Λίγες μέρες μετά τα 41α της γενέθλια και σχεδόν ένα χρόνο πριν από την κυκλοφορία της νέας διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής όπου έχει έναν ξεχωριστό για εκείνη ρόλο, η Δωροθέα Μερκούρη φωτογραφίζεται για το People και ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής και της καριέρας της. Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη.

Ζηλεύεις;

Δεν ζηλεύω πολύ, αν έχω εμπιστοσύνη στον άλλο. Αλλά και η λίγη ζήλεια είναι και μέρος της αγάπης. Αν δεν ζηλεύεις λίγο, δεν είσαι ερωτευμένος.

Τι πρέπει να διαθέτει ένας άνδρας για να σε βάλει σε μια διαδικασία να σκεφτείς και πάλι τον γάμο;

Να του αρέσει η οικογένεια, τα φαγητά μου -γιατί μου αρέσει να μαγειρεύω- και να αναγνωρίζει τις σκληρές απαιτήσεις της δουλειάς μου. Ότι μπορεί να ταξιδέψω για τη δουλειά μου, να λείψω ακόμη και ένα μήνα. Θα πρέπει να αποδεχθεί αυτό το μειονέκτημα, που πολλοί άνδρες δεν το κάνουν. Και βέβαια το γεγονός πως δεν θα υπάρχει καθημερινότητα. Η καθημερινότητά μας διαρκεί περίπου 10 ημέρες. Μόνο στις διακοπές έχουμε καθημερινότητα. Βέβαια, για να κρατήσει μια σχέση θέλει πρόγραμμα. Να ξέρεις πότε θα πάτε για φαγητό μόνοι σας, πότε σινεμά… Δυσκολεύομαι με το αυστηρό πρόγραμμα, αλλά είναι σημαντικό. Στην Ελλάδα θα το λέγαμε αυτό «μοντέρνο», αλλά δεν πρέπει. Πολλές φορές ξεχνάμε πως υπάρχει ένας σύζυγος, μια γυναίκα, που έχουν και εκείνοι τις ανάγκες τους.

Σου έχει συμβεί;

Βέβαια. Μου έχει συμβεί στο γάμο μου. Πολλές φορές έβαζα τον άλλο σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Και το έκανε και ο πρώην μου σύζυγος.

Θα ήθελες να παντρευτείς ξανά;

Ναι, πολύ. Όχι για το τελετουργικό, το νυφικό, αυτό το έχω κάνει. Μπορεί να είμαι με έναν άνθρωπο και να μην τον παντρευτώ ποτέ. Αλλά θα ήθελα ένα σύντροφο ζωής. Δεν ξέρω όμως αν θα τα καταφέρω.

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος ρόλος; Γυναίκα, μαμά, επαγγελματίας;

Γυναίκα και μητέρα είναι οι πιο δύσκολοι ρόλοι, ο πιο δύσκολος συνδυασμός..

Πότε σε έφερε τελευταία φορά σε δύσκολη θέση η κόρη σου;

Η μεγάλη μου κόρη μου τώρα είναι 15,5. Αυτή η ηλικία είναι δύσκολη. Όμως, και οι δύο κόρες μου προσπαθούν να μην με δυσκολεύουν. Και μπράβο τους που ανέχονται τους γονείς που έχουν. Είναι καλύτερες από εμένα και από τον μπαμπά τους. Εάν τα παιδιά δεν είναι το εξελιγμένο μας «μοντέλο», κάτι έχει πάει λάθος. Εκείνες για παράδειγμα, είναι καλές μαθήτριες, σε αντίθεση με εμένα. Δεν είμαι από τις μητέρες που κάθονται να διαβάσουν το παιδί τους. Αν χρειάζονται βοήθεια με φωνάζουν. Τις περισσότερες φορές, όμως, δεν έχω ιδέα. Αν μου δείξει τα μαθηματικά, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Στα καλλιτεχνικά μπορώ να βοηθήσω –η κόρη μου πηγαίνει σε ένα σχολείο που κάνει Θέατρο, Τέχνες. Είναι τυχερές γιατί πηγαίνουν σε ένα σχολείο  που έχουν βοήθεια και μπορούν να κάνουν τα μαθήματα μόνες τους. Αισθάνομαι τυχερή που μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Βλέπω πολλά παιδιά να πηγαίνουν μετά το σχολείο φροντιστήριο. Είναι τρελό. Είναι όλη μέρα σχολείο και μετά φροντιστήριο.

