Από την Ντέπυ Κουρέλλου, 

Μια σειρά από δράσεις, στην αρχή για το περιβάλλον και στη συνέχεια για τον άνθρωπο, δημιούργησαν μια φωτεινή συνθήκη ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει γίνει λαϊκή συνείδηση. Ο Γιάννης Σπανολιός εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα για να φτάσουμε στον εντυπωσιακό αριθμό της συλλογής 5.000 τόνων τροφίμων.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου μια σκηνή που έζησα σε μια από τις πρώτες δράσεις συγκέντρωσης φαρμάκων. Ήταν μια κυρία που είχε έρθει από πολύ νωρίς κρατώντας μια σακούλα φάρμακα. Την κρατούσε στην αγκαλιά της με πολύ στοργή, σαν να ήθελε να την ενσωματώσει στην καρδιά της. Μας πλησίασε εμφανώς ταραγμένη, με δάκρυα στα μάτια, και μας παρέδωσε τα φάρμακα. Ανήκαν στον άντρα της, που τον είχε χάσει πριν από τρεισήμισι ώρες. Μόλις είχε πεθάνει ο άντρας της και σκέφτηκε να μας παραδώσει άμεσα φάρμακα που ήθελαν ψυγείο. Με συγκλόνισε. Θα το θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή». Ο Γιάννης Σπανολιός, γενικός διευθυντής του ΣΚΑΪ, περιγράφει στο People μια από τις πολλές συγκινητικές ιστορίες που έχει βιώσει ως ένας από τους πρωτεργάτες της κίνησης Όλοι Μαζί Μπορούμε.

oloi mazi people196 (3)

Ήταν ένα χαστούκι στη συνείδησή μας, μια σκληρή προσγείωση στην πραγματικότητα που δεν άφηνε κανέναν ανεπηρέαστο, εκείνη η πρώτη φορά που παρατηρήσαμε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σούπερ μάρκετ όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα αγαθά. Στα ζοφερά χρόνια της κρίσης μια φράση χάριζε μια ρανίδα ελπίδας: «Όλοι Μαζί Μπορούμε». Ο όμιλος ΣΚΑΪ από το 2011 σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η κοινωνική πρόνοια, η υγεία, η εκπαίδευση και το περιβάλλον. Δράσεις συγκέντρωσης τροφίμων, φαρμάκων, υποτροφιών για μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν και δεν μπορούν λόγω οικονομικών δυσκολιών, διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών, καθώς και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως δενδροφυτεύσεις, ποτίσματα και καθαρισμούς. Ωστόσο, η χρονολογία-ορόσημο μας πάει αρκετά χρόνια πίσω, στο 1989. «Το Όλοι Μαζί Μπορούμε αρχικά ξεκίνησε από την αγάπη του Γιάννη Αλαφούζου στο περιβάλλον. Βέβαια τότε δεν είχε αυτή την επωνυμία. Ξεκινήσαμε με δράσεις για το περιβάλλον και την ενεργή φροντίδα του, όπως αναδασώσεις, δενδροφυτεύεις, αλλά και σχετικά ρεπορτάζ, όπως εκείνο που αφορούσε τα παράνομα λατομεία της Πεντέλης. Με νυχτερινές περιπολίες και ρεπορτάζ αποκαλύψαμε τη δράση τους και θα έλεγα πως ένας από τους μοχλούς της εξυγίανσης του Πεντελικού ήταν αυτά τα ρεπορτάζ» μας εξομολογήθηκε ο εκ των εμπνευστών της δράσης, Γιάννης Σπανολιός.

oloi mazi people196 (4)

Τα εντυπωσιακά νούμερα δίνουν την εντύπωση πως πίσω από τις δράσεις βρίσκεται μια ολόκληρη στρατιά ανθρώπων, αλλά η αλήθεια απέχει έτη φωτός. «Είμαστε μόνο πέντε άτομα: ο Γιάννης Αλαφούζος, η Δώρα Γιαννακάκη, η Δώρα Γερογιάννη, η Τζένη Πουπουλίδου, ο Γιώργος Κεραμιτζόγλου κι εγώ» απαριθμεί ο Γιάννης Σπανολιός. Όλοι αυτοί τόλμησαν να στήσουν αυτή τη δράση, που απέκτησε διάρκεια και έμεινε ανόθευτη αφού δεν έχει καμία οικονομική συναλλαγή. «Δεν διαχειριζόμαστε χρήματα. Ούτε μια δεκάρα δεν περνάει από τα χέρια μας. Απαγορεύεται. Ούτε πληρώνουμε ούτε εισπράττουμε. Δεν εμπορευματοποιούμε το Όλοι Μαζί Μπορούμε, ούτε το πολιτικοποιούμε» τονίζει το κορυφαίο στέλεχος του καναλιού του Φαλήρου, με χρόνια επιτυχημένης καριέρας.

Το τολμηρό ξεκίνημα και το μεγάλο στοίχημα

Η κλιματική αλλαγή πλέον αναγνωρίζεται ως ο νούμερο 1 κίνδυνος για τον πλανήτη από το σύνολο των κυβερνήσεων – πλην εκείνης του Donald Trump. Όταν ξεκίνησε η κίνηση Όλοι Μαζί μπορούμε, όμως, θυμίζω στον Γιάννη Σπανολιό πως οι πράσινες δράσεις και οι ακτιβιστές αντιμετωπίζονταν σχεδόν χλευαστικά. «Πράγματι, πολλοί μας αντιμετώπιζαν σαν γραφικούς. Όμως, ο Γιάννης Αλαφούζος είχε βάλει σκοπό να εμφυτεύσει στον κόσμο την αγάπη για το περιβάλλον, να δημιουργήσει ένα κίνημα. Το περιβάλλον και η διατήρησή του χρειάζονται κανόνες, νόμους, σεβασμό. Τα ΜΜΕ δεν έχουν υποχρέωση μόνο να ενημερώνουν, αλλά και να εκπαιδεύουν, να περνούν τα σωστά μηνύματα στην κοινωνία. Και ένα από τα βασικότερα είναι ο σεβασμός όχι μόνο στη φύση αλλά και στο αστικό περιβάλλον, εκεί όπου καθημερινά αποδεικνύεται πως η αισθητική είναι ηθική». Τα νούμερα ζαλίζουν: Από το 1989 που ο ΣΚΑΪ ξεκίνησε τις πράσινες δράσεις έχουν γίνει 2.721.700 δενδροφυτεύσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών, αποδεικνύοντας πως το μήνυμα βρήκε ανοιχτά και ευαίσθητα αυτιά, πως υπάρχουν ενεργοί πολίτες που δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν το φυσικό πλούτο που μας περιβάλλει.

Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2010 αποτέλεσε μια πρόκληση στην οποία το κίνημα του Όλοι Μαζί Μπορούμε δεν θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια. «Από τότε έχουμε μπει βαθιά στην κρίση και η δράση μας πήρε ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Η προσπάθεια αφορούσε, πλέον, και τον άνθρωπο, το συνάνθρωπο που μπήκε σε μια διαδικασία δύσκολη, αφού ομάδες συνανθρώπων μας είχαν δυσκολία να βρουν τα άκρως απαραίτητα, όπως φαγητό. Απευθυνθήκαμε στον πλέον αξιόπιστο φορέα, την Εκκλησία και την Αποστολή. Μιλήσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ο οποίος χαιρέτισε με μεγάλη θέρμη αυτή τη συνεργασία. Αμέσως επεκτάθηκε και πέρα από την Αθήνα σε όλες τις Μητροπόλεις, αναπτύξαμε συνεργασία με όλα τα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και φυσικά ξεκινήσαμε μια καμπάνια από όλα τα Μέσα του Ομίλου απευθυνόμενοι στο κοινό. Κάθε μήνα συγκεντρώνονται 60-80 τόνοι τροφίμων. Είναι σημαντικό νούμερο» λέει ο Γιάννης Σπανολιός. Τόσο σημαντικό που δεν επέτρεψε στη δράση να περιοριστεί στη συγκέντρωση τροφίμων.

oloi mazi people196 (1)

«Τα επόμενα χρόνια η κρίση έγινε μεγαλύτερη. Διαπιστώσαμε πως πολλοί δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε καν φάρμακα, ανάμεσά τους νέοι, άνεργοι που είχαν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη. Σε συνεργασία με το φαρμακείο της Αποστολής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε φάρμακα. Σήμερα, οι ανασφάλιστοι, με τα πιστοποιητικά τους, μπορούν να πάρουν φάρμακα χωρίς καμία επιβάρυνση υπό ιατρική επίβλεψη».

Κανείς τομέας της κοινωνικής ζωής δεν μπορούσε να μείνει όρθιος στη λαίλαπα, αλλά είναι ορισμένοι αρκετά ευαίσθητοι, όπως αυτός της εκπαίδευσης, αφού «πολλές οικογένειες αδυνατούσαν να πληρώσουν έξοδα φροντιστηρίων. Σε συνεργασία με τον ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος) δημιουργήσαμε υποτροφίες για τα παιδιά απόρων οικογενειών και εκείνων με σημαντικά οικονομικά προβλήματα».

Ο Γιάννης Σπανολιός και η ομάδα του Όλοι Μαζί Μπορούμε αντλούσαν δυνάμεις που μετουσιώνονταν σε δημιουργική πρωτοβουλία με κάθε νέα δράση. Έτσι, το Όλοι Μαζί Μπορούμε και στην εργασία ήταν το επόμενο βήμα. «Μέσα από αυτό το site (σ.σ. το ergasia.oloimaziboroume.gr), όπου αναρτούνται βιογραφικά και αντίστοιχα αγγελίες για κάλυψη θέσεων εργασίας, έχουν βρει δουλειά 2.500 άνθρωποι».

oloi mazi people196 (2)

Στη μεγάλη του επαγγελματική διαδρομή είναι λογικό να έχει ζήσει εντυπωσιακές κορυφώσεις και κρίσιμες καμπές. Αλλά εδώ πρόκειται για κάτι διαφορετικό, κάτι πέρα από επαγγελματισμό και συνέπεια. Φαντάζομαι πόσες τέτοιες στιγμές θα έχει ζήσει και πώς αυτές επιδρούν στον ψυχικό του κόσμο. Δεν έχει κουραστεί; «Όχι. Ίσα ίσα, αυτή η καθημερινή μου ενασχόληση με τη δράση με έχει κάνει πιο ήπιο. Πράγματα που στο παρελθόν περνούσαν απαρατήρητα είναι πλέον σημαντικά. Σκέφτομαι περισσότερο, προβληματίζομαι περισσότερο, δεν είμαι το ίδιο σπάταλος. Έχω μεγαλύτερη ανοχή, υπομονή. Πλέον βλέπω με διαφορετικό μάτι τα πάντα. Είμαι τυχερός που έχω τη δύναμη και τη δυνατότητα να βοηθάω» λέει, για να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι έχουμε νιώσει κάθε φορά που έχουμε σταθεί δίπλα σε κάποιον πιο αδύναμο: ο περισσότερο κερδισμένος δεν είναι ο άνθρωπος που βοηθάς αλλά εσύ ο ίδιος.

 Όταν οι αριθμοί μιλούν

Μέσα από τις δράσεις το Όλοι Μαζί Μπορούμε, όπου δραστηριοποιούνται 1.000 εθελοντές, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής:

* Να συγκεντρώσει και να διαθέσει 5.000 τόνους τροφίμων.

* Να εξασφαλίσει 10.500 υποτροφίες από εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς.

* Να μαζέψει και να διαθέσει περισσότερα από 1.700.000 ωφέλιμα φάρμακα και ιατρικό υλικό.

* Να βοηθήσει 2.500 ανθρώπους να βρουν δουλειά μέσα από το site ergasia.oloimaziboroume.gr.

 Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.