Πριν από δέκα χρόνια ο Αλέξης Παππάς τελείωνε τη σχολή για να γίνει ηλεκτρολόγος. Στην πορεία έκανε μια σημαντική καριέρα ως μοντέλο. «Μέσα σε αυτή τη δεκαετία εξελίχθηκα και έμαθα πολλά», λέει στο People.

«Αισθάνθηκα τον εαυτό μου όλα αυτά τα χρόνια να μου «μιλάει» και να έρχομαι πιο κοντά σε εμένα. Πηγαίνοντας στο εξωτερικό κατάλαβα το πόσο Έλληνας είμαι. Κατάλαβα πόσο μου έλειπε η πατρίδα μου και αντιλήφθηκα πράγματα που μπορεί μένοντας στην Ελλάδα να τα σνομπάρεις, όπως η οικογένεια, οι φίλοι και ο ήλιος της χώρας μας. Επομένως, άρχισα να εκτιμώ και να συνειδητοποιώ το ποιος είμαι και από πού προέρχομαι».

Διέγραψες μια αξιόλογη στο χώρο του μόντελινγκ στο εξωτερικό. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιστρέψεις πίσω στην Ελλάδα;

Κουράστηκα να λείπω συνέχεια. Παράλληλα, ο αδελφός μου πήγε μόνιμα στην Αγγλία και επειδή στην οικογένειά μου δεν υπάρχει άλλο παιδί, «σπάσαμε» και οι γονείς μου έμειναν μόνοι. Ήθελα να είμαι πιο κοντά στους δικούς μου. Ήρθα στην Ελλάδα, άνοιξα τους ορίζοντές μου στα επαγγελματικά, αντιλήφθηκα πως κάποιες ευκαιρίες υπάρχουν, ακόμα και πέραν της υποκριτικής και της παρουσίασης. Ουσιαστικά, γύρισα πίσω γιατί οι συγκυρίες το έφεραν έτσι, όχι για να συνεχίσω το μόντελινγκ στην Ελλάδα. Καμιά φορά μού λένε να κάνω φωτογράφιση ή να περπατήσω σε πασαρέλα με πολύ λίγα χρήματα –που δεν τα σνομπάρω– και αρνούμαι. Είναι σαν να είσαι μηχανικός αυτοκινήτων και εκεί που δούλευες με ένα γερμανικό εργαλείο, ξαφνικά να δουλεύεις με ένα κινέζικο!

Έχεις βγάλει καλά χρήματα από το μόντελινγκ;

Πληρώθηκα καλά σε εποχές καλύτερες συγκριτικά με σήμερα. Αλλά όταν ήταν καλύτερες οι εποχές και πληρωνόμασταν πιο καλά, ξοδεύαμε και περισσότερα! Όταν εγώ, για παράδειγμα, μπορεί να έπαιρνα για μια δουλειά πεντακόσια ευρώ την ημέρα και δούλευα πέντε φορές το μήνα, έδινα πολλά για ενοίκιο και μερικές φορές δεν έφταναν τα έσοδα να καλύψουν τα έξοδα! Ακόμη μπορεί μετά από αυτή τη δουλειά να μη δούλευα για τους επόμενους οκτώ μήνες. Έχω βιώσει τέτοιες καταστάσεις. Είναι μια δουλειά που ή στα δίνει ή δεν σου δίνει τίποτα. Δεν έχει να κάνει με το πόσους γνωστούς έχεις, έχει να κάνει με το ποιος έχει γεννηθεί μετά από εσένα και αν τον έχουν ανακαλύψει! Γιατί τότε περνάς στους χρησιμοποιημένους! (γέλια)

alexis papas people 195 (2)

Έχεις αποταμιεύσει από τις καλές εποχές της δουλειάς σου;

Δεν έχω αποταμιεύσει τίποτα! Δεν μοίραζα άσκοπα τα χρήματά μου, αλλά αν, για παράδειγμα, ερχόταν ένα μέλος της οικογένειάς μου και μου έλεγε ότι έχει οικονομικό θέμα, τον βοηθούσα. Πιο πολύ ευχαριστιόμουν να βλέπω τη χαρά στη μητέρα μου, στον αδελφό μου, στη θεία μου ή σε εμένα κάνοντας ένα ταξίδι, παρά να αποταμιεύσω. Έβλεπα τη δουλειά μου όχι ως κίνητρο για να βγάλω ωραίες φωτογραφίες και να δουλέψω με μεγάλους σχεδιαστές, αλλά ως ευκαιρία να ταξιδεύω σε μέρη όπου διαφορετικά δεν θα μπορούσα να πάω.

Αυτό το διάστημα εμφανίζεσαι στα Δίδυμα Φεγγάρια. Πώς προέκυψε αυτή η στροφή στην υποκριτική;

Έκανα επί οκτώ μήνες σεμινάρια υποκριτικής όσο έμενα στη Νέα Υόρκη. Τη δουλειά στη σειρά του ANT1 την πήρα μετά από ένα δοκιμαστικό που έγινε. Φτάνει στο τέλος της και πραγματικά έχω αποκομίσει πολλά και πολύ θετικά. Χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία.

Μίλησες για την καταγωγή σου από τη Βόρεια Ήπειρο και ακολούθησαν δημοσιεύματα με τίτλους «Ο Αλέξης Παππάς είναι Αλβανός». Σε ενόχλησε;

Εμένα με ενόχλησε το ότι σε παλαιότερη συνέντευξη που έκανα, ενώ τόνιζα ότι είμαι από τη Βόρεια Ήπειρο, δόθηκε έμφαση στην αλβανική καταγωγή. Εγώ το είπα με περηφάνια. Ανήκω σε μια μειονότητα ελληνική, η οποία παλεύει καθημερινά να διατηρήσει τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας ζωντανά εκεί. Έχω έναν παππού που τον σκότωσαν όταν είπε ότι είναι χριστιανός και τον έσερναν με το κάρο σε δύο πόλεις. Έχω παλέψει να διατηρήσω τον ελληνισμό και τη θρησκεία μου. Γιατί όταν έρχομαι στην Ελλάδα, που είναι η πατρίδα μου, να αντιμετωπίζομαι ως κάτι άλλο; Είμαι από τη Βόρεια Ήπειρο, είμαι περήφανος και με θεωρώ τυχερό που περπάτησα σε ηλικία 4 ετών στα χιονισμένα βουνά σε μια ουρά ανθρώπων για να περάσουμε τα σύνορα. Ανάμεσά μας ήταν παιδιά που πέθαιναν και εγώ έζησα.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στο People που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή μαζί με το Πρώτο Θέμα.