Νιώθεις να σε ανταγωνίζεται η κόρη σου;

Η μητέρα είναι η πρώτη γυναίκα με την οποία έχεις μια σχέση. Με αυτήν μαθαίνεις να αποκτάς σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Πρέπει να τα αφήνουμε τα παιδιά να έχουν αυτόν τον ανταγωνισμό, να τα αφήνουμε να τον υποφέρουν γιατί έτσι θα το ξεπεράσουν, κιόλας. Θα ήθελα να κάνουν περισσότερα και καλύτερα πράγματα από εμένα. Τις λέω «είσαι καλύτερη από εμένα, πιο όμορφη, πιο έξυπνη». Πολλές φορές, βέβαια, άλλα λέει η μαμά και άλλα ο μπαμπάς. Και τα παιδιά παίρνουν αντίθετες πληροφορίες. Αλλά επιμένω: «Να κάνετε τα πράγματα καλύτερα από εμάς». Δεν είμαστε κακοί γονείς, αλλά και ούτε οι καλύτεροι του κόσμου. «Καλύτεροι γονείς του κόσμου», δεν υπάρχει πουθενά.

Πήρες αποφάσεις που σου στέρησαν επαγγελματικές ευκαιρίες;

Πολλές. Τα παιδιά για παράδειγμα, δεν μπορείς να πεις πως είναι εμπόδιο. Αλλά μια οικογενειακή ζωή με πολλές εντάσεις, είναι. Για αυτό και χώρισα,  επειδή το οικογενειακό περιβάλλον δεν ήταν και τόσο υγιές. Και ευτυχώς χωρίσαμε, γιατί πολλά ζευγάρια μένουν έτσι, για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το είχα παλέψει όσο μπορούσα. Και όταν το οικογενειακό περιβάλλον είναι έντονο, δεν μπορείς εσύ να σκέφτεσαι τη δουλειά.

Σε δυσκολεύουν ακόμη οι άνδρες;

Είναι ό, τι τους έρθει. Οι γυναίκες κάνουμε σκέψεις του στιλ, «μα δεν το σκέφθηκε αυτό;». Καμία σχέση. Οι άνδρες είναι απλοί. Αυτό είναι το ωραίο των ανδρών. Ευτυχώς. Φαντάσου να ήταν τόσο πολύπλοκοι, όσο οι γυναίκες. Για αυτό μου αρέσει να κάνω παρέα και με άνδρες. Θα σου πουν κάτι και «αυτό είναι, τέλος». Οι gay άνδρες είναι διαφορετικοί, είναι πιο πολύπλοκοι. Το ξέρω γιατί έχω καλούς φίλους gay. Όταν καταλάβουμε οι γυναίκες την απλότητα των ανδρών, θα υποφέρουμε και λιγότερο.

Από την άλλη, αυτό σε κάνει να τσουβαλιάζεις κάποιους άνδρες, νομίζοντας πως τους ξέρεις;

Αυτή είναι η πρόκληση. Ένας πολύ έξυπνος άνδρας μπορεί να σε κατευθύνει κάπου. Αυτό που ένας άνδρας μπορεί να κρύβει κάτι και στο τέλος να με κατακτήσει. Εμένα μου αρέσουν οι πιο απλοί. Μου αρέσει το παιχνίδι, αλλά ακόμη και ένας έξυπνος άνδρας, δεν θα μπορέσει να προφτάσει το μυαλό μιας γυναίκας. Δεν φτάνει κανένας άνδρας εκεί.

Εκτός και αν παίξει «εκτός πλαισίου»;

Ναι. Και αυτό είναι το ωραίο. Αυτό σε κρατάει σε έναν άνδρα.

Έχεις μετανιώσει για κάποιο χωρισμό σου; Μήπως το είδες πιο ψύχραιμα μετά;

Δεν θα μπορούσα να μείνω με κανέναν από αυτούς με τους οποίους ήμουν. Δεν μπορούσα και δεν μπορούσαν.

dorothea merkouri people 101 (6)

Πώς χωρίζεις;

Γίνεται χαμός. Και έτσι πρέπει να χωρίζουμε. Δεν τελειώνουν ωραία. Είναι καλό γιατί κόβεις οριστικά. Είναι τελειωτικό. Και όταν μια κοπέλα που είναι πιτσιρίκι, κάνει δεύτερες σκέψεις και επιστρέφει σε μια σχέση, είναι και αυτό μέρος της μάθησης.

Στον επαγγελματικό κόσμο που κινείσαι συναντάς πολύ όμορφες γυναίκες. Τι χρειάζεται να διαθέτει μια κοπέλα για να ξεχωρίσει;

Ταμπεραμέντο. Εξυπνάδα. Όλες οι επιτυχημένες γυναίκες είναι έξυπνες. Και τύχη, βέβαια. Πιστεύω πως έχουν άστρο.

