Από τη Γωγώ Θωμά,

Η Νίκη Βακάλη στην ταινία Ένας Άλλος Κόσμος υποδύθηκε τη Δάφνη, μια κοπέλα που έκανε σχέση με έναν πρόσφυγα – ένας έρωτας που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτός από τον πατέρα της. Στη ζωή της έχει κάνει σχέσεις για τις οποίες δεν ένιωθε άνετα να μιλήσει στους δικούς της; «Ναι, κι ας μην υπήρχε λόγος. Ένας γονιός μπορεί να γίνει ρατσιστής με τον άνθρωπό σου, κι ας μην είναι από άλλη χώρα. Μπορεί να μην του αρέσει επειδή έχει σκουλαρίκια, τατουάζ, επειδή καπνίζει. Ακόμα και η αύρα του να μην τους αρέσει, θα πουν ότι είναι ακατάλληλος για σένα. Μεγαλώνοντας, δεν συζητάμε πολύ τα προσωπικά μου με τους γονείς μου, από επιλογή, όχι επειδή κρύβομαι. Η προσωπική μου ζωή είναι κάτι δικό μου. Αν γίνει κάτι άσχημο ή κάτι που θα τους χρειαστώ, θα τους μιλήσω, όπως και αν υπάρξει κάποιος που θέλω να τους γνωρίσω. Προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο».

niki-vakali-people-193-6

«Είχα την τύχη να με πάρουν με την πρώτη στο Εθνικό»

Η Νίκη μένει μόνη της από τότε που τελείωσε το σχολείο. «Το ήθελα πολύ. Στα 18 πήγα στα Γιάννενα, όταν πέρασα στην πολυτεχνική σχολή Μηχανικός Επιστήμης και Τεχνολογία των Υλικών. Είχα φτιάξει τη ζωή μου τέλεια εκεί, αλλά δεν πήγαινα στο πανεπιστήμιο, δεν με τραβούσε. Είχα τους φίλους μου, το σπίτι μου, δούλευα σαν σερβιτόρα και ζούσα το παραμύθι μου». Ενάμιση χρόνο μετά, όμως, αναρωτήθηκε τι ακριβώς κάνει. «Σκεφτόμουν τη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου είχε σπουδάσει και η μητέρα μου. Αλλά δεν μπορούσα να πω στους γονείς μου ότι θα αφήσω το πανεπιστήμιο για να κάνω σχέδιο, θα με αποκλήρωναν! Αμέσως μετά σκέφτηκα το θέατρο. Έδωσα εξετάσεις στο Εθνικό και είχα την τύχη να με πάρουν με την πρώτη».

Μετά την ταινία Ένας Άλλος Κόσμος, ήρθε η συμμετοχή στην τηλεοπτική σειρά του Alpha Αστέρας Ραχούλας. «Νιώθω τυχερή πρώτα για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι και μετά για το πόσο καλή είναι η δουλειά. Επίσης, είμαι πολύ τυχερή που γνώρισα τον Νίκο Κρητικό, ένα νέο σκηνοθέτη. Είμαστε είκοσι εφτά άνθρωποι και δεν υπάρχει κακή αύρα, ούτε λόγια, ούτε τίποτα. Αυτό είναι τύχη». Η «Λένα», ο χαρακτήρας που υποδύεται είναι μία αριστούχος φοιτήτρια αλλά και ατίθασος χαρακτήρας. «Τις επιλογές για τη ζωή της θέλει να τις κάνει μόνη της. Έτσι είμαι κι εγώ. Δεν μπορώ πάντα μόνη μου, αλλά το θέλω πολύ».

niki-vakali-people-193-5

Η Νίκη υπήρξε ατίθαση και επαναστατική ως έφηβη. Μου εκμυστηρεύεται ότι οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 3 ετών, γεγονός που ευθύνεται για τις «επαναστάσεις» της. «Μεγάλωσα με τη μητέρα μου, τον πατέρα μου τον γνώρισα λίγο πιο μετά. Ξαναπαντρεύτηκε και έχει αποκτήσει κι ένα γιο. Ήθελα, λοιπόν, να κάνω κάτι για να φτάσει στα αυτιά του μπαμπά μου. Νομίζω ότι οι μεγαλύτερες επαναστάσεις γίνονται για να τραβήξεις την προσοχή. Πήγαινα σε ψυχολόγο και στην τελευταία συνεδρία, όταν έκλεισα ένα χρόνο, πήγα με τον πατέρα μου. Και οι δύο θέλαμε να χτίσουμε αυτή τη σχέση. Ξαναγνωριστήκαμε. Σε αυτό βοήθησε πολύ και ο αδελφός μου. Γιατί τον αγαπάμε και οι δύο. Η μητέρα μου προχώρησε τη ζωή της, αφού πέρασα στη σχολή και έφυγα από το σπίτι».

Η ταινία Ένας Άλλος Κόσμος έκανε το όνομά της να ακουστεί παντού, αλλά το επόμενο καλοκαίρι βρέθηκε στη Σίφνο, όπου δούλεψε στο σέρβις. «Μου ανοίχτηκε ένας κόσμος που δεν φανταζόμουν ότι υπάρχει. Είναι όμως δύσκολες οι εποχές και είναι ένα επάγγελμα που δεν σου δίνει τη δυνατότητα να ζήσεις όπως θες, ούτε να ξέρεις αν θα έχεις αύριο δουλειά. Στη Σίφνο δεν πήγα επειδή είχα ανάγκη να δουλέψω, αλλά επειδή είχα την ανάγκη να κάνω κάτι. Όταν δεν δουλεύω, δεν είμαι καλά. Το νησί μού έδωσε οξυγόνο. Στα 25, όπου και να “πετάξεις”, μια χαρά θα τα βγάλεις πέρα. Σε δέκα χρόνια από τώρα δεν ξέρω».

Σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε πει πως αυτό που ψάχνει είναι η μεγάλη αγάπη και όχι ο μεγάλος έρωτας. Δεν πιστεύει στον έρωτα; «Πιστεύω, αλλά αισθάνομαι ότι ο έρωτας κρατάει ένα διάστημα και μετά από λίγο, αν του δοθεί η ευκαιρία, μεταπλάθεται, σε αγάπη. Έκανα πρόσφατα την πρώτη μου μεγάλη σχέση, που κράτησε τρία χρόνια. Μοιράστηκα με έναν άνθρωπο πολύ χρόνο και έκανα στην άκρη αυτό το “μόνη μου” που επιδίωκα μέχρι τότε. Ήταν μεγάλο σχολείο για μένα. Αυτό το δυνατό που είχαμε ζήσει τους δύο πρώτους μήνες είναι πολύ στιγμιαίο και δεν κρατάει. Υπάρχει τρόπος, φυσικά, απλά την πρώτη φορά βουτάς με τέτοια ένταση που δεν σε νοιάζει αν υπάρχει αύριο. Τελείωσε με πολλή αγάπη».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.