Η διακριτική, σχεδόν αθόρυβη, παρουσία της Ρίτας Αντωνοπούλου έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την όλο δυναμισμό και νεύρο ερμηνεύτρια που συναντάς πάνω στη σκηνή να τραγουδά «Άντε όπου να ’ναι θα σημάνουν οι καμπάνες». Τα τελευταία χρόνια, το πολιτικό τραγούδι έχει το όνομά της! Στις 9 Ιουλίου θα εμφανιστεί στον Κήπο του Μεγάρου, σε μία ακόμη προσωπική συναυλία.

Με το τραγούδι πώς ασχολήθηκες; Υπήρχε καλλιτεχνική φλέβα στην οικογένεια;

Πλάκα κάνεις; Δεν αντέχεις ούτε λεπτό να τους ακούς να τραγουδάνε, είναι βάρβαρο. Και ακριβώς επειδή δεν είχαν καμιά σχέση με τη μουσική, άργησαν να αντιληφθούν την κλίση μου. Από τα 18, μόλις τελείωσα το σχολείο, τραγουδούσα σε μικρά μαγαζιά. Παράλληλα, σπούδαζα γραφιστική.

Έχεις εργαστεί ως γραφίστρια;

Έκανα την πρακτική μου ως γραφίστρια σε τράπεζα. Περνούσα πολύ δημιουργικά εκεί, από τη βαρεμάρα έμαθα μέχρι τυφλό σύστημα. Δοκιμάστηκα, βέβαια, και σε άλλες δουλειές. Μια περίοδο εργαζόμουν σε site με πωλήσεις.

Αν μιλήσουμε με όρους μάρκετινγκ, θα έλεγες πως τον εαυτό σου, με τα χρόνια, έμαθες να τον «πουλάς»;

Δεν νομίζω! Αν ήξερα να το κάνω αυτό, θα είχα κι άλλες δημόσιες σχέσεις. Δεν θα ήμουν εκτός συστήματος. Εντελώς, όμως. Δεν είμαι το αγαπημένο παιδί κανενός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει κανένας κάτι εναντίον μου.

Τι κόστος έχει αυτό;

Στο τέλος της ημέρας, δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι στοιχίζει τελικά. Ίσως μόνο σε πρακτικό επίπεδο. Σε αυτό που λέμε «Να βγάλω περισσότερα χρήματα», «Να παίζω στα ραδιόφωνα», «Να έχω τις γνωριμίες». Από την άλλη, δεν ξέρω αν θα ήθελα να είμαι μέσα σε όλο αυτό. Δεν μου ταιριάζει ως ιδιοσυγκρασία. Δεν είμαι, για παράδειγμα, ο άνθρωπος που θα τρέξει στις πρεμιέρες. Θα προτιμήσω να μείνω στο σπίτι με το παιδί μου.

Παρότι αυτό, ενδεχομένως, μεταφραστεί ως υπεροψία;

Πολύ πιθανό! Το έχω ακούσει δηλαδή: «Η Ρίτα είναι σνομπ; Γιατί δεν μας καταδέχεται;». Αλλά δεν μπορώ να λειτουργήσω με αυτόν τον τρόπο. Να φανταστείς με τον Θάνο Μικρούτσικο γνωριζόμαστε 13 χρόνια και του μιλάω ακόμη στον πληθυντικό. Πρέπει να είμαι η μοναδική συνεργάτης του που το κάνω αυτό.

Επίσης, δεν τον έχω πάρει ποτέ στο τηλέφωνο να του πω «Ελάτε σπίτι για φαγητό», σε σημείο που θα είναι λογικό να σκεφτεί ο άνθρωπος «Καλά, αυτή η κοπέλα μια φορά δεν έχει σκεφτεί να μου κάνει το τραπέζι;». Δεν το επιχειρώ, γιατί πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω τον φόβο μην το παρεξηγήσει ο άλλος και νομίσει ότι προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τη σχέση μας.

Πηγή: People