Σε μια κοινωνία όπου το να αποκτάς ένα παιδί χωρίς να έχεις σύντροφο παραμένει ταμπού, η 43χρονη επιχειρηματίας στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας στις γυναίκες που επιθυμούν τη μητρότητα αλλά δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσουν μια «κλασική» οικογένεια, ομολογώντας πώς απέκτησε την κόρη της με εξωσωματική γονιμοποίηση απο σπερμα δοτη.

Aπό το παράθυρο του σπιτιού της στη Βουλιαγμένη φαίνεται η θάλασσα, χρυσαφένια κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, όμως η Τζίνα Ξανθάκη τον τελευταίο καιρό έχει μάτια μόνο για τη λίγων ημερών Δανάη. «Το θαύμα της ζωής» μου λέει ψιθυριστά, ενώ την κρατά στοργικά στην αγκαλιά της, για να μην ταράξει από τον ύπνο την πανέμορφη μικρούλα με τα κερασένια χείλη και τα καστανόξανθα μαλλάκια. Δίπλα στην Τζίνα, η μητέρα της, Δήμητρα-Δανάη, συνέχεια στο πλευρό της από τη μέρα που γεννήθηκε η μικρή.

Ήταν πρωί της 14ης Ιουλίου όταν ο γυναικολόγος της Τζίνας, Ελπιδοφόρος Δουράτσος, έβαλε τη μικρούλα στην αγκαλιά της μαμάς της που έκλαιγε από χαρά, ενώ η μαία της, Μαρία Αναστασίου, της έσφιγγε ακόμη το χέρι. Όλα είχαν πάει καλά. Η μικρή, πέρα από τη φυσική της ομοιότητα με τη μαμά και τον παππού της, ήδη από νεογέννητο δείχνει να έχει κληρονομήσει το δυναμισμό τους. Μερικά πράγματα, βλέπεις, είναι DNA. Η μαμά, οι τρεις αδελφές, οι γαμπροί και τα πέντε ανίψια της Τζίνας (όλα αγόρια από 10 έως και 28 ετών) ήρθαν από την Κρήτη, όπου ζουν, για να είναι όλοι μαζί στην ευτυχισμένη αυτή στιγμή, κι έτσι στο σπίτι επικρατεί μια χαρούμενη βαβούρα. Η Δανάη ζει τις πρώτες της μέρες μέσα σε μια πολύ δεμένη παραδοσιακή οικογένεια, με μία όμως μικρή διαφορά, δεδομένου πως η Τζίνα Ξανθάκη αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική της μονογονεϊκή οικογένεια «από επιλογή».

«Όταν ήμουν νεότερη, είχα δώσει προτεραιότητα στην καριέρα. Ήθελα πρώτα να μπουν σε σειρά τα επαγγελματικά μου και μετά να κάνω οικογένεια, για να πατάω γερά στα πόδια μου και να νιώθω πως θα μπορώ να αντεπεξέλθω σε οτιδήποτε κι αν μου τύχει. Βλέπεις, οι χωρισμοί είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην εποχή μας, ίσως γιατί πολλά ζευγάρια κάνουν μαζί ένα παιδί σε ένα οριακό σημείο, όταν καλούνται να αποφασίσουν πού πάει η σχέση τους και τελικά χωρίζουν, γιατί, κακά τα ψέματα, δεν σώζεται μια σχέση με ένα παιδί» μου λέει.

Tzina Xanthaki People59 (1)

Όταν πέρσι, στα 42 της, άκουσε για πρώτη φορά το καμπανάκι της μητρότητας να χτυπά πιο δυνατά, τα δεδομένα της ζωής της δεν κάλυπταν όλα όσα προϋποθέτει μια κλασική μορφή οικογένειας. Η ίδια είχε κατακτήσει την επαγγελματική και οικονομική ασφάλεια που πάντα προσδοκούσε, όμως δεν είχε στο πλάι της ένα σύντροφο, με τον οποίο να νιώθει πως μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα. «Το βιολογικό ρολόι χτυπούσε αντίστροφα. Στα 40 μου, ήμουν στο πικ της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, όμως προσωπικά δεν βρισκόμουν μέσα σε μια σχέση – πόσο μάλλον μέσα σε μια σχέση δοκιμασμένη, που σου δημιουργεί τη συναισθηματική ασφάλεια να σκεφτείς ένα γάμο κι ένα παιδί. Ένιωθα, όμως, την επιθυμία να γίνω μητέρα, προσπαθούσα να καταλάβω πόσο σίγουρη είμαι για αυτό και τότε, μεταξύ άλλων, διάβασα πολλά άρθρα που αφορούσαν στη μονογονεϊκή οικογένεια από επιλογή» εξηγεί.

