H 27χρονη Μαριλένα και ο 23χρονος Κωνσταντίνος, δύο αδέλφια από την Καλλιθέα, από τις 22 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου του 2016 έκαναν κάτι ξεχωριστό, ενεργοποιώντας το δικό τους, ανεξάρτητο, εκπαιδευτικό πρότζεκτ με το όνομα H-Ug (Help Uganda). Το Η-Ug είναι μια πρωτοβουλία που συμβολίζει την αγκαλιά βοήθειας που αποφάσισαν να προσφέρουν στον κόσμο της Ουγκάντας. Ο Κωνσταντίνος, απόφοιτος του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακός φοιτητής Management of Tourism, μόλις είχε τελειώσει τη στρατιωτική του θητεία και αποφάσισε να γίνει μέρος αυτού του ταξιδιού. «Πιστεύουμε ότι το να προσφέρεις δεν βοηθά μόνο τους άλλους, βοηθά και τον εαυτό σου και μπορείς να νιώσεις συναισθήματα ανεκτίμητης αξίας» τονίζει χαρακτηριστικά.

hug-people-178-1

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στην Ουγκάντα κάθε οικογένεια έχει κατά μέσο όρο 7 παιδιά, που αδυνατεί να τα φροντίσει. Οι οικογένειες της χώρας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, ακόμη και της άρδευσης. Η έλλειψη νερού είναι πληγή για πολλές αφρικανικές χώρες, όμως το αξιοπερίεργο είναι πως στην Ουγκάντα υπάρχει πρόσβαση σε πόσιμη πηγή. Ωστόσο, είναι απαγορευμένο να το καταναλώσει ο λαός της χώρας, εξαιτίας συμφωνιών της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια χώρα στην οποία η πολιτική πραγματικότητα παραμένει η ίδια από το 1986. Ο Γιουέρι Μουσέβενι εξακολουθεί να εκλέγεται πρόεδρος τα τελευταία 30 χρόνια, με τις συνθήκες εκλογής του να έχουν άφθονες ιδιαιτερότητες. Ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που οφείλεται στο μεταναστευτικό ρεύμα, στην έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και στους βιασμούς. Εκτός από το θάνατο από ασιτία και ελλιπή ιατρική περίθαλψη, πολλά παιδιά καταλήγουν να εγκαταλείπονται λίγο μετά τη γέννησή τους.

Πώς, όμως, δύο παιδιά από την Ελλάδα αποφάσισαν να πάρουν την πρωτοβουλία να βοηθήσουν παιδιά στη μακρινή αφρικανική χώρα; Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η γνωριμία της Μαριλένας και του Κωνσταντίνου με τον Αφρικανό πατέρα Αντώνιο, από την εποχή που εκείνος ζούσε στην Ελλάδα, ο οποίος, όπως εξηγούν, εκτελεί ουσιαστικό ιεραποστολικό έργο. Ο πατέρας Αντώνιος σπούδασε στη χώρα μας Θεολογία και αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, με σκοπό να προσφέρει μέσα από την ιεραποστολική του δράση.

hug-people-178

«Μέσω του πατέρα Αντώνιου ήρθαμε σε επαφή με φοιτητές από την Ουγκάντα, οι οποίοι ζουν και σπουδάζουν στη χώρα μας. Μας εκμυστηρεύτηκαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για να τα καταφέρουν και να έρθουν να ζήσουν εδώ. Επιπλέον, ανακαλύψαμε πως το να έρθει ένας νέος από την Αφρική στην Ελλάδα για σπουδές είναι μια διαδικασία τρομερά πολύπλοκη και χρονοβόρα».

Το πρώτο σκέλος της πρωτοβουλίας τους, λοιπόν, ήταν η παρουσίαση στο υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού της αφρικανικής χώρας ενός αυτοσχέδιου οδηγού πρόσβασης για αλλοδαπούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Το δεύτερο σκέλος ήταν μια συνάντηση με τον κοσμήτορα του Πανεπιστημίου του Ndejje, όπου έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο δίνει πλέον δικαίωμα συμμετοχής και στις χώρες της Αφρικής. Στη συνέχεια είχαν καθημερινή επαφή με μαθητές γυμνασίου και λυκείου, μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια, μαθήματα αγγλικών και ελληνικών, μαθήματα ελληνικού πολιτισμού και κουλτούρας, διαδραστικά παιχνίδια, ενώ επίσης επισκέφτηκαν και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου παρουσίασαν ένα πρόγραμμα από παιχνίδια και μαθήματα βασισμένα στον εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας. Παράλληλα, τα δύο αδέλφια συμμετείχαν σε χειρωνακτικές εργασίες και δραστηριότητες με τους κατοίκους του χωριού, ενώ βοήθησαν στις καθημερινές ανάγκες του ορφανοτροφείου.

hug-people-178

«Σκεπτόμενοι εδώ και αρκετά χρόνια το ταξίδι στην Αφρική, αποφασίσαμε φέτος το καλοκαίρι να επισκεφτούμε και τον πατέρα Αντώνιο. Είναι ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος, που κάνει το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό έργο που έχουμε δει» αφηγούνται τα δύο αδέλφια.

Μαζί με τη σύζυγό του, Χαριτίνη, και τα έξι τους παιδιά ζουν τα τελευταία δέκα χρόνια στο χωριό Μόντε. Εκεί έχει χτίσει –κυριολεκτικά και μεταφορικά– τέσσερις ενορίες, σε καθεμία από τις οποίες λειτουργεί και σχολείο. «Το σημαντικό για τον πατέρα Αντώνιο είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς πιστεύει πως η εκπαίδευση είναι το μέσο που θα τα πάει μπροστά και θα τα βοηθήσει να έχουν μια καλύτερη ζωή. Σε μία από τις τέσσερις ενορίες έχει γυμνάσιο και λύκειο, ενώ σχεδόν όλες διαθέτουν οικοτροφείο. Για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες διατροφής των παιδιών στα σχολεία (που έχουν από 450 μαθητές το καθένα), ο πατέρας Αντώνιος έχει δημιουργήσει και ένα ορνιθοτροφείο. Έτσι, έχει καταφέρει να παρέχει τρία γεύματα καθημερινά σε όλα αυτά τα παιδιά» περιγράφει η Μαριλένα, project manager ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για το ταξίδι τους έπαιξε το γεγονός πως έχουν γίνει ανάδοχοι γονείς σε δύο παιδιά που ζουν στην ενορία του Αγίου Δημητρίου στην Ουγκάντα. Αφού έφτασαν στην αφρικανική χώρα, η Μαριλένα και ο Κωνσταντίνος δεν έμειναν σε κάποιο ξενοδοχείο, αλλά σε σπίτι ντόπιων, γεγονός που τους έβαλε αμέσως στην καθημερινότητα του λαού. Η αρχική τους σκέψη ήταν να επισκέπτονται σχολεία στο χωριό του Μόντε, για να βοηθήσουν τα παιδιά στις ανάγκες τους, κάνοντας μαθήματα και δραστηριότητες. Μιλώντας όμως με φοιτητές από την Ουγκάντα που σπουδάζουν στην Ελλάδα και μαθαίνοντας πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία, έφτιαξαν έναν οδηγό πρόσβασης αλλοδαπών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. «Έτσι σκεφτήκαμε να επισκεφτούμε και κάποιο πανεπιστήμιο στην Ουγκάντα και να τους μιλήσουμε για το πρόγραμμα Erasmus, που έχει ανοίξει από τον Απρίλιο για χώρες της Αφρικής» περιγράφουν.

hug-people-178

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και την παιδεία και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη» αναφέρει ο Πλούταρχος, απόφθεγμα που περιγράφει επακριβώς το σκεπτικό των δύο αδελφών για το ταξίδι τους. Μάλιστα, πριν αναχωρήσουν, οργάνωσαν εκδήλωση στην οποία συγκέντρωσαν γραφική ύλη για τους μικρούς μαθητές της χώρας.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κρίση που περνάμε είναι πρώτα από όλα κρίση ηθών, παιδείας και κατ’ επέκταση οικονομική. Οι δυσκολίες όμως δεν πρέπει να μας πτοούν, αλλά να γίνονται κινητήριος δύναμη για να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και να βοηθάμε και τους άλλους» επισημαίνουν στο People. «Μέσω αυτού του ταξιδιού καταλάβαμε ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα. Μέσω της ενημέρωσης και των εκπαιδευτικών σεμιναρίων αφήσαμε απλά να φανεί πως υπάρχει ένα φως στο βάθος του τούνελ. Εμείς θα θέλαμε να να το φωτίσουμε πολύ περισσότερο. Μετά από αυτή την πρώτη εμπειρία, θέλουμε να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο» λέει η Μαριλένα και ο Κωνσταντίνος προσθέτει «η αξία της προσφοράς δεν περιγράφεται με λόγια, σε γεμίζει. Δεν υπάρχει δικαιολογία για το χρόνο. Η προσφορά δεν χρειάζεται να είναι στην Αφρική και στην Ουγκάντα. Η προσφορά μπορεί να είναι στην καθημερινή σου ζωή».

hug-people-178

Τα λόγια που άκουσαν από τον κοσμήτορα του πανεπιστημίου που επισκέφτηκαν θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη τους. «Όταν ξεκινήσαμε την επικοινωνία, το θεωρούσε αδύνατο όλο αυτό. Μας είπε ότι δεν το πήρε στα σοβαρά και όταν μας είδε, τελικά μας είπε “Στην αρχή ήταν σαν όνειρο, μετά είδα την ελληνική ομάδα και το όνειρο έγινε πραγματικότητα”».

Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν κάτι που τους συγκίνησε. «Το βλέμμα των μικρότερων σε ηλικία παιδιών ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση. Όχι μόνο στα σεμινάρια, αλλά και όταν παίζαμε όλοι μαζί ποδόσφαιρο ξυπόλυτοι στην αυλή. Από την μια αναρωτιέσαι γιατί να υπάρχουν το 2016 παιδιά που να μεγαλώνουν τόσο δύσκολα, από την άλλη χαίρεσαι, γιατί αισθάνεσαι ότι βάζεις και εσύ ένα μικρό λιθαράκι για ένα καλύτερο μέλλον» περιγράφει χαρακτηριστικά η Μαριλένα Μαραγκού.

Η ανταπόκριση στην Ουγκάντα ήταν μεγάλη, ενώ έλαβαν και παρότρυνση να συνεχίσουν το έργο τους. Το επόμενο βήμα θα είναι ένα αντίστοιχο ταξίδι, με μεγαλύτερη ομάδα και απώτερο σκοπό τη βελτίωση του τρόπου διδασκαλίας, αλλά και την αύξηση της κινητικότητας μεταξύ των χωρών, τόσο για φοιτητές όσο και για ακαδημαϊκό προσωπικό. «Αν εμείς μέσα σε 20 ημέρες καταφέραμε κάτι, τότε, αν πάμε 10 άτομα εκεί, θα καταφέρουμε πολύ περισσότερα» εξηγούν στο People, ενώ παρακινούν εθελοντές από τον εκπαιδευτικό κλάδο να τολμήσουν ένα τέτοιο ταξίδι, που θα συνοδεύει τον καθένα για μια ολόκληρη ζωή.

hug-people-178

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.