποιος που είναι ευαισθητοποιημένος στο θέμα των αδέσποτων ζώων ή θέλει να βοηθήσει πώς θα μπορούσε να το κάνει;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει, ξεκινώντας από την υιοθεσία, που είναι ο πιο άμεσος. Πέρα από αυτό, μπορεί να προσφέρει φιλοξενία σε ένα από τα σκυλιά μας μέχρι να βρει ένα μόνιμο σπίτι. Επίσης, όλα τα καταφύγια έχουν ανάγκη από εθελοντές, τρόφιμα και φάρμακα. Η μεγαλύτερη όμως βοήθεια θα ήταν ο καθένας να στειρώνει το κατοικίδιό του, είτε αυτό είναι καθαρόαιμο είτε ημίαιμο.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται όταν έρχεται ένα ζώο στο καταφύγιο;

Όταν έρχεται ένα ζώο στο καταφύγιο, μεταφέρεται στο κτηνιατρείο μας, όπου γίνεται μια πρώτη εκτίμηση της υγείας του, και εάν κριθεί αναγκαίο του παρέχεται κτηνιατρική φροντίδα. Στη συνέχεια αξιολογούμε τη συμπεριφορά του, για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα του είδους της οικογένειας στην οποία θα ταίριαζε καλύτερα. Έπειτα, το ζώο στειρώνεται, τσιπάρεται και ξεκινάει η προσπάθεια να βρεθούν οι άνθρωποι που θα μπορέσουν να του προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Ποια είναι τα βήματα προς την υιοθεσία ενός ζώου από το καταφύγιο και πόσα από τα ζώα που έχουν φιλοξενηθεί στο SGS έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα;

Τα βήματα της υιοθεσίας, εάν και εφόσον ένα ζώο είναι πλέον υγιές, είναι τέσσερα. Ζητάμε από τους ενδιαφερόμενους να συμπληρώσουν μία φόρμα υιοθεσίας, η οποία αποτελείται από ερωτήσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε τι είδους ζώο θα τους ταίριαζε καλύτερα, όπως και αν πληρούν τις βασικές προδιαγραφές για να κριθούν κατάλληλοι να υιοθετήσουν ένα οποιοδήποτε ζώο μας. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι αυτοί καλούνται στο καταφύγιο, για να γνωρίσουν το ζώο που τους ενδιαφέρει, αλλά και για να αποκτήσουμε κι εμείς μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για αυτούς. Εάν όλα έχουν πάει καλά μέχρι εκείνο το σημείο, ακολουθεί ένας έλεγχος του σπιτιού της οικογένειας και έπειτα μπορούν να περάσουν να παραλάβουν το νέο τους φίλο. Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη περίπου 280 υιοθεσίες.

Ανάμεσα στις δυνατότητες που έχει κάποιος φιλόζωος είναι να γίνει μέσω του SGS εικονικός κηδεμόνας ζώων, που λόγω ηλικίας ή υγείας πρέπει να παραμείνουν στο καταφύγιο. Έχει ανταπόκριση η συγκεκριμένη επιλογή;

Η επιλογή μιας εικονικής υιοθεσίας απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι για κάποιο λόγο δεν μπορούν να προσθέσουν ένα νέο τετράποδο στην οικογένειά τους αλλά θέλουν να βοηθήσουν με την συντήρησή ενός ζώου εντός του καταφυγίου. Αυτή η επιλογή αφορά τα ζώα που, λόγω φοβίας προς τους ανθρώπους από περασμένες εμπειρίες, είναι δύσκολο να προωθηθούν για υιοθεσία. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν έχει ακόμη την απήχηση που θα θέλαμε, γιατί ο κόσμος δεν είναι ακόμη πλήρως ενημερωμένος για αυτή. Ελπίζω αυτό να αλλάξει στο κοντινό μέλλον.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Υπέρμαχος των ζώων: Η Εριέττα Κούρκουλου δίνει το δικό της αγώνα και σας καλεί να την ακολουθήσετε

Εριέττα Κούρκουλου: Τα συγκινητικά λόγια για το θάνατο της Dolly

Εριέττα Κούρκουλου: «Στόχος μου να τα έχω καλά με τη συνείδησή μου»

Κατέβασε τώρα το People για το iPad δωρεάν από το App Store