Πολλές γυναίκες σε αντίστοιχη φάση έχουν επιλέξει να «μην προσέξουν» κατά την ερωτική συνεύρεση –είτε με ένα μόνιμο σύντροφο είτε με έναν περιστασιακό– προκειμένου να ζήσουν τη μητρότητα. Η Τζίνα, όμως, ένιωσε πως η δυνατότητα να αποκτήσει ένα παιδί απευθυνόμενη σε ένα ειδικό κέντρο προκειμένου να επιλέξει το αντρικό γενετικό υλικό που θα συνέβαλε στο DNA του παιδιού της ήταν πολύ πιο συμβατή με τη δική της φιλοσοφία. «Στην Ελλάδα δεν είχα ακούσει ποτέ κανέναν να κάνει κάτι παρόμοιο. Προφανώς υπάρχουν κάποιες γυναίκες που αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια μονογονεϊκή οικογένεια από επιλογή, αλλά δεν μιλούν για αυτό. Είναι ταμπού. Όμως, όταν κάνεις κάτι τόσο ουσιαστικής σημασίας, αξίζει να το συζητάς. Να διαδώσεις πως μια γυναίκα έχει και αυτή την επιλογή. Δεν είναι ασθένεια το να κάνεις μόνη σου παιδί. Είναι ένα δώρο, ίσως το πιο σημαντικό που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και δεν το λέω καθόλου εγωιστικά. Αν έχεις ισορροπία στη ζωή σου και θέλεις να αφιερωθείς σε ένα παιδί, ακόμα κι αν δεν έχεις ένα σύντροφο, μπορείς να προχωρήσεις και με αυτό τον τρόπο» εξηγεί την απόφασή της στο People, αν και ομολογεί πως ακόμα και από το μαιευτήριο Λητώ, όπου γέννησε, αδυνατούν να της δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για Ελληνίδες μητέρες που απέκτησαν το μωρό τους καταφεύγοντας σε τράπεζα σπέρματος.

Η Linda Layne, καθηγήτρια ανθρωπολογίας και κοινωνικών επιστημών στο Rensselaer Polytechnic Institute στις ΗΠΑ, η οποία ασχολείται με τις γυναίκες που ξεκινούν από επιλογή μια μονογονεϊκή οικογένεια από το 2008, βάσει στοιχείων, δίνει το προφίλ των Αμερικανίδων που γίνονται μητέρες καταφεύγοντας σε τράπεζα σπέρματος: Πρόκειται ως επί το πλείστον για λευκές, ετεροφυλόφιλες γυναίκες άνω των 35, με ανώτατη μόρφωση και καλή οικονομική κατάσταση, που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με την ειδική επιστήμονα, οι γυναίκες που καταφεύγουν σε τράπεζα σπέρματος από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία έχουν ιδρύσει οργανισμούς, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και απόψεις σχετικά με την απόφασή τους, χάρη στις οποίες διαπιστώθηκε πως στις ΗΠΑ, όπως και σε κάποιες άλλες χώρες, όπως η Δανία και η Ινδία, υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί στη χρήση τεχνικών αναπαραγωγής, καθώς επίσης και στο πρωτόκολλο για να μπορέσει κάποιος να γίνει δότης ωαρίων ή σπέρματος απ’ ό,τι, π.χ., στη Μεγάλη Βρετανία κι αυτό έχει δημιουργήσει και το λεγόμενο «αναπαραγωγικό τουρισμό» προς τις χώρες αυτές.

Παρ’ όλα αυτά, η Τζίνα ξεκίνησε την όλη διαδικασία στην Ελλάδα, μάλιστα απευθύνθηκε στον εξειδικευμένο στην εξωσωματική μέθοδο Ματθαίο Φραϊδάκη στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης (fertilitycrete.gr). «Το κέντρο του έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στην Ελλάδα στην εξωσωματική γονιμοποίηση, της τάξης του 56%. Μαζί με το γιατρό μου, λοιπόν, επιλέξαμε το δότη από κέντρο του εξωτερικού» αποκαλύπτει. Οι καρτέλες των δοτών, ειδικά στα κέντρα του εξωτερικού, παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τον πατέρα. Φάκελο υγείας, εξωτερικά χαρακτηριστικά, δεξιότητες, μόρφωση, εργασιακή κατάσταση. «Ο βιολογικός πατέρας της Δανάης είναι Σκανδιναβός, έχει ύψος 1,85 μ., είναι ανοιχτόχρωμος, έχει υψηλό IQ, πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σπουδές» ομολογεί, αν και δεν επέλεξε να υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίσει η μικρή, μετά την ενηλικίωσή της, το βιολογικό της πατέρα.

