Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου απονεμήθηκαν τα αμερικανικά βραβεία θεάτρου Tony και η βραδιά σημαδεύτηκε από μία ιστορική στιγμή – για τον θεσμό. Η Ali Stroker έγινε η πρώτη ηθοποιός σε αναπηρικό αμαξίδιο που κερδίζει βραβείο Tony (για τον ρόλο της στο μιούζικαλ Oklahoma!).

Η 31ετών Ali είναι η πρώτη ηθοποιός που συμμετέχει σε παράσταση του Broadway ούσα καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Σ’ αυτή την κατάσταση βρέθηκε σε ηλικία 2 ετών, όταν μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα, τραμαυτίστηκε σοβαρά στη σπονδυλική της στήλη και έμεινε παράλληλη από το στήθος και κάτω. Όμως, δεν εγκατέλειψε τα όνειρά της, ήξερε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός από τα 7 της χρόνια, και το 2009 αποφοίτησε από το τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η Stroker πήρε το βραβείο για την ερμηνεία της ως Annie Ado στο μιούζικαλ του Broadway, Oklahoma!, μια παράσταση με πολύ καλές κριτικές. Η ίδια ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο ήταν συναισθηματικά φορτισμένη και ο λόγος της ήταν ένα μήνυμα και πηγή έμπνευσης για παιδιά με αναπηρίες.

«Αυτό το βραβείο είναι για κάθε παιδί που παρακολουθεί απόψε και έχει αναπηρία, που έχει περιορισμούς ή μια πρόκληση. Που περίμενε να δει τους εαυτούς τους να εκπροσωπούνται σ’ αυτή την αρένα», είπε, «Είστε εσείς».

Η Ali σχολίασε στον λόγο της και την απουσία role models με αναπηρίες καθώς εκείνη μεγάλωνε. «Ξέρω ακριβώς τι σημαίνει να αναζητάς τριγύρω σου ανθρώπους που να σου μοιάζουν. Χαίρομαι που μπορώ να είμαι εκεί για παιδιά με αναπηρίες, επειδή εγώ δεν είχα για να κοιτάξω κάποιον όταν ήμουν 11χρονών και κυνηγούσα το όνειρό μου», είπε.

Instagram@alistroker