Τα τελευταία χρόνια η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση προσφέρει μια ζεστή αγκαλιά για τα αδέσποτα, ενώ εδώ και 6 μήνες λειτουργούν οι ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις του πρότυπου καταφύγιου για αδέσποτα SGS στον Ωρωπό. Εκεί τη συναντήσαμε και μας μίλησε για το φιλοζωικό αυτό πρότζεκτ, που για εκείνη αποτελεί όνειρο ζωής.

Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία σου με το Save Α Greek Stray;

Από μικρό παιδί τα ζώα με μάγευαν. Αισθανόμουν πάντα ότι είχα μια ιδιαίτερη επικοινωνία μαζί τους, συγκεκριμένα με τα σκυλιά. Όταν έβλεπα σκυλιά εγκαταλελειμμένα στο δρόμο, δεν μου φαινόταν λογικό. Στο παιδικό μου μυαλό νόμιζα ότι όλοι αγαπάνε τα ζώα όπως εγώ. Όποτε, λοιπόν, συναντούσα κάποιο σκυλί που είχε ανάγκη, το φιλοξενούσα σπίτι μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να μην μπορώ να βοηθήσω άλλα. Αυτό με προβλημάτισε σε σημείο που έχανα τον ύπνο μου. Αφού το συζήτησα με τη μητέρα μου και της εξήγησα ότι αυτό ήταν το όνειρό μου, με στήριξε απόλυτα, όπως κάνει ακόμη και σήμερα. Τότε ιδρύθηκε το Save Α Greek Stray.

Το τελευταίο εξάμηνο χτίστηκαν και λειτουργούν οι νέες εγκαταστάσεις του SGS στον Ωρωπό. Πόσο εύκολη ήταν η υλοποίηση αυτού το project;

Ο στόχος του καινούριου καταφυγίου ήταν να χτιστεί ένα μέρος ευχάριστο, τόσο για τα σκυλιά όσο και για τους δίποδους επισκέπτες μας. Θέλαμε να μπορεί να φέρνει ένας γονέας τα παιδιά του και να μη φεύγουν στενοχωρημένα. Τα καταφύγια της Ελλάδας είναι συνήθως δυσάρεστα μέρη και αυτό θέλαμε να το αλλάξουμε. Η διαδικασία ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα, ειδικά όσον αφορά στα καταφύγια ζώων, είναι ατελείωτη και οι προδιαγραφές πολύ συγκεκριμένες. Μας πήρε πάνω από μια διετία, αλλά τελικά τα καταφέραμε. Ο Ωρωπός πιστεύω ότι ήταν σωστή επιλογή, μιας και ο αριθμός αδέσποτων ζώων στην περιοχή είναι τεράστιος, όπως και η ανάγκη για βοήθεια.

Ποιες είναι οι δράσεις του Save A Greek Stray;

Οι δράσεις του περιλαμβάνουν την περισυλλογή αδέσποτων ζώων, την αποκατάστασή τους σωματικά και ψυχικά και την εύρεση μιας κατάλληλης οικογένειας για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ένα μεγάλο μέρος του έργου μας περιλαμβάνει τη στείρωση, το τσιπάρισμα και τον εμβολιασμό των ζώων αυτών. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε ένα πρόγραμμα στείρωσης και επανένταξης σκυλιών του δήμου Ωρωπού, πάντα σε συνεργασία με τον ίδιο το δήμο.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Η Εριέττα Κούρκουλου ανοίγει το πρώτο κατάστημα με δικά της ρούχα

Υπέρμαχος των ζώων: Η Εριέττα Κούρκουλου δίνει το δικό της αγώνα και σας καλεί να την ακολουθήσετε

Εριέττα Κούρκουλου: Το κορίτσι με τα τατουάζ

Κατέβασε τώρα το People για το iPad δωρεάν από το App Store