«Θεωρώ πως είναι καλύτερα για το παιδί να μην μπει σε αυτή τη διαδικασία, γιατί έχω διαβάσει για πολλές περιπτώσεις που αυτή η αναζήτηση οδηγεί σε μεγάλες απογοητεύσεις. Ευελπιστώ να της δώσω όλα όσα μπορώ για να μην αφήσω κενά, χωρίς να της πω ψέματα, ενώ είμαι σίγουρη πως με τόσους άντρες στην οικογένεια δεν θα της λείψει το πατρικό πρότυπο. Άλλωστε, τα παιδιά το μόνο που χρειάζονται για να μεγαλώσουν ευτυχισμένα είναι αγάπη και αλήθεια» λέει. «Όταν φτάσει στην ηλικία που θα με ρωτήσει πού είναι ο μπαμπάς της, έχω αποφασίσει να υπάρξει και η στήριξη ειδικού παιδοψυχολόγου, για να μπορέσει το παιδί να το δεχτεί σωστά, αλλά μέχρι τότε, μέσα από την καθημερινότητα, θα της έχω δείξει την πραγματικότητα».

Tzina Xanthaki People59 (3)

Πριν προλάβω να τη ρωτήσω αν η κλασική μορφή οικογένειας δεν είναι επιθυμία της, με προλαβαίνει. «Για να μην παρεξηγηθώ. Μου αρέσει η παραδοσιακή δομή μιας οικογένειας, προέρχομαι από μεγάλη οικογένεια και θέλω πολύ να μεγαλώσει και η δική μας. Η απόφαση να αποκτήσω ένα παιδί μόνη μου πάρθηκε για να μην αφήσω κι άλλο χρόνο να περάσει, καθώς μετά τα 40 γίνεται πιο δύσκολο να αποκτήσεις παιδί. Όμως σκοπός μου, αν μου τα φέρει έτσι ο Θεός και αν μπορέσω και λόγω ηλικίας, είναι να αποκτήσω έναν καλό σύντροφο και μαζί του να κάνω κι άλλα παιδιά» τονίζει. «Ξέρεις, θέλω να ερωτευτώ, να βρω τον άντρα που θα με κάνει να νιώσω πως είναι ο άνθρωπός μου, έναν άντρα που να με γοητεύει το μυαλό και η προσωπικότητά του, να τον θαυμάζω» ομολογεί. Άλλωστε, η Τζίνα δεν είναι κατά του γάμου, υπήρξε παντρεμένη για χρόνια. Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί γιατί δεν έγινε τότε μητέρα, αλλά εκείνη δεν φείδεται ειλικρίνειας.

«Παντρεύτηκα μικρή τον πρώτο μου έρωτα. Ήμασταν μαζί από τα 17 μέχρι τα 29. Τότε ένιωθα μικρή για να γίνω μαμά, παρόλο που ως σκέψη ήθελα ένα παιδί» παραδέχεται. Στο πλευρό της στην απόφασή της να γίνει μητέρα από επιλογή ήταν από την αρχή και οι δύο γονείς της. «Οι μόνοι άνθρωποι στη ζωή μου με τους οποίους συζητώ τα πάντα είναι η οικογένειά μου. Πέρσι το καλοκαίρι, λοιπόν, συζήτησα την πιθανότητα της γονιμοποίησης με δότη με τη μαμά και τον μπαμπά μου. Είχε μεγάλη σημασία για μένα η γνώμη τους. Ο πατέρας μου δάκρυσε από τη χαρά του. Η μαμά μου είπε “παιδί μου, σε ό,τι αποφασίσεις εμείς θα είμαστε κοντά σου” και όταν το ανακοίνωσα στις αδελφές μου και στα ανίψια μου, χάρηκαν ακόμα περισσότερο. Είναι πέντε αγόρια από 10 μέχρι 28 ετών και μου είπαν με μια φωνή “εμείς θα προσέχουμε το μωράκι”. Όταν μάθαμε πως είναι κοριτσάκι, χρίστηκαν οι πέντε σωματοφύλακες της Δανάης!».

Μέσα στη χαρμόσυνη απόφαση, όμως, υπήρξε και μια δυσάρεστη εξέλιξη στην οικογένεια. Ο πατέρας της Τζίνας, Ελευθέριος, που είχε προσβληθεί από την επάρατη νόσο, «έφυγε» τον περασμένο Οκτώβριο. «Ήταν Αύγουστος όταν πια είχα πάρει την απόφαση να προχωρήσω σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ημερομηνία που είχα κλείσει να γίνει η εμφύτευση –την οποία και ακύρωσα βλέποντας την κατάσταση του πατέρα μου να επιδεινώνεται– ήταν η ημερομηνία που έγινε τελικά η κηδεία του μπαμπά μου. Ο Φραϊδάκης που με κούραρε πρότεινε να το αφήσουμε για πιο μετά. Όμως, κάτι μου έλεγε μέσα μου να το κάνω. Λίγες μέρες μετά την κηδεία, πήρα τηλέφωνο και έκλεισα ραντεβού. Στα 40 του πατέρα μου ήμουν ήδη έγκυος» λέει συγκινημένη και μοιράζεται με το People μια πολύ προσωπική στιγμή.

«Μια μέρα πριν βγει το τεστ θετικό, είδα στο όνειρό μου τον μπαμπά μου, πρώτη φορά από τότε που έφυγε. Καθόταν δίπλα μου και του έλεγα μέσα στο όνειρο “μπαμπά, άσε με, γιατί δεν κάνει να κλάψω, δεν κάνει να στενοχωρηθώ, είμαι έγκυος”. Ξύπνησα και το μαξιλάρι μου ήταν μούσκεμα από τα δάκρυα. Όταν έκανα το τεστ και βγήκε θετικό, η θλίψη και η πίκρα που είχα χάσει τον μπαμπά μου έγιναν χαρά όχι μόνο για μένα αλλά για όλη την οικογένεια. Ήταν σαν ένα δώρο από εκείνον».

Η εγκυμοσύνη της, βέβαια, προκάλεσε ερωτηματικά σε γνωστούς από το ευρύτερο φιλικό της περιβάλλον που αναρωτιούνταν ποιος είναι ο μπαμπάς του μωρού. «Η αλήθεια είναι πως υπήρχε πολύς κόσμος που με ρωτούσε “α, παντρεύτηκες;”, περιμένοντας να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για τις εξελίξεις στην προσωπική μου ζωή. Όμως δεν τους παρεξηγώ. Ήταν μια φυσιολογική αντίδραση. Έλεγα “ε, κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό”. Στην αρχή αισθανόμουν λίγο άβολα, αλλά για το καλό της ψυχολογίας μου δεν έδινα συνέχεια. Ίσως κάποιες φορές να υπήρξα και λίγο απότομη κόβοντας τη συζήτηση». Οι φίλοι της, πάντως, με τους οποίους μοιράστηκε την αλήθεια, αντέδρασαν όλοι με ενθουσιασμό. «Όλοι μου είπαν “μπράβο, μόνο εσύ μπορείς να στηρίξεις μια τόσο συνειδητοποιημένη επιλογή” και “τι ευτυχισμένο που θα είναι το μωρό σου μαζί σου”.

Αυτά μου είπαν όσοι με αγαπούν. Ξέρω πως τώρα που μιλώ δημόσια για αυτό θα υπάρξουν και αρνητικά σχόλια, αλλά δεν με ενδιαφέρει να είμαι σε όλους αρεστή. Θέλω απλά να στείλω ένα μήνυμα σε γυναίκες που έχουν την ίδια επιθυμία με εμένα και δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν ή δεν γνωρίζουν για τη δυνατότητα της συγκεκριμένης επιλογής, που στην Ελλάδα παραμένει κοινωνικό ταμπού» λέει η Τζίνα.

Μάλιστα, ομολογεί πως θα ήθελε σύντομα να χαρίσει στη Δανάη ένα αδελφάκι. Έτσι, αν δεν υπάρξει ένας σύντροφος στη ζωή της σύντομα μέσα στο επόμενο διάστημα, αν και το εύχεται και για τις δυο τους, έχει φροντίσει να κρατήσει σπέρμα από τον ίδιο δότη για να μπορέσει η Δανάη να έχει αδελφάκι από τον ίδιο μπαμπά.

Διαβάστε ακόμα: