Η τελευταία φορά που είχαμε συναντηθεί για συνέντευξη με την Τάμτα ήταν λίγο μετά το δημοψήφισμα, τον Ιούλιο του 2015. Μου έλεγε πως αυτή η αγωνία και η αβεβαιότητα για το αύριο δεν της ήταν καθόλου ευχάριστη, της θύμισε τα δύσκολα χρόνια που είχε ζήσει στη Γεωργία. Τρόμαξε γιατί, όταν ξεκίνησαν οι αλλαγές στη ζωή τους στη Γεωργία, δεν μπορούσαν να φανταστούν το σημείο εξαθλίωσης στο οποίο θα έφταναν. «Να έχεις ρεύμα δύο ώρες την ημέρα. Να κάθεσαι όλο το βράδυ στην ουρά για να πάρεις ψωμί με κουπόνι, αλλάζοντας ο ένας τον άλλον, γιατί αν δεν ήσουν σχετικά μπροστά την ώρα που θα έφτανε το φορτηγό με το ψωμί, όταν πλέον ερχόταν η σειρά σου μπορεί και να είχε τελειώσει. Πολλές φορές πήγαινα στους γείτονές μου για να βρω κάτι να φάω. Υπήρχαν μέρες που αντικαθιστούσαμε ένα κυρίως γεύμα με έναν κύβο για ζωμό, διαλυμένο σε ζεστό νερό, σαν σούπα» μου είχε πει τότε.

Όταν έχεις ζήσει τόσες δυσκολίες και τις έχεις ξεπεράσει, υπάρχει κάτι που μπορεί πια να σε φοβίζει πραγματικά; «Φόβους πάντα έχω, άνθρωπος είμαι. Κάποια πράγματα μπορεί να τα φοβάμαι ακόμη περισσότερο από άλλους, γιατί τα έχω ζήσει και ξέρω πώς είναι. Από την άλλη, όταν κάτι δύσκολο το έχεις ξεπεράσει, λες “και να ξανασυμβεί, πάλι θα το ξεπεράσω”. Δεν σου κρύβω όμως πως δεν θα ήθελα να ξαναζήσω κάποιες καταστάσεις».

Ποιος είναι ο χειρότερος εφιάλτης της; « Νομίζω πως οι χειρότεροι εφιάλτες μου έχουν να κάνουν με τη θάλασσα και το αίσθημα του πνιγμού – είναι αυτό που θα με κάνει να πεταχτώ στον ύπνο μου. Ίσως γιατί έχω μια τραυματική εμπειρία όταν ήμουν 8-9 χρόνων και είχαμε πάει οικογενειακώς για μπάνιο σε ένα ποτάμι κοντά στο σπίτι μας. Περπατούσα στην όχθη με την ξαδέλφη μου, όταν κάποια στιγμή έπεσε σε μια λακκούβα και το ρεύμα την τράβηξε με δύναμη μέσα στο ποτάμι. Προσπαθούσα να τη βγάλω έξω, αλλά ήταν αδύνατον, ήταν πολύ ισχυρό το ρεύμα. Παλεύαμε και οι δύο να κρατηθούμε. Ευτυχώς, μας είδε ένας ξάδελφός μου από ψηλά, στο σημείο που παρκάραμε, και κατάλαβε τι γινόταν. Τελικά μπήκαν τέσσερα άτομα μέσα για να μας βγάλουν».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, μαζί με το Πρώτο Θέμα.