Κατεβαίνεις σε συγκεντρώσεις και μέσω των social media τοποθετείσαι πολιτικά… Θα έμπαινες στην πολιτική;

Είμαι καλλιτέχνης. Είναι άλλη η φύση μου. Δεν διαθέτω πολιτική φύση. Αυτό που κάνω είναι να προσφέρω κοινωνικά, μέσω πράξεων που δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς άλλος. Και θα μου άρεσε να συνεισφέρω πολύ παραπάνω, όταν μεγαλώσουν οι κόρες μου και κάνουν τη ζωή τους. Να είμαι κοντά σε πρόσφυγες, για παράδειγμα. Έχω ταξιδέψει σε τριτοκοσμικές χώρες, ξέρω τι συμβαίνει. Αυτή την κοινωνική συνείδηση  προσπαθώ να τη μεταφέρω και στα παιδιά μου. Θέλω να ξέρουν τι γίνεται και πόσο τυχερά είναι. Τους το λέω καθημερινά. Δεν έγινε και κάτι, αν δεν έχουν τα παπούτσια ή το φόρεμα που θέλουν. Τα έχω κόψει αυτά , δεν σπαταλάω χρήματα. Έχω μάθει από αυτό που συνέβη στην Ελλάδα. Από μικρή να βοηθάω. Όταν ήμουν μικρή έκλεβα τα κουλουράκια που έφτιαχνε η γιαγιά μου να τα πηγαίνω στους Ρωμά που ζούσαν κοντά στο σπίτι μας.

Ποια ήταν η γνωριμία εκείνη που έκανες και σου άλλαξε επίπεδο επαγγελματικά;

Έχω γνωρίσει πολύ κόσμο. Έχω πάρει από αυτούς πάρα πολλά. Με άλλους έγινα φίλη, άλλους τους συνάντησα τυχαία. Και είμαι της λογικής, «όσο πιο πολύ ψάχνεις, βρίσκεις». Και διψάω να μάθω, να γνωρίσω, να δω.

Ποιος είναι ο άνθρωπος που θαύμαζες και όταν τον συνάντησες ένιωσες υπέροχα;

Δεν έχω συναντήσει κάποιον από τους συγγραφείς που θαυμάζω. Μου αρέσει ο Σαβιάνο, ο Καλβίνο, ο Καζαντζάκης, ο Γουάιλντ, αλλά και θεατρικοί συγγραφείς, όπως ο Τένεσι Ουίλιαμς. Μου είχε κάνει εντύπωση, ο William Klein, ένας τεράστιος φωτογράφος. Όπως ήμουν γοητευμένη όταν γνώρισα την Ειρήνη Παππά. Υπάρχουν διάσημοι που είναι τόσο απλοί στην επικοινωνία, που απομυθοποιούνται από μόνοι τους. Όχι με την αρνητική έννοια. Είναι απλοί και καταλαβαίνω γιατί έχουν φτάσει τόσο ψηλά και παραμένουν εκεί. Έχουν άστρο, εξυπνάδα, γνώσεις και ευγένεια. Θα ήθελα να είχα γνωρίσει τη Μελίνα Μερκούρη, να της είχα σφίξει το χέρι, είμαι σίγουρη πως θα έκανε δυνατή χειραψία και μέσω αυτού, καταλαβαίνω πολλά για τον άλλον. Όπως επίσης και τον Φελίνι – τι κρίμα που δεν τον γνώρισα. Αλλά και τον Γούντι Άλεν.

Ποια είναι η διαδικασία σου με το που πάρεις ένα ρόλο στα χέρια σου;

Παθιάζομαι. Διαβάζω συνεχώς και ονειρεύομαι.

Πες μου και για τον τελευταίο ρόλο σου, στην ταινία Christ the Lord: Out of Egypt…

Υποδύομαι μια μητέρα που χάνει το παιδί της, πεθαίνει σχεδόν μπροστά στα μάτια της. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί. Είναι ρόλος πολύ δυνατός. Όταν το έπαιξα, μου ανοίχτηκε ένας νέος κόσμος υποκριτικά. Είχαν πιστέψει σε εμένα, με ήθελαν για αυτό το ρόλο.

Πώς αποβάλλεις το ρόλο από μέσα σου;

Δεν είναι εύκολο. Θέλει καιρό. Αναλόγως πόσο καιρό το δουλεύεις. Κάθομαι σπίτι, κάνω γυμναστική, πάω στη θάλασσα.

Πότε θα δούμε την ταινία;

Το Πάσχα του 2016.

Την περιμένεις πώς και πως;

Όχι. Περιμένω τον επόμενο ρόλο.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Δωροθέα Μερκούρη: Κινείται νομικά εναντίον γνωστού περιοδικού

Δωροθέα Μερκούρη: Το συγκινητικό μήνυμα για τον θάνατο του πατέρα της

Δωροθέα Μερκούρη: «Γελάω όταν με βλέπω πρωτοσέλιδο με το σύντροφό μου»

Κατέβασε τώρα το People για το iPad δωρεάν από